Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

Atomy, molekuly Částice.
Částicové složení látek - atom a prvek
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PaedDr. Ivana Töpferová
Model atomu.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_221 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek PředmětChemie.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Částicové složení látek
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Proč se učím chemii, časově tematický plán učiva
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atom Mgr. Helena Roubalová
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
CHEMIE ATOM.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Stavba látek.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
Model atomu.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicové složení látek
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Model atomu.
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
CHEMICKÉ PRVKY.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová

Vraťme se k oblíbené fyzice… Co jste se o atomu již dozvěděli v hodinách fyziky? Znáte jeho strukturu? Jsou atomy vidět?

Atom základní stavební jednotka hmoty velice malý – průměr cca 0,000 000 000 1 m skládá se z jádra a obalu Obal atomu Jádro atomu

Částicové složení atomu Jádro atomu dva typy částic – protony a neutrony proton - částice s nejmenším kladným nábojem neutron – částice bez náboje Obě výše uvedené částice mají přibližně stejnou hmotnost

Částicové složení atomu Obal atomu zde se nacházejí elektrony – částice s nejmenším záporným nábojem jsou uspořádány ve vrstvách (slupkách) atomy mohou obsahovat 1 – 7 slupek poslední vrstva – valenční vrstva (elektrony obsažené v této vrstvě se nazývají „valenční elektrony“)

Atom – částice bez náboje navenek elektricky neutrální = elektroneutrální počet protonů vždy odpovídá počtu elektronů protonové číslo – malý index vlevo dole před chemickou značkou

Pracuj s periodickou soustavou prvků Do tabulky k jednotlivým protonovým číslům doplň prvky. Z název 28 6 23 33 8 4 18 82 12 86 78 55 5 25

Co je to ten prvek? chemická látka, která je složena z atomů se stejným protonovým číslem Každý prvek v PSP tak má: chemickou značku český název latinský název protonové číslo

Kde se vzaly názvy prvků? podle vlastnosti prvku podle toho, odkud byl prvek získán (vápník) podle země, kde došlo k objevu podle významného chemika 19. století Jan Svatopluk Presl Karel Slavoj Amerling

Zdroje http://www.ducksters.com/science/the_atom.php http://www-hep2.fzu.cz/adventure/nucleus_fund.html http://www.zschemie.euweb.cz/atomy/atom3.html http://www.e-chembook.eu/wp-content/uploads/Periodicka-tabulka.jpg Google.com (obrázky) ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-7238-442-2.