Ruchovci a Lumírovci 70. a 80. léta 19. století 9. třídy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Básnické školy 2/19st. Barbora Černíčková.
Advertisements

2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do 15. století
Česká poezie 2.poloviny 19.století
JOSEF VÁCLAV SLÁDEK JAROSLAV VRCHLICKÝ JULIUS ZEYER Mgr. Michal Oblouk
Česká literatura 2. pol. 19.století
Představitel skupiny lumírovců
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. V. Sládka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Česká literatura let 19. stol.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Josef Václav Sládek Český jazyk 7. ročník ZŠ
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Český kritický realismus
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Vítězslav Hálek Májovci
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Český jazyk a literatura
Karel Toman Anarchistický buřič.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
William Shakespeare.
Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ___________________________________________________________________.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Vítězslav Hálek Jakub Arbes Karolína Světlá 8. ročník.
GENERACE RUCHOVCŮ – ŠKOLA NÁRODNÍ Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Lumírovci 8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí probrané látky Ročník / obor studia:2.
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. V. Sládka a jeho díla Ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Česká literatura 70. a 80. let 19. století
Jan Neruda - dílo.
Národní obrození Michaela Tarabová.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Eliška Krásnohorská
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
VY_32_INOVACE_19_Literatura 19. století
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Opakování z literatury 8. r.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Ruchovci a lumírovci.
Májovci.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

Ruchovci a Lumírovci 70. a 80. léta 19. století 9. třídy

Kontext doby 70.léta • • lidé přestali doufat v lepší zítřky = pesimismus • rozvoj hospodářství a dělnického hnutí • 1878 založení Sociálně demokratické strany v Praze v Pod Kaštany (hospoda)     u zrodu se vyskytli 3 dělničtí básníci: Robert Zoula, Boleslav Pecka, Ladislav Zápotocký • úkolem literatury: napětí mezi politikou a literaturou stále větší • hlavní osobnosti: Svatopluk Čech (národní a sociální problémy), Jaroslav Vrchlický (přináší do poezie nové básnické formy - sonet, garel) • "otevírání oken do Evropy" - překlad evropských děl do češtiny • zájem o poezii 80.léta • zájem o prózu a drama • vyčlenění dvou skupin Ruchovci Lumírovci

Ruchovci označována jako "škola národní" • název podle almanachu Ruch, který vyšel u příležitosti položení základního kamene Národního divadla • nejdříve seskupeni okolo časopisu Osvěta • program: orientace na národní a sociální tematiku, na historii, velký zájem o venkov, typický vztah k rodné půdě = vlastenectví • Svatopluk Čech, Eliška Krásnohorská - libretistka, Josef Václav Sládek - pomáhá vytvořit základy, poté přestup k lumírovcům

Svatopluk Čech 1. vztah k historii • Husita na Baltu     autor dokladuje vztah k historii českého národa (pokládá dobu husitskou za vrchol dějin) • Bouře • Adamité  2. sociální problematika • Jitřní písně • Nové písně • Písně otroka - alegorické dílo     oblíbená, o černých otrocích pracujících na plantážích svého pána, večer po práci se scházejí a zpívají o svém životě v okovech, jednou budou svobodní     jistá podobnost se situací tehdejších dělníků (vykořisťování) - víra v lepší budoucnost • Ve stínu Lípy

Svatopluk Čech 3. venkovská tematika • Sekáči • Lešetínský kovář    4. satirická tvorba • Hanuman - veršovaná satira     opičí princ, jehož otec je králem na africkém pobřeží. Lovci, kteří se objeví na tomto pobřeží prince chytnou a odvezou do Evropy. Zde princ prochází cirkusy, jarmarky a nakonec se dostane k divadelní společnosti, která se jednou vydá na plavbu. Loď ztroskotá, posádka se utopí. Jediný opičák přežije. Moře jej vyplaví na pobřeží Afriky. Zde se stane panovníkem, prosazuje lidské zvyklosti (oděv, vzpřímenost). Opice se na něj domluví a sesadí ho po čase z trůnu     myšlenka: nenapodobovat cizí zvyky, zůstat svůj • Pravý výlet pana Broučka do Měsíce     hl. postavou Matěj Brouček     na Měsíci má průvodce Měsíčňana pana Blankytného. Broučkovi se na Měsíci nelíbí, protože zdejší obyvatelé jsou estéti a on jim při své povrchnosti nerozumí. Jeho jedinou starostí je, kde se dobře najíst a napít. Nelze je srovnávat. • Nový epochální výlet pana Broučka, tenkráte do XV.století    5. myšlenka všeslovanské vzájemnosti • Evropa  • Slávie 

Eliška Krásnohorská  literární kritička (proti tzv. kosmopolitismu Vrchlického a Lumírovců); básnířka (intimní a přírodní lyrika, slovanství); libretistka (k Smetanovým operám Hubička,Tajemství, Čertova stěna)

Lumírovci literární skupina seskupená kolem časopisu Lumír • označována jako "škola světová„ • program: zaměřit se na dění ve světě - chtějí porovnávat kulturu všech národů a seznamovat čtenáře se současnou světovou literaturou • byli obviněni z tzv. kosmopolitismu (otevírání oken do Evropy) = světoobčanství • představitelé: Jaroslav Vrchlický, Julius Zeyer, Josef Václav Sládek (přestup od ruchovců)

Jaroslav Vrchlický lastním jménem Emil Frída, narodil se v Lounech, dětství prožil v Ovčárech u Kolína • pracoval 1 rok v Itálii jako vychovatel do literatury vstupuje básnickou sbírkou Z hlubin často srovnáváno s Hřbitovním kvítím (J. Neruda)

J. Vrchlický POEZIE: Rok na jihu     kdy pracoval v Itálii, objevuje se láska k ženě, dětem a přírodě, optimisticky laděná, vliv Vítězslava Hálka • Okna v bouři     obsahuje báseň Za trochu lásky                                                       Za trochu lásky                                         Za trochu lásky šel bych svět kraj,                                         šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý,                                         šel v ledu - ale v duši věční máj,                                         šel vichřicí - však slyšel zpívat kosy,                                         šel pouští - a měl v srdci perly rosy.                                         Za trochu lásky šel bych světa kraj,                                         jak ten, kdo stojí u dveří a prosí. • napadá mladou generaci → označují ho jako epigona (napodobuje autory), nové moderní básnické směry • po několika letech nastává období jistého duševního vyrovnání • Zlomky epopeje   • Hippodanie DRAMA: • Noc na Karlštejně- komedie z dob vlády Karla IV.

Josef Václav Sládek básník a zakladatel moderní poezie pro děti • narozen ve Zbirohu seznamuje se s Americkou svobodou a demokracií. Vidí zde i zápory(diskriminace černochů, indiánů atd.) • po návratu pracuje v Národních listech a jako profesor angličtiny

J. V. Sládek Básně - sbírka º báseň Na hrobech indiánských     º vyjadřuje zklamání nad národnostní společností, pesimismus     º dedikováno (věnováno) zemřelé ženě • Jiskry na moři - sbírka  • Zvony a zvonky sbírka pro děti • Skřivánčí písně sbírka pro děti • Zlatý máj sbírka pro děti     º chce vychovávat, snaží se psát očima malého dítěte, akceptuje dětskou duši  charakteristika poezie: čiší z něj vlastenectví, vztah k půdě (rodné zemi), sentiment, jednoduché básnické obraty

Julius Zeyer píše o příbězích z dávné minulosti, pomocí nich vyjadřuje zklamání nad lidskou i národní omezeností Díla: Ondřej Černyšev     º příběh z ruských dějin - carský dvůr (doba vlády Kateřiny Veliké). Smyslem života hlavní postavy bylo sloužit vlasti. Umírá však zklamán lidmi i životem Drama: • Radúz a Mahulena - lyrická povídka