Normané - muži severu na svých cestách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
STARÉ NÁRODY EVROPY.
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Evropa-jeden ze světadílů
VIKINGOVÉ By Martin Ehrlich 2.B.
Shrnutí učiva raného středověku
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nejstarší stát ve slovanském prostředí východní Evropy
Elektronická učebnice - II
Kryštof Balajka Vikingové.
r začátek doby vikinské
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Austrálie obyvatelstvo
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Franská říše a Karel Veliký
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI28 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Seveřané a vikingové Slované
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
VY_52_INOVACE_03/2/27_ZEMĚPIS
OBYVATELSTVO EVROPY 718 milionů obyvatel.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
Ze Skandinávie (Norsko, Švédsko) se vypravili zhruba v 8. století, plenili pobřeží Británie (kláštery Iona a Lindisfarne) a také pobřeží Francie (zejména.
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
Časové vymezení pojmu středověk Stěhování národů
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Evropa – poloha na Zemi Hranice Evropy, poloostrovy, ostrovy
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověk Výboje Vikingů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Severní Evropa Z_119_Evropa_Severní Evropa
VIKINGOVÉ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vikingové.
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.6 Vikingové Název sady: Raný a vrcholný středověk Číslo.
Vikingové – severní Atlantik Výuková prezentace. - Faerské ostrovy -Island -Grónsko -Severní Amerika Cíl cesty:
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Vikingové 9. – 11. století.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Seveřané a vikingové Slované
„Ó Bože, osvoboď nás od řádění Normanů.“
Transkript prezentace:

Normané - muži severu na svých cestách VY_32_INOVACE_06-05 Vikingové Normané - muži severu na svých cestách

Vikingové Skandinávští mořeplavci, kteří se v 8. – 11. století vydávali na „viking“ - loupeživé výpravy do mnoha evropských zemí. Předkové nynějších Švédů, Norů, Dánů a Islanďanů. Skvělí válečníci a mořeplavci. Pro mnohé státy Evropy hrozivé nebezpečí. Náleželi k severským germánským kmenům, dlouho odmítali přijmout křesťanství.

Důvody pirátských cest Nedostatek zemědělské půdy. Nehostinnost severu. Snad přelidnění (mnohoženství). Dědicem půdy jen nejstarší syn – mladší pouze vystěhování nebo pirátství.

Cesty Vikingů Norové : - k britským ostrovům, - roku 860 objevili Island a osídlili jej, - Grónsko a odtud další cesty směr západ, - rok ? 1000 Leif Eriksson, první evropský objevitel Ameriky (Newfoundland – lokalita Vinland, pod ochranou UNESCO, nyní vikinský skanzen). Švédové : - na území Rusi, říkáme jim Varjagové, - lodě s nízkým ponorem po řekách. Dánové : - západofranské pobřeží, ale i Anglie, - přepadávali nejen přístavy, ale i kláštery.

Pomník Leifa Erikssona Autor:Mulad, Název:Viking at MN Capitol.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Viking_at_MN_Capitol.jpg

Území osídlená Vikingy (zeleně) a trasy jejich plaveb Autor:Rdnk, Bapti, Název:Territories and Voyages of the Vikings blank.png Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Territories_and_Voyages_of_the_Vikings_blank.png

Dobytá území – Kyjevská Rus, Normandie Na dobytých územích se Vikingové někdy usadili : A) Zastánci tzv. normanské teorie vzniku ruského státu považují Varjagy za zakladatele Kyjevské Rusi a její původní panovnické dynastie Rurikovců (zakladatel Varjag Rurik). B) Roku 911 udělil západofranský král normanskému náčelníkovi Rollovi (Rolfovi) v léno hrabství Rouen = Normandie.

Vikinské lodě Vikinské lodě s nízkým ponorem se plavily po mořích a pronikaly hluboko do vnitrozemí proti toku řek (Volha, Dněpr – k Černému moři, až do Byzance). Stavba lodí dovedena k dokonalosti, posvátné úkony, figury na přídích (dračí hlavy, hadí hlavy).

Varjagové jako palácová garda byzantských císařů zobrazení v iluminovaném rukopise kroniky Ioanna Skylitza Autor:CristianChirita , Název:Skylitzis Chronicle iLLUMINATION.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Skylitzis_Chronicle_iLLUMINATION.jpg

Replika vikinské válečné lodi snekkar (dračí hlava), 25 m délky, 9 Replika vikinské válečné lodi snekkar (dračí hlava), 25 m délky, 9.stol. Autor: archiwum własne wikingów, Jarmeryk , Název:Moragsoorm.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moragsoorm.jpg

Obchodní a kolonizátorská loď knarr, 10. – 11. stol Obchodní a kolonizátorská loď knarr, 10. – 11. stol., 15 m délka, 5 m šíře Autor: Tamtam, Název:Vidfamne-01.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vidfamne-01.jpg

Z vikinské lodě knarr vycházela i středověká váleční loď koga v Německu Autor: Uwe H. Friese , Název:Hansekogge Bremerhaven uf.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hansekogge_Bremerhaven_uf.jpg

Skandinávská kultura Obyvatelstvo užívalo zvláštního znakové písmo – runy. Nahrazena latinkou v souvislosti s přijímáním křesťanství. Naslouchali ságám – dílům oslavujícím hrdinské činy. Jelikož křesťanství až kolem roku 1100, ságy podávají svědectví o poměrech v pohanské společnosti v raném středověku.

Runové znakové písmo Autor: OlofE , Název:Vaksalastenen.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vaksalastenen.jpg

Codex Runicus, pergamenový rukopis cca z roku 1300 n. l Codex Runicus, pergamenový rukopis cca z roku 1300 n. l. Jeden z nejstarších a nejlépe zachovaných textů skandinávského práva. Autor: Template:Asztalos Gyula, Název:CodexRunicus.jpeg Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CodexRunicus.jpeg

Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková