VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Advertisements

Částicové složení látek - atom a prvek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Chemické prvky..
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Částicové složení látek
PaedDr. Ivana Töpferová
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
VY_52_INOVACE_02/1/22_Chemie KOVY - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
Molekula, prvek, sloučenina
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Chemické prvky, jejich názvy a značky
Chemické prvky a sloučeniny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Chemický prvek Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
PSP- periodická soustava prvků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Nekovy Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Stavba látek.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Periodická soustava prvků
Soutěžíme před testíkem
Částicové složení látek
Soutěžíme před testíkem
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Stavba atomu.
Anorganická chemie I Úterý – 16.50
Periodická soustava prvků
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Základní škola a mateřská škola Damníkov
CHEMICKÉ PRVKY.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie Chemické prvky a periodická soustava Anotace Žáci by měli na příkladech odvozování značek prvků rozvíjet pamětní schopnosti a logické myšlení. Pochopit pojem chemický prvek.Uvědomit si souvislosti mezi pojmy atom, prvek, protonové číslo, uspořádání prvků v PSP. Vhodné pro žáky 8. ročníků. Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký

Úvod Látky, které nás obklopují se skládají z různých atomů. Bylo pojmenováno zatím 110 druhů atomů, které se liší počtem protonů. S těmito látkami se seznámíme a zavedeme si pro ně někdy už používaný název.

Chemický prvek Chemický prvek je látka složená z atomů, které mají stejné protonové číslo. (například v chemickém prvku kyslíku jsou pouze atomy, které mají 8 protonů) Každý prvek je jednoznačně určen: Značkou Názvem (českým a mezinárodním) Protonovým číslem Značky prvků jsou odvozeny z mezinárodních názvů chemických prvků. Značky prvků se skládají buď z jednoho nebo dvou písmen. Zásadně platí, že první písmeno značky se píše velkým písmenem a druhé písmeno je malé. Například N, Na, H, Hg, C, Co,I,... Uhlík Carboneum Český název Latinský název 6C Chemická značka Protonové číslo

Chemický prvek Mezinárodní názvy prvků jsou jednotné na celém světě, a jsou pojmenovány: podle vlastnosti prvků Například fosfor (latinsky phosphoros = světlonoš), chlor (latinsky chloros = žlutozelený),...,... podle výskytu ve sloučeninách vodík (latinsky hydrogenium - obsažen ve vodě) podle místa objevu prvku polonium, germanium, europium… podle jména objevitele (curium), nebo na počest význačného člověka (einsteinium)

Periodická soustava prvků Prvky jsou uspořádány v PSP. Vodorovné řady (PERIODY) – číslo periody (1-7) označuje počet elektronových vrstev. Elektrony se pohybují kolem jádra v různých vzdálenostech od jádra-tzv.elektronové vrstvy. Elektrony nejblíže od jádra mají nejmenší energii. Svislé řady (SKUPINY) – číslo skupiny označuje počet elektronů v poslední vrstvě. Elektrony v nejvzdálenější vrstvě od jádra mají energii největší. Ta se nazývá valenční vrstva. Elektrony v této vrstvě jsou valenční elektrony.

Odkazy [cit. 2011-03-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Atoomradius.png?uselang=sk Použitá literatura: BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, 2000. ISBN 8071687200. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2006. ISBN 8072384422.