Kyselé deště Vypracoval: Ondřej Bažant

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Jak se vám dýchá?.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Chemické prvky-nekovy č.1
Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha, s. r. o.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Kyseliny a zásady.
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Markéta Pokorná, sk. 19 Vyučující: Ing. David Hynek
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Neutralizace Vznik solí
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Jak vznikají soli.
Zákon zachování hmotnosti Mgr. Helena Roubalová
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
RISKUJ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě
Oxidy.
Ekologická likvidace autovraků
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Ludmila Rejlová,Kamila Šrédlová.  Okyselování prostředí  Snižování pH (voda,půda)  Více H + iontů  Příčiny: emise  Acidifikující látky: SO 2, NO.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (názvosloví) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Neutralizace Vznik solí
VY_32_INOVACE_C9-007 PALIVA 2 - HNĚDÉ UHLÍ Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vliv člověka na ovzduší
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Agrochemie – 3. cvičení.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Transkript prezentace:

Kyselé deště Vypracoval: Ondřej Bažant Referát ekologie Kyselé deště Vypracoval: Ondřej Bažant

Kyselé deště vznikají převážně z SO2 (při spalování fosilních paliv obsahujících síru (uhlí 1 až 1,5% hmotnosti, ropné produkty 0,3 až 2,8%) NOx (při spalovacích procesech za vysokých teplot) Následná oxidace na SO3 a reakce s vodou za vzniku kyseliny sírové Rovněž oxidací NOx a vznik kyseliny dusičné a dusičnanů

Definice kyselého deště Když je Ph<5 dosahuje i Ph=3 Normální déšť Ph=6 Stupnice Ph je logaritmická Přenos - převládající větry transportují kyselinu v podobě srážek až do vzdálenosti 4000km

Průměrné iontové složení vod z rašelinných potoků

Skupenství kyselých dešťů Dešťové či sněhové srážky popř. déšť se sněhem - mokrý spad V podobě pevných částic síry nebo dusičnanu - suchý spad

Působení kyselých dešťů Okyselení půdy a vodních toků Zničení lesních porostů (oslabení obranyschopnosti) Úhyn ryb a jiných živočichů Reakce s jinými materiály (poškozování staveb,soch, ...) Největší výskyt ve městech a průmyslových oblastech

Drolení v důsledku kyselého deště

Nebezpečí pro zdraví lidí Potíže dýchacího ústrojí Bolesti hlavy Toxické kovy obsažené v kyselých deštích se mohou dostat do potravního řetězce

Největší působení kyselých dešťů U nás (odumírání lesních porostů v Krkonoších a Krušných horách) Ve Skandinávii (jezera) - úhyn losů, v Číně, zničení lesů v Severní Americe a Kanadě Velká Británie poškozeno 67% lesů

Omezení tvorby kyselých dešťů Omezením tvorby SO2 NOx Odsířením hnědouhelných elektráren (asi na 90%) Úspora energie nebo jiné zdroje energie Modernější spalovací technologie