GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ ZASEDACÍ POŘÁDEK U TABULE Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na zásady zasedacího Anotace Materiál poukazuje na zásady zasedacího pořádku používané při slavnostním stolování. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka-barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství ŠVP Kuchař Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova umístění hostů Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 17 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí Slavnostního stolování
ZASEDACÍ POŘÁDEK je záležitostí hostitele, který zná nejlépe význam a postavení hostů obsluhující musí znát základní pravidla sestavování zasedacího pořádku
ZASEDACÍ POŘÁDEK čestná místa jsou v čele tabule, směrem ke vchodu pro hosty
ZASEDACÍ POŘÁDEK první čestné místo je po pravé straně hostitele, další po levé straně u malých tabulí je třetí čestné místo naproti hostitele
ZASEDACÍ POŘÁDEK u svatební tabule sedí nevěsta po pravé ruce ženicha, vedle nevěsty otec ženicha, vedle ženicha matka nevěsty, dále pak další rodiče a svědci.
ZASEDACÍ POŘÁDEK vedle sebe nemají sedět osoby stejného pohlaví a manželské páry, není-li hostina pořádána na jejich počest
ZASEDACÍ POŘÁDEK děti a mládež mají sedět na vzdálenějším konci tabule vedle cizinců mají sedět osoby ovládající jejich jazyk
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.