Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 12.02.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_191.
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemická vazba VAZBA = VALENCE Atomy se sdružují do útvarů = MOLEKULY
Periodická soustava prvků
Chemická vazba v látkách I
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
ŠablonaIII/2číslo materiálu392 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
PSP a periodicita vlastností
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba v látkách III
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_28.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba = soudržnost sloučených atomů v molekule
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_26.
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Mezimolekulové síly.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_05 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.r.
„RISKUJ “ CHEMICKÁ VAZBA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_29.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_30.
Prostorové tvary molekul
FS kombinované Mezimolekulové síly
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba II. část – typy vazeb Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/4 Šablona: III/2 Inovace.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemická vazba 8.ročník.
Typy vazeb.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Vznik chemické vazby.
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání V zdělávací obor : Chemie T ematický okruh : Obecná chemie T éma : Chemická vazba I. Metodický list/anotace: Prezentace slouží k úvodu, procvičení nebo zopakování tématu „chemická vazba“. Cvičení mohou být využita k dílčímu zkoušení. Pojmy: chemická vazba, podmínky pro vznik vazby, základní a valenční stav atomu, elektronegativita, vazba σ a π, vazba jednoduchá a násobná, dělení vazeb.

VVZNIK CHEMICKÉ VAZBY ZZÁKLADNÍ A VALENČNÍ STAV ATOMU TTYPY VAZEB EELEKTRONEGATIVITA

VZNIK CHEMICKÉ VAZBY  Chemická vazba je silová interakce poutající navzájem sloučené atomy nebo ionty, která je energeticky stabilizuje a vede ke vzniku molekuly nebo krystalu.  Základ všech vazeb spočívá ve společném sdílení nebo předávání vazebných elektronů (valenční elektrony) příslušnými částicemi.  Charakter chemické vazby závisí především na uspořádání valenčních elektronů vázaných atomů. Podmínky pro vznik chemické vazby  Atomy se k sobě musí přiblížit tak, aby došlo k překrytí jejích valenčních orbitalů.  Počet, energie a prostorové uspořádání valenčních elektronů musí umožnit vznik vazebných elektronových párů.

VZNIK CHEMICKÉ VAZBY Parametry chemické vazby  Vazebná energie - energie, která se uvolní při vzniku vazby, čím větší je její hodnota, tím pevněji jsou atomy k sobě vázány. Vyjadřuje se v jednotkách energie, nejčastěji v elektronvoltech. Z praktických důvodů se vztahuje na energii jednoho molu, pak se udává v jednotkách kJ/mol.  Disociační energie vazby - energie, kterou je nutno dodat, aby se opět vazba rozštěpila. Na základě zákona o zachování energie je číselně rovna energii, která se uvolnila při vzniku vazby, ovšem má opačné znaménko.  Délka vazby - vzdálenost mezi středy atomů spojených vazbou. Nelze ji vypočítat z teorie, lze jí změřit. Vyjadřuje se v pikometrech. Závisí na rozměrech jednotlivých atomů, řádu vazby (vazba vyššího řádu je kratší), typu hybridizace překrývajících se atomových orbitalů (větší podíl orbitalů s zkracuje délku vazby).  Pevnost vazby - značně roste s narůstajícím vazebným řádem (násobností).

ZÁKLADNÍ A VALENČNÍ STAV ATOMU Valenční stav atomu  Stav atomu o nejnižší energii. Základní stav atomu  Přechod atomu do valenčního stavu se projeví změnou elektronového uspořádání.  Elektronový pár z orbitalu o nejvyšší energii se rozdělí a jeden z elektronů se přemístí do následujícího, dosud neobsazeného orbitalu. 6C6C [ 2 He] 2s 2 2p 2  Atom ve valenčním stavu se označuje hvězdičkou. 6C*6C* [ 2 He] 2s 1 2p 3 Obr.1

ELEKTRONEGATIVITA  Atomová elektronegativita X je schopnost vázaného atomu přitahovat vazebný elektronový pár.  Hodnota elektronegativity X nepřechodných prvků v jednotlivých periodách vzrůstá od I. A po VII. A skupinu.  Hodnota elektronegativity X nepřechodných prvků v jednotlivých skupinách klesá od 1. k 7. periodě.  Větší praktický význam než samotná hodnota elektronegativity má hodnota rozdílů elektronegativit dvou vzájemně vázaných atomů ∆X („delta iks“). ∆X(H 2 O) = X(O) – X(H) ∆X = X(A) – X(B) ∆X(H 2 O) = 3,50 – 2,10 ∆X(H 2 O) = 1,40 ∆X(HCl) = X(Cl) – X(H) ∆X(HCl) = 3,00 – 2,10 ∆X(HCl) = 0,90

ELEKTRONEGATIVITA  Hodnota elektronegativity X se u jednotlivých prvků pohybuje v rozmezí od 0,7 do 4,00.

TYPY CHEMICKÉ VAZBY  van der Waalsovy vazebná energie 0,4 kJ/mol  slabé vazby - váží molekuly ve větší celky Podle vazebné energie (energie uvolněné při vzniku vazby)  základní chemické vazby vazebná energie kJ/mol  vazby valenčních elektronů  vazba kovalentní, koordinačně kovalentní iontová, kovová  jaderné vazby vazebná energie 105 − 107 kJ/mol p + a n 0 v jádrech atomů; jaderné reakce  vodíkové můstky vazebná energie kJ/mol  vodíkové můstky - vodík je vázán na výrazně elektro negativnější atom - O, N, F, Cl  vazba silně polarizována  mohou se vodíkovým můstkem vázat i na jiné ionty

TYPY CHEMICKÉ VAZBY Podle vzniku  jednoduché a násobné (dvojné, trojné)  kovalentní a koordinačně kovalentní Podle polarity  nepolární, polární a extrémně polární (iontová) Podle násobnosti

VAZBA σ π VAZBA σ VAZBA π  Největší elektronová hustotou na spojnici jader.  Vzniká jako první – je jednoduchá.  Největší elektronová hustota mimo spojnici jader atomů.  Vytvářejí teprve po vazbě sigma (σ).  Podílejí se na vzniku násobných vazeb.

 trojná vazba – je tvořena třemi elektronovými páry kombinace jedné vazby sigma (σ) a dvou vazeb (π).  jednoduchá vazba – je tvořena jedním elektronovým párem, zároveň o ní hovoříme jako o vazbě sigma (σ).  dvojná vazba – je tvořena dvěma elektronovými páry kombinace vazby sigma (σ) a vazby pí (π). CHEMICKÁ VAZBA

N Cl CHEMICKÁ VAZBA Jednoduchá Dvojná Trojná 8O8O [ 2 He] 2s 2 2p 4 8O8O [ 2 He] 2s 2 2p 4 1H1H 1s 1 1H1H 7N7N [ 2 He] 2s 2 2p 3 7N7N [ 2 He] 2s 2 2p 3 9 Cl [ 2 He] 2s 2 2p 5 9 Cl [ 2 He] 2s 2 2p 5 O H

CHEMICKÁ VAZBA 8O8O [ 2 He] 2s 2 2p 4 1H1H 1s 1 1H1H H O H Mezi dvěma atomy je pouze jedna vazba dvě vazby jednoduché 6C6C [ 2 He] 2s 2 2p 2 8O8O [ 2 He] 2s 2 2p 4 C O Mezi dvěma atomy jsou dvě vazby vazba dvojná (násobná)

Dušek B.; Flemr V. Chemie pro gymnázia I. (Obecná a anorganická), SPN 2007, ISBN: Literatura Vacík J. a kolektiv Přehled středoškolské chemie, SPN 1995, ISBN: Kotlík B., Růžičková K. Chemie I. v kostce pro střední školy, Fragment 2002, ISBN: Dušek B.; Flemr V. Chemie pro gymnázia I. (Obecná a anorganická), SPN 2007, ISBN: Literatura Vacík J. a kolektiv Přehled středoškolské chemie, SPN 1995, ISBN: Kotlík B., Růžičková K. Chemie I. v kostce pro střední školy, Fragment 2002, ISBN: Citace Ostatní obrázky vytvořil autor - vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2010 Obr.1 ARTE. Soubor:Eccitazione atomica per assorbimento di un fotone.svg - Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: