Dopady členství v EU na průmysl ČR, význam energetiky Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj změny v místním prostředí
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Energie a integrovaná prevence Očekávaný vývoj Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
2.Marketingové prostředí
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Dopady členství v EU na průmysl ČR Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Evropská energetická politika Zelená kniha Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV Presentuje Ing. Roman Čížek, DrSC ENVIROS, s.r.o., Praha.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Dopady členství v EU na průmysl ČR, význam energetiky Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV

Dopady členství v EU na průmysl ČR, význam energetiky Současná situace – vývoj ekonomiky Faktory podnikatelského prostředí Vlivy evropského prostředí Energie – klíčový faktor růstu prosperity Co nás čeká a co musíme ovlivnit Závěr

Současná situace – vývoj ekonomiky Průmysl roste – 9,9% meziročně Výrazné zrychlení v roce 2005 –Důsledek vstupu do EU –Konjunktura ocelářského průmyslu –Pokračující příznivé strukturální změny –Růst produktivity práce o 10,4% –V polovině roku přebytek bilance zahraničního obchodu 260 mld. Kč. –Vývoj HDP pro srovnání na grafu:

Současná situace – vývoj ekonomiky

Příznivé výsledky nelze přeceňovat K přiblížení se staré EU 15 je nutno tempo dále výrazně zvýšit (i když jsme před Portugalskem) Možné snížení tempa růstu: –Odeznění konjunktury oceli a železa –Silný tlak asijské konkurence –Zejména pak rostoucí ceny paliv, energií a surovin – vývoj alarmující a velmi zraňující

Faktory podnikatelského prostředí Věda a výzkum –Schválena Národní inovační politika –Nebyla ustavena Technologická agentura –Podpora: prostředky na VaV jsou nákladové –Inovace i hlavní cestou ke snižování energetické náročnosti… (změna klimatu) –Připravuje se 7. rámcový program V&V

Faktory podnikatelského prostředí Legislativa: –Zjednodušení zápisů do rejstříku –Novela zákona o konkursu –Připravována reforma RIA (Regulatory Impact Assessment) klíčový význam!!! –Přetrvává obtížná vymahatelnost práva –Ekologická legislativa předmětem „auditu“, schválen akční plán jejích úprav…

Faktory podnikatelského prostředí Daně: –Přes pozitivní snížení daňového zatížení problémy –Přetrvává nepřehlednost, složitost –Neexistuje koncepce daní s vazbou na Strategii hospodářského růstu ČR –Daňové systémy se v okolních zemích mění: můžeme mít brzy problémy s přílivem investic

Faktory podnikatelského prostředí Trh práce: –Vzdělávání – absence systému celoživotního vzdělávání, reformy pomalé –Zaměstnanost: chybí motivace pracovat –Zákoník práce: nový návrh nepřijatelný –Nemocenské pojištění: přenesení na zaměstnavatele nevyvážené, poškozující –Úrazové pojištění. Neřešeno systémově

Faktory podnikatelského prostředí Životní prostředí –Legislativa nadbytečně tvrdá v uplatnění, ne až tak v limitech –EIA, IPPC: administrativní zvůle bez přínosu pro ochranu prostředí, účast „veřejnosti“… –Komplex klimatických změn uchopen za špatný konec –Problémy podzákonných norem, politik

Faktory podnikatelského prostředí Doprava –Loni v červenci přijata nová dopravní politika, dlouhodobé problémy přetrvávají –Dopravní zatížení dálniční sítě za hranicí únosnosti –Stav zanedbanosti silniční infrastruktury 1200 mld. Kč –Potřeba realizovat rozsáhlý „havarijní“ program nejen v silniční, ale i v jiných segmentech dopravy

Vlivy evropského prostředí Vstup do EU přinesl to, co jsme očekávali: –Úplné otevření trhu –Totální uvolnění pohybu zboží –Úspěch těch, kdo byli připraveni –Nutnost neztratit se v otevřené konkurenci, ale i: Nárůst byrokracie v některých segmentech – o prostředky z fondů EU je nutno usilovat Přitvrzení v určitých oblastech regulace

Vlivy evropského prostředí Posvátné krávy typu: –Politika klimatických změn/energie - Montreal –Natura 2000 – nejen samotná území –Aarhus Přes plné členství problémy diskriminace: –Volný pohyb pracovních sil –Nejnověji směrnice o poskytování služeb –Hraniční kontroly do vstupu do Schengenské zóny apod.

Energie – klíčový faktor růstu prosperity Energie samotné: –Problematika energií nejvážnějším elementem současného hospodářského vývoje –Hnací silou obavy ze změny klimatu a závislost na vnějších dodávkách energie –Současný rámec v EU určuje Evropský program ke změně klimatu a dostupnost dodávek energií

Energie – klíčový faktor růstu prosperity –Velké (slovní) úsilí EU nemá příliš nadějí na zvrácení globálního vývoje změn klimatu –Přesto řada aktů k omezování spotřeby energií a dekarbonizaci výroby energie spíše regulatorního než tržního charakteru –Vše v prostředí dosud přežívající „zelené“ víry a zbytečných tabu –U nás prohloubeno vlastní tvořivostí nebo neschopností

Energie – klíčový faktor růstu prosperity Obchodování s emisemi – příklad selhání státní administrativy: –„Hrdinný“ vládní program omezování klimatických změn úvodním průšvihem! –Vlastní zákon vcelku ušel –Katastrofa je NAP – dobrý námět pro ÚOHS? –Akci za několik desítek mld. Kč vlastně připravovali tři až čtyři lidé…

Energie – klíčový faktor růstu prosperity –Hospodářská sféra zapojena jen jako krycí manévr –Postup „shora dolů“ podle jakýchsi algoritmů, prohlašovaný za transparentní, já dodávám: nikoliv korektní –Podniky a svazy nesmí dopustit opakování tohoto příběhu! NAP na hlavní období již do půlky roku 2006 –Dosavadní praxe kulhá na všechny čtyři

Energie – klíčový faktor růstu prosperity Naopak, kulhání nepostihuje evropský a náš růst cen energií Ani „liberalizace“ trhu příliš nepomáhá, ceny rostou alarmujícím způsobem Dostavuje se „windfall profit“ velkých hráčů díky politikám a skrytým monopolům! Jak bude za těchto okolností EU/ČR dále konkurenceschopná?

Co nás čeká a co musíme ovlivnit S našimi vnitřními problémy si musíme poradit sami Nutný tlak na politickou sféru aby došlo k totální reformě administrativy a nastolení skutečné „služby veřejnosti“ a partnerství Efektivní stát rozhodne o našem růstu nebo přežívání Hodně se děje na unijní úrovni, musíme být u toho!!!

Co nás čeká a co musíme ovlivnit Dostupnost dodávek energie fyzická i ekonomická a jejich bezpečnost a hospodárné využití energií budou klíčovým faktorem hospodářské úspěšnosti a kvality života – chraňme si naši pozici! Politika změny klimatu jen vedlejším produktem energetické politiky Evropa (a členské země) potřebují novou energetickou politiku – čím dříve, tím lépe

Co nás čeká a co musíme ovlivnit Cíl je „méně a lepší regulace“, jinak lze jen snít o Lisabonské strategii i o omezování emisí skleníkových plynů Rámcovou podmínkou zůstává liberalizace trhů s energiemi – musí být důsledná! Teprve v tomto prostředí se mohou uplatnit skutečně tržní principy Veškeré regulatorní akty musí být pečlivě vyhodnoceny z hlediska ekonomických, sociálních a environmentálních dopadů

Co nás čeká a co musíme ovlivnit Nezbytný je proces snižování energetické náročnosti – otázkou je, zda stanovovat jednotný evropský cíl ve směrnic (od původního 1% ročně to roste!!!) Všechny energetické zdroje mají své místo a jejich využití nesmí být omezováno iracionalitou Regulatorní prostředky nelze přijímat a uplatňovat jednostranně, konkurence je globální Skutečný pokrok nelze dosáhnout bez intenzivního uplatnění vědy a výzkumu

Co nás čeká a co musíme ovlivnit V tomto kontextu mají odpovídající místo obnovitelné zdroje energie – nemohou však být „posvátnou krávou“ Odpovídající pozice patří „klasickým“ primárním zdrojům včetně (a v EU a u nás) především uhlí Budou podporovány čistší uhelné technologie (viz 7. rámcový program)

Co nás čeká a co musíme ovlivnit Jadernou energetiku nutno zbavit nálepky „nežádoucí“ a budou podporovány postupy dalšího zvyšování její bezpečnosti Energetická účinnost musí být založena: –na spontánních inovacích –na stimulaci investičního klimatu (BAT???), –na otevřeném přístupu k informacím –na proaktivním působení administrativy na poli norem, pobídek pro V&V apod.

Co nás čeká a co musíme ovlivnit Podporovat výzkum a vývoj nových/obnovitelných energetických zdrojů: –Geotermální energie –Vodík –Jaderná fůze… Návazně nová politika klimatických změn po roce 2012 Potřeba permanentního kritického hodnocení dopadů uplatněných regulatorních opatření

Závěr Přes všechny výhrady je členství v EU rozhodně přínosem Chceme-li rozvoj a slušné podnikatelské prostředí, musíme být aktivní Doma nesmíme politiky nechat vydechnout – cíl: efektivní stát, administrativa nám má sloužit! Pro budoucnost nutno něco dělat již dnes: vytváříme si ji současně přijímanými rozhodnutími

Závěr Spojenci jsou jak v mezinárodních oborových konfederacích, tak i v dalších členských zemích: hledejme partnerství Působení na formování budoucího vývoje probíhá přes oficiální místa – vládní struktury, ale i přes ty, kteří mají společný zájem SP ČR, HK a další jsou partnery pro formování budoucnosti i prostřednictvím UNICE/Eurochambers…