Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Předmět: Technické aplikace Ročník: 3 Téma: Struktura látek s kapalnými krystaly Tematický okruh: Lineární součástky elektronických obvodů Jméno autora: Miroslav Široký Datum tvorby: únor 2013 Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_TAP3_SR011 Soubor: 09VYSTUPY/VY_32_INOVACE_TAP3_SR011 Anotace: Struktura látek s kapalnými krystaly– princip, vlastnosti a využití

2 Struktura látek s kapalnými krystaly
Je stav hmoty, jehož vlastnosti jsou přechodem mezi kapalným a pevným skupenstvím. Např. kapalné krystaly mohou téci jako kapalina, ale zároveň mají uspořádané a orientované molekuly jako krystal. Při pozorování kapalného krystalu mikroskopem v polarizovaném světle je možné v krystalu spatřit texturu. Každá část této textury odpovídá jedné doméně, která se od ostatních liší orientací molekul.

3 Druhy tekutých krystalů
1) Termotropní U termotropních krystalů dochází k fázovému přechodu v zavislosti na teplotě nebo elektrickém poli. a) Nematické - Ke změně optických vlastností dochází působením elektrického pole. Tento druh tekutých krystalů se využívá pro zobrazovací techniku, defektoskopii, mapování elektrických polí a detektory neviditelných záření.

4 b) Cholesterické - Ke změně zabarvení dochází vlivem změny teploty
b) Cholesterické - Ke změně zabarvení dochází vlivem změny teploty. Využití nachází u barevných indikátorů teploty, v defektoskopii, kontrole plošných a integrovaných obvodů a v lékařství. 2) Lyotropní U lyotropních je nutné měnit koncentraci.

5 Použití zobrazovací technika (displeje)
vizuální teplotní senzory (termotropní kapalné krystaly) [1]

6 [3] [2] [4]

7 Zdroje [1]. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [2]. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: [3]. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: [4]. In: [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google