Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Stavba atomu.
Chemické reakce III. díl
Šablony GEOLOGIE 6. Vnitřní stavba krystalu
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemická vazba Potenciálová křivka Co je to vazba ?
ELEKTRONOVÝ OBAL.
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba VAZBA = VALENCE Atomy se sdružují do útvarů = MOLEKULY
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
Chemická vazba v látkách I
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Chemická vazba.
PSP a periodicita vlastností
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Chemická vazba v látkách III
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Více elektronové atomy
Slabé vazebné interakce
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
PaedDr. Ivana Töpferová
Základní charakteristiky látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Pojmy Typy hybridizace Tvary molekul
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mezimolekulové síly.
„RISKUJ “ CHEMICKÁ VAZBA
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Stavba látek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24.
Základní chemické pojmy
Bc. Miroslava Wilczková
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Elektronový obal atomu
Elektronový obal.
Typy vazeb.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Jak se atomy spojují.
Částicové složení látek
Transkript prezentace:

Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově

Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2, H 2 O, H 2 SO 4 ) Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2, H 2 O, H 2 SO 4 ) Chemická sloučenina – látka složená z molekul, tvořených atomy dvou a více prvků (H 2 O, H 2 SO 4 ) Chemická sloučenina – látka složená z molekul, tvořených atomy dvou a více prvků (H 2 O, H 2 SO 4 ) Valenční elektrony – elektrony v nejvyšší energetické vrstvě (hl. kvantové č.), mají nejvyšší energii, mají určující význam pro vlastnosti prvků. Valenční elektrony – elektrony v nejvyšší energetické vrstvě (hl. kvantové č.), mají nejvyšší energii, mají určující význam pro vlastnosti prvků.

Chemická vazba Podmínky vzniku vazby: a) přiblížení atomů  překrytí valenčních elektronů b) uvolnění energie (stejné množství energie je nutno dodat k rozštěpení vazby) r 0...délka vazby (1-4 Å ) 1 Å = m E D …(100 – 600 kJ/mol) a)energie uvolněná při vzniku vazby (vazebná e.) b) energie nutná k rozštěpení vazby (disociační e.)

Def.: Chemickou vazbu tvoří přitažlivé síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách, krystalech… Def.: Chemickou vazbu tvoří přitažlivé síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách, krystalech… Chemickou vazbu zprostředkovává vazebný elektronový pár (elektrony sdílí oba atomy), který se pohybuje v tzv. molekulovém orbitalu.

Vznik vazby vyznačujeme spojnicí symbolů příslušných orbitalů, která charakterizuje jejich překrytí. Vznik vazby vyznačujeme spojnicí symbolů příslušných orbitalů, která charakterizuje jejich překrytí. Zjednodušeně: čárka mezi symboly atomů znázorňuje jeden vazebný elektronový pár: H — H

Nejdelší vazby měří přibližně m Nejdelší vazby měří přibližně m pokud si představíme chemickou vazbu jako úsečku dlouhou 4 cm, pak: Cytoplazmatická membrána (oddělující vnitřní obsah rostlinné buňky od buněčné stěny), která má průměr m bude mít velikost 70 cm, Cytoplazmatická membrána (oddělující vnitřní obsah rostlinné buňky od buněčné stěny), která má průměr m bude mít velikost 70 cm,

Stěna rostlinné buňky, která má průměr přibližně m,bude měřit 500 m, Stěna rostlinné buňky, která má průměr přibližně m,bude měřit 500 m, A celá rostlinná buňka, která má průměr m bude mít velikost 10 km, A celá rostlinná buňka, která má průměr m bude mít velikost 10 km,

Cv.: Znázorněte vazby v elektronových diagramech NH 3, CH 4,CCl 4, CO 2. Cv.: Znázorněte vazby v elektronových diagramech NH 3, CH 4,CCl 4, CO 2.