TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Potravní vztahy v ekosystémech
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Den Země – svátek planety
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Organizace ochrany přírody v ČR
Život na Zemi.
Potravní vazby rostlin a živočichů
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
VZTAHY ORGANISMŮ.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní vztahy.
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Význam hub a mechů v ekosystému
Biotické faktory prostředí
Výživa rostlin - fotosyntéza
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Charakteristika ekosystému
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Stavba těla hub, rozmnožování
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Registrační číslo projektu:
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Vztahy mezi organismy.
Ekosystémy.
RYBNÍK JAKO CELEK.
Potravní pyramida, potravní řetězec
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Co jsme již poznali.
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiálu VY_32_INOVACE_21_10 Název materiáluEkosystém.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Transkript prezentace:

TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.10 Vzdělávací oblast: potravní pyramida, koloběh látek, fotosyntéza Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Funkce organizmů v ekosystému Producenti – z anorganických látek a slunečního záření produkují organické látky (zelené rostliny, řasy, sinice) Konzumenti – konzumují organické látky těl rostlin a živočichů (nezelené rostliny, živočichové) Rozkladači – rozkládají látky z odumřelých těl organizmů a uvolňují minerální živiny, které využívají producenti pro fotosyntézu

Funkce organizmů v ekosystému Základem toku energie je sluneční záření, díky kterým mohou zelené rostliny provádět fotosyntézu [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leaf_1_web.jpg >

Funkce organizmů v ekosystému Zelené rostliny vyprodukují organické látky, na kterých jsou závislé ostatní organismy Další organismy jsou pak propojeny složitými potravními vazbami, které tvoří potravní řetězec [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Biogradska_suma.jpg>

Potravní řetězec Odborný název – trofický řetězec Pohyb látek mezi producenty, konzumenty a rozkladači je popisován potravním řetězcem Masožravci 2 Masožravci 1 Býložravci Zelené rostliny [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://www.enviwiki.cz/wiki/Soubor:Image004.jpg>

Základní potravní řetězce Pastevně kořistnický řetězec – začíná u zelených rostlin, kterými se živí býložravci, ti jsou pak potravou pro masožravců či všežravců Příklad: zelný salát -> housenka -> sýkorka -> sokol Napadá vás nějaký další příklad? [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Biogradska_suma.jpg >

Základní potravní řetězce Dekompoziční řetězec – odumřelá hmota se rozkládá a některé mikroorganismy ji v konečné fázi mineralizují (houby, bakterie, řasy, hrobaříci) - prochází jím většina energie v ekosystému Parazitický řetězec – vede od hostitele ( zdroj potravy) k parazitům [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Douglaswinter.jpg >

Tok energie v ekosystému Energie vstupuje do ekosystému v podobě slunečního záření Z celkového množství slunečního záření je pouze opravdové minimum využito při fotosyntéze Během koloběhu látek v ekosystému dochází ke ztrátám velkého množství energie (pohyb, dýchání….), velká část se uvolňuje jako teplo Zákon o zachování energie: Množství energie vstupující do systému je stejné, jako množství energie, které z ekosystému vystupuje