JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Živá složka biomů - organismy
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Biotické podmínky života
Život na Zemi.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
Heterotrofní výživa Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Heterotrofní výživa.
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
VZTAHY ORGANISMŮ.
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní vztahy.
Rozmanitost organismů, třídění organismů
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Ekologické aspekty liniových staveb
Charakteristika ekosystému
Biotické podmínky života
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výživa buňky.
Úvod do ekologie.
Živá příroda.
Základní skupiny organismů
LES ŘASY.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Vztahy mezi organismy.
Ekosystémy.
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potravní pyramida, potravní řetězec
Základní ekologické pojmy
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Co jsme již poznali.
Projevy života, třídění organismů
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Ekologické pojmy.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Živé organismy.
Transkript prezentace:

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Přírodní prostředí = soubor všech vnějších podmínek, které umožňují organismům na určitém místě nejen žít, ale i vyvíjet se a rozmnožovat = vztahuje se k rostlinám, živočichům a dalším organismům

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Populace = soubor jedinců pouze jednoho druhu živočichů, rostlin nebo jiných organismů, žijící v určitém čase v určitém vymezeném území, prostoru = organismy v populaci mají společné předky a jsou ve vzájemných genetických vztazích

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Žádný jedinec či populace se až na nepatrné výjimky nevyskytuje v přírodě zcela sám. Vždy je alespoň určitou dobu v daném prostoru v kontaktu s ostatními organismy nebo celými populacemi. Proto soubor organismů, které společně obývají určité území = společenstvo

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Společenstvo = soubor různých populací osídlujících určité území (prostor) Lokalita = ve srovnání s biotopem je konkrétní místo výskytu určitého druhu živočicha nebo rostliny

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Stanoviště (biotop) = prostředí charakteristické pro určitý druh Ekosystém = jestliže uvažujeme o společenstvu a prostředí, ve kterém vzniklo, jako o jednom celku = zahrnuje živou a neživou složku přírody na určitém území = obě složky se navzájem ovlivňují

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Biotop stojatých vod

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Ekosystém jezera

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Prostředí (geologický podklad, voda, klimatické podmínky) působí na organismy a naopak rostliny, živočichové a další organismy mají zpětně vliv na stanoviště, které osidlují. Mezi neživou a živou přírodou neustále probíhá výměna látek a energií.

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Z těchto důvodů ekosystém považujeme za základní funkční jednotku přírody. Producenti = označení pro autotrofní organismy (převážně rostliny), které využívají sluneční energii za přítomnosti chlorofylu k fotosyntéze, při níž produkují z oxidu uhličitého a vody organické látky.

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Býložravci Získávají energii a živiny přímým konzumováním autotrofních organismů – rostlin. Proto se označují jako primární konzumenti nebo konzumenti 1. řádu (myš, králík).

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Sekundární konzumenti = získávají energii a živiny přímým konzumováním heterotrofních organismů – býložravců = bývají proto označováni jako konzumenti 2. řádu, masožravci

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM = jimi se živí terciární konzumenti – konzumenti 3. řádu = predátoři (liška, poštolka) Detritožravci = organismy, které se živí odumřelými organismy (také výkaly organismů) a rozrušují je na stále menší části Příklad: korýši v lesní opadance

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Vlastní rozkladači přeměňují složité organické látky z odumřelých organismů (nebo výkalů či výměšků organismů) na jednodušší a až na látky anorganické. Převážně jsou to bakterie a houby.

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Paraziti = využívají jako zdroj energie a živin živé organismy a přitom hostitele určitým způsobem poškozují

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM Symbiotické organismy = žijí v trvalém, pro oba organismy nezbytném vztahu = výživou se vzájemně doplňují Příklad: lišejníky

JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM