Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef Václav Sládek Český jazyk 7. ročník ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef Václav Sládek Český jazyk 7. ročník ZŠ"— Transkript prezentace:

1 Josef Václav Sládek Český jazyk 7. ročník ZŠ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Josef Václav Sládek Český jazyk 7. ročník ZŠ

2 Josef Václav Sládek   český básník a překladatel, organizátor literárního života

3 Život J. V. Sládka Narodil se ve Zbiroze, otec byl zednický mistr. Po ukončení Akademického gymnázia začal studovat přírodní vědy, vedle toho cizí jazyky a literaturu. Oblíbil si poezii Baronovu, Burnsovu. Spolu se Svatoplukem Čechem psal do almanachu Ruch. Vedle ohlasů lidové poezie s milostnou tématikou, psal J.V.Sládek do Ruchu i básně vlastenecké. Roku 1868 podnikl cestu do Ameriky – dostal nabídku učit syna chicagského obchodníka češtině. Zde pobyl dva roky.

4 Život J. V. Sládka Po návratu působil v redakci Národních listů a jako profesor angličtiny. Roku 1873 se oženil s Emilíí Nedvídkovou, ale po roce Emílie umírá po porodu mrtvého dítěte. Po několika letech osamění se J. V. Sládek oženil podruhé. V novém manželství nalezl pohodu a podporu, která mu pomáhala v těžkých chvílích. Od roku 1877 se stal redaktorem časopisu Lumír. Kolem časopisu soustředil básnickou skupinu v čele s Jaroslavem Vrchlickým aj. Zeyerem (Lumírovci). Nervová nemoc a sled událostí se odráží v jeho verších až do konce. Zemřel ve Zbiroze.

5 Vztah J. V. Sládka k Rožmitálu p. Tř.
Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami: - je muzeum věnované zejména zdejším pobytům skladatele A. Dvořáka, který si toto místo značně oblíbil a získával tu inspiraci k tvorbě. Nachází se na západním okraji obce Vysoká u Příbrami mezi Příbramí a Rožmitálem pod Třemšínem. Budovu zámečku v novorenesančním slohu nechal postavit Dvořákův švagr Václav Kounic; byla dokončena spolu s okolním anglickým parkem podle projektu architekta Čeňka Gregora roku 1878.

6 Vysoká u Příbrami Kounic Dvořákovi umožnil zámeček navštěvovat kdykoli se mu zachtělo; roku 1884 od Kounice Dvořák koupil nedaleký starší špýchar, který nechal přestavět na rodinný domek a učinil z něj pak letní sídlo kam často jezdil s rodinou. Do Vysoké Dvořák zajížděl až do své smrti roku V letech 1897 a 1898 v zahradním domku na okraji parku žil a tvořil básník Josef Václav Sládek.

7 O dílech J. V. Sládka Autorovy zážitky z Ameriky se uplatnily v první sbírce Básně (1875). Následovala sbírka Jiskry na moři (1880), Světlou stopou (1881), Na prahu ráje (1883), Ze života (1884), Sluncem a stínem (1887). Písně rodného Berounska oživil ve svých ohlasových sbírkách: Starosvětské písničky a jiné písně, Směska. Josef Václav Sládek stále tíhnul k venkovskému prostředí, jevilo se mu ideálnějším. Viděl zde sice chudobu, zaostalost a těžký život, ale viděl zde naději, že usilování jednotlivce může mít svůj smysl. Venkovské prostředí bylo námětem sbírky Selské písně a České znělky (1890).

8 O dílech J. V. Sládka Josef Václav Sládek psal i verše pro děti: Zlatý máj (1887), Skřivánčí písně (1888), Zvony a zvonky (1894). V básních pro nejmenší učí děti lásce k domovu, k přírodě, k rodičům. Verše jsou jednoduché, blízké dětem, využil v nich znalosti poetiky lidové písně a říkadla a tím se přiblížil dětskému čtenáři. V závěrečných sbírkách V zimním slunci (1897), Za soumraku (1907), Dvě knihy veršů – Nové selské písně a Léthé a jiné básně (1909)

9 Překladatelská činnost
Důležitá je i Sládkova překladatelská činnost – přeložil cca 33 svazků dramatických děl W. Shakespeara a další verše anglo-amerických básníků. Drobnější překlady zařadil do své knihy Spisy básnické (1907).

10 Přehled děl J. V. Sládka Básně -1875, první Sládkova kniha básní. Vyjadřuje básníkovo prožité trauma ze smrti jeho ženy a dítěte. Na rozdíl od Vrchlického a Nerudy nepoužívá ve svém díle tolik pesimismu. Idyličnost a laciný optimismus jsou mu cizí.V básni Na hrobech indiánských reaguje na útlak indiánů v Americe. Jiskry na moři , kniha básní, vlastenecká lyrika. Básně nejsou již tak pesimistické, ásníkovo trauma vytlačuje jeho znovunabyté štěstí. Sbírky básní, ve kterých je zdůrazněno básníkovo společenské cítění a vzpomínky z dětství: Světlou stopou Na prahu ráje

11 Přehled děl J. V. Sládka Ze života , sbírka básní. Vlastenecky laděné básně popisují protifeudální odpor z dob minulých a ničivý kapitalismus z doby přítomné. Sluncem a stínem , sbírka básní, vzpomínky na zemřelou ženu, ale i na následující rodinné štěstí. V básních se Sládek zamýšlí nad životem a smrtí. Jeho choroba ho velmi trápí, cítí, že se blíží jeho smrt, přesto ji nebere jako absolutní konec. Hledá útěchu u Boha. Selské písně a české znělky , lyrická sbírka se snaží o vyrovnání se špatnými obdobími autorova života. Bolest v ní básník přijímá jako součást života. Objevují se zde náboženské úvahy, sociální poezie a balady.

12 Sbírky básní pro děti: V těchto sbírkách autor nepoužívá moralizování, ale snaží se pochopit dětskou psychiku. Nechce dětem vnucovat názory dospělých. Zlatý máj Skřivánčí písně Zvony a zvonky

13 Uhádnete název básně, popřípadě básnickou sbírku?
„Dubnové jitro vlhké a šedé dláždění mokrým odrazem leští, na rohu ulice v drobounkém dešti, na ruce drobounké děťátko bledé, talířek fialek na druhé dlani, stojí tu žena opřena k hrani. Kdo by ji neviděl, když kráčí kolem, kdo by si nekoupil kytičku fial? - na děcko s úsměvem, na matku s bolem pohlédne, líto mu, kvítku že přijal - Fialy, fialy, - květ jarní v lese - jak na vás dívá se to dítě bledé, němé tak, smutné tak - a zimou se třese.“

14 báseň Fialy básnická sbírka Světlou stopou
ŘEŠENÍ báseň Fialy básnická sbírka Světlou stopou

15 Josef Václav Sládek 7. ročník ZŠ
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Internet obrázky z internetu Světlou stopou – J. V. Sládek Autor: Mgr. Květa Jeníčková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Josef Václav Sládek Český jazyk 7. ročník ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google