Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24

2 Jméno autora: Ing. Dalibor Bielka Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření:20. 9. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obecná chemie Klíčová slova: Chemická vazba Druh učebního materiálu:prezentace

3 Chemická vazba Atomy jsou schopny vytvářet větší elektricky neutrální celky – molekuly. V molekulách jsou atomy přitahovány k sobě prostřednictvím valenčních elektronů.

4 Chemická vazba V kovalentních sloučeninách je vazba tvořena dvěmi elektrony, z nichž každý byl původně ve valenční vrstvě jiného atomu. Soudržným silám mezi atomy v molekulách říkáme síly vazebné, vazba.

5 Chemická vazba Elektrony jsou částice se stejným (záporným) elektrickým nábojem. Podle zatímních znalostí by se měla dva stejné náboje odpuzovat. Proč se přitahují?

6 Chemická vazba Elektrony mají kulovitý tvar, vedle náboje ještě rotují. Pokud vytvářejí pár, přitahují se, pak každý jiným směrem. Rotací elektronu je vyvoláno pole, které má větší sílu než jsou odpudivé elektrické síly stejného náboje. Toto pole je opačně orientované a to způsobuje přiražlivost elektronů a potom i atomů.

7 Chemická vazba Vazba vzniká: - Dojde li k překrytí valenčních orbitalů. - Mají-li elektrony opačnou orientaci rotace. - Musí dojít, k tzv. účinné srážce.

8 Chemická vazba KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24."

Podobné prezentace


Reklamy Google