Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Liturgický rok.
Advertisements

Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Průlet liturgickým rokem
VY_22_INOVACE_J-A-30 Aj 3.-5.r. Easter – Velikonoce reálie Základní škola Ostrava, Gebauerova 8, příspěvková organizace Autorka: Mgr.Daniela.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Šablona: ICT PRV ČAJZ Složky potravy- pracovní listy Anotace: základy zdravého způsobu stravování Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová.
Velikonoční týden
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Název Velikonoce, pašijový týden
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Průlet liturgickým rokem
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Velikonoce v Kunovicích
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Tradice Velikonoc.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr. Lenka Stará NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_B_16_Velikonoce TÉMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Zvyky a tradice Čechů.
Transkript prezentace:

Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce) číslo: Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce) Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Ročník: 6. ročník

Metodický list - anotace: Vytvořeno jako výukový materiál pro 6. ročník Obsahuje výkladový materiál o zvycích a tradicích Obrazový doprovod Motivační úkol

Velikonoce

pohyblivý svátek v neděli po prvním jarním úplňku před nimi 40denní půst (od Popeleční středy, která je po masopustu)

připomíná se ukřižování Ježíše Krista (pro křesťany významnější svátek než Vánoce)

začínají Květnou nedělí (poslední postní neděle) Ježíš slavným způsobem vjel do Jeruzaléma a zveřejnil tak svoje poslání.

týden je nazýván velikonočním, svatým, pašijovým nebo také tichým.

Modré pondělí (někdy Žluté) Šedivé úterý (nekonaly se žádné obřady jen mše) Škaredá středa nazývána i černá nebo sazometná - v chalupě se vymetaly komíny

Zelený čtvrtek Možná je odvozen od zeleného mešního roucha nebo ze zvyku jíst v tento den jen zelenou stravu (špenát, zelí), aby byl člověk zdravý po celý rok. připomíná poslední večeři Páně a Jidášovu zradu zatčení Ježíše v Getsemanské zahradě

Jidáš Iškariotský jeden z 12 původních apoštolů Ježíše, který svého mistra zradil (polibkem) a umožnil jeho zatčení. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KissOfJudas.jpg

Velký pátek je postním dnem - od masa a újmy v jídle Velký pátek je postním dnem - od masa a újmy v jídle. Den je připomínkou dne smrti Ježíše Krista, kdy se konal proces odsouzení, jeho poprava i pohřeb http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pieta_Petrov.jpg Sousoší v Katedrále svatého Petra a Pavla v Brně

Bílá sobota - končí postní období Kristus vstal z mrtvých v neděli za svítání. Velikonoční neděle - sváteční hostina Velikonoční pondělí den veselých lidových oslav a bohatého hodování

Symboly Velikonoc: Vajíčko - symbol nového života, plodnosti, života a vzkříšení. V křesťanství se vejce vykládá jako symbol zavřeného hrobu, z něhož vstal Kristus, jako symbol nesmrtelnosti. Foto – Mgr. Ivanka Chmelíková

Zajíček má zřejmě původ Beránek - je jedním ze symbolů Ježíše Krista, neboť obrazně podle křesťanské víry on je beránek, obětovaný za spásu světa. Zajíček má zřejmě původ v pohanských rituálech oslavující příchod jara, avšak např. v byzantské mytologii představoval zajíc Krista http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Velikono%C4%8Dn%C3%AD_ber%C3%A1nek.jpg

Kříž - Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním Kříž - Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním. Tento trest patřil k trestům nejvíce krutým a ponižujícím.

V Česku je prastarou tradicí pomlázka z vrbového proutí. Spletena až z 24 proutků, obvykle od půl do dvou metrů dlouhá. Ozdobená pletenou rukojetí a barevnými stužkami. Symbol pomlazení, zdraví a plodnosti.

Pečivo Mazanec Jidáše symbolizují Jidášovu smrt oběšením (kynuté těsto se vyválí v tlusté válečky a ty se pak spletou do tvaru provazu) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nakrajeny_mazanec_(4).JPG

Motivační úkol: Napiš 10 věcí, které symbolizují Velikonoce (rostliny, jídla, zvířátka, věci…) Namaluj nebo nalep velikonoční obrázek

Použité zdroje: Informační materiál: www.wikipedie.cz Vlastimil Vondruška: Církevní rok a lidové obyčeje, nakladatelství DONA, 1991 České Budějovice, 96 s., ISBN 80 85463-03-2 Obrazový materiál – zdroj: klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese www.office.microsoft.com Snímek č. 10 -Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jidáš Iškariotský [online]. c2013 [citováno 16. 02. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jid%C3%A1%C5%A1_I%C5%A1kariotsk%C3%BD&oldid=9707980 > Snímek č. 11 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Pieta [online]. c2012 [citováno 16. 02. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Pieta&oldid=9077214 > Snímek č. 17 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Mazanec [online]. c2013 [citováno 16. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Mazanec&oldid=9523909> Snímek č. 13 - Mgr. Ivanka Chmelíková