Aplikace molekulárního modelování ve strukturní analýze. Petr Kovář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Chemická termodynamika I
TZ 21 – navrhování otopných soustav
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Mechanika s Inventorem
Entropie v nerovnovážných soustavách
3.2 Vibrace jader v krystalové mříži.
Lekce 6 Slabé mezimolekulové interakce Osnova 1. Původ a význam slabých mezimolekulových interakcí 2. Předpoklad párové aditivity 3. Modely párových interakčních.
Optické senzory Optické senzory překonávají svými parametry vlastnosti senzorů pracujících na jiných principech.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ramanova spektrometrie
Teoretická výpočetní chemie
Kvantové fotodetektory a optoelektronické přijímače X34 SOS 2009
David Kramoliš Vedoucí práce: Doc. RNDr. René Kalus, Ph.D.
Molekulová dynamika.
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
4.4 Elektronová struktura
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Plasty Fyzikální podstata Deformace Mezní stav.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
IONIZAČNÍ POTENCIÁLY A FÁZOVÉ PŘECHODY KLASTRŮ ARGONU
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
Tepelné vlastnosti dřeva
Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Chemická stavba buněk Září 2009.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Miroslav Luňák Vlastnosti vrstev a struktur na bázi a-Si:H
Skupenské stavy látek.
biomembrány a membránový transport
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
FMVD I - cvičení č.4 Navlhavost a nasáklivost dřeva.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA Mgr. J. Urzová.
Rotace plazmatu Tomáš Odstrčil Zimní škola Mariánská 2012.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Technologické procesy ve strojírenství - úvod
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA 1 Mgr. J. Urzová.
Biochemie Úvod do biochemie.
Vnitřní stavba pevných látek
Simultánní reakce – následné reakce. Použitím substituce c B ≡ u.v dostáváme pro c B = f(t) výslednou funkci:
Chemie anorganických materiálů I.
Mezimolekulové síly.
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Fyzika kondenzovaného stavu
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
MDN Hana Šourková NANOMATERIÁLY - TUL
Kmity krystalové mříže  je nutné popisovat pomocí QM  energie tepelného pohybu je kvantovaná  je principiálně nemožné pozorovat detaily atomového a.
FS kombinované Mezimolekulové síly
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
PŮDOZNALSTVÍ.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
Molekulová fyzika a termika
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Fyzika kondenzovaného stavu
Konvekce.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Studium mřížkových kmitů ZrO2
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Nízkoteplotní asfaltové směsi
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Aplikace molekulárního modelování ve strukturní analýze. Petr Kovář

Motivace Vlastnosti molekul a krystalů (stabilita, mechanické vlastnosti, hustota, IR spektra, RTG spektra) souvisí se strukturou. → potřeba algoritmů a programů, které budou schopny v rozumném čase spočíst strukturu látky Možnosti řešení struktury: r-poloha elektronů, R-poloha jader Neřešitelné pro velké systémy – výpočty elektronů se vynechají uváží se pouze pohyb jader a zavede se mechanický popis.

Energie popsána pomocí empirických silových polí: množina nafitovaných parametrů a funkčních výrazů pro daný typ systému. Molekulární mechanika: optimalizace geometrie systému odpovídající minimu potenciální energie

Geometrická optimalizace-minimalizace potenciální energie globální x lokální minimum E

Molekulární dynamika - aplikace klasických Newtonových pohybových rovnic na systém interagujících atomů, kde energie je popsána pomocí empirických silových polí - umožňuje zavést kontrolu tlaku a teploty do řešení problému rozšiřuje použití molekulárních simulací na studium dynamických dějů (sorpce, difůze, fázové přechody) - 3 typy termodynamických souborů (NPT, NVT, NVE)

Co všechno se dá modelovat? - struktury a vlastnosti polymerů -struktury farmaceutických produktů a vlastnosti potenciálních léčiv - biologické membrány a jejich vlastnosti - energetické materiály - hybridní nanomateriály (interkaláty) → pochopení mezi strukturou a vlastnostmi zkoumaných systémů a predikce vlastností dalších materiálů

Využití interkalátů Změna vodivosti, změna charakteru vodivosti interkalací: iontové vodiče, vodiče s kovovou vodivostí ve dvou dimenzích, supravodiče s vyšší teplotou přechodu do supravodivého stavu…….. Změna optických vlastností: opticky aktivní organické molekuly mění optické vlastnosti v krystalovém poli hostitele (funkční jednotky pro optoelektroniku)… Změna biologické aktivity organických molekul, pomalé uvolňování těchto molekul v organismu: vývoj léčiv…. Zvýšení sorpčních schopností: sorbenty, léčiva Zlepšení mechanických a tepelných vlastností: interkalací polymerních řetězců do vrstevnatých silikátů - kompozitní materiál pevnější a tepelně odolnější, méně hořlavý než klasicky tvrzené polymery, konstrukční materiál ve strojírenství……..

Interkalace uhlíkatých řetězců do vrstevnatých silikátů Oktadecylamin CH 3 (CH 2 ) 17 NH 2 Výsledek : Nanokompozit polymer - silikát Konstrukční materiál, který má lepší mechanické a tepelné vlastnosti než klasicky tvrzené polymery

Fázové přechody v krystalech tuků Triacylglyceridy (TAGs) a) tuning fork (ladička) Konformace: b) chair (židlička) Farmaceutický a potravinářský průmysl, kosmetika … Polymorfismus Vrstevnaté krystalové struktury s různým uspořádání a posunem vrstev v závislosti na molekulární konformaci, délka řetězce…  problémy v potravinářství (čokoláda – tukový květ – bílý povrch), kosmetika... Kakaové máslo: směs 30 typů TAGs 6 fází: α,  (V), β(VI), β’, β”, γ Bílý povrch z kakaového másla pochází z fázových přechodů a β(V)  β (VI)

Srovnání fluorescence MB pro Wyoming a Cheto při různých koncentracích: II-nízká, VI-vysoká Wyoming + MB 100% CEC – pohled z boku Cheto + MB 100% CEC – pohled z boku Sublimační energie pro Wyoming nemá lokální energetické minimum v závislosti na koncentraci → výměna Na+ může být až ze 100 %. Všechny koncentrace vykazují paralelní uspořádání vůči vrstvě Cheto – upřednostňovaná menší koncentrace 14 %, 43 % CEC (1–3 MB na vrstvu). Navíc větší koncentrace vede k různě skloněnému uspořádání a zhášení fluorescence. Optické vlastnosti x struktura (methylene blue na silikátu)

Simulace difúze organických molekul lipidovou membránou Aplikace : difúze léčiva buněčnou membránou 128 molekul fosfolipidů, pyren a voda studium vlivu pyrenu na dynamiku a strukturu lipidové membrány při různých teplotách v okolí fázového přechodu DPPC ( 314,15 K) různé koncentrace pyrenu v membráně

(1) 1-amino-2,4,6-trinitrobenzene, ozn. TNA 2,4,6,8,10,12-hexanitro-2,4,6,8,10,12- hexaazatetracyclo [ ,9.03,11] dodecane, ozn. HNIW ENERGETICKÉENERGETICKÉ M AT E R I Á LY