Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Advertisements

Téma: Ztracená generace
Leoš Janáček.
Trochu historického kontextu  Role USA ve válečných konfliktech  Vize „nového světa“→ rozčarování  Aspekty soudobé literatury - průmyslová.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Erich Maria Remarque
Světová literatura po 1. světové válce
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Rozbor uměleckého textu
Realistický román.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_42_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Literatura na počátku 20.století
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/14/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
VY_12_INOVACE_CGR_B09_STE_Joseph_Heller_Hlava_XXII
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Michal Pek, C4A. » 1908 – 1970 » Americký psycholog » Profesor psychologie na univerzitě » Zaměřen na pozitivní vlastnosti lidí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Mgr. Marie Havránková REAKCE ČESKÉ LITERATURY NA 1. SVĚT. VÁLKU Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Vypracoval: Ondřej Dutka
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Psychologie dospělých
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Česká próza mezi válkami
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan

Americký spisovatel, autor satirických děl - zejména novel a dramat.Americký spisovatel, autor satirických děl - zejména novel a dramat. Pocházel z Brooklynu v New Yorku.Pocházel z Brooklynu v New Yorku. Jeho rodiče byli židovští přistěhovalci z Ruska.Jeho rodiče byli židovští přistěhovalci z Ruska. Ve druhé světové válce sloužil u amerického bombardovacího letectva na Korsice.Ve druhé světové válce sloužil u amerického bombardovacího letectva na Korsice. V letech 1948–49 studoval na Columbijské universitě v New Yorku, poté studoval v Anglii v Oxfordu.V letech 1948–49 studoval na Columbijské universitě v New Yorku, poté studoval v Anglii v Oxfordu.

Po ukončení studií pracoval v několika reklamních agenturách a věnoval se psaní.Po ukončení studií pracoval v několika reklamních agenturách a věnoval se psaní. Roku 1975 se stal mimořádným profesorem literatury City College v New Yorku.Roku 1975 se stal mimořádným profesorem literatury City College v New Yorku. „Věděl o literatuře všechno, mimo toho, jak z ní mít radost.“ (Hlava XXII)

Dílo Ve svém díle posouvá literaturu o druhé světové válce do trochu jiné roviny. Snaží se ji zesměšňovat a ukázat její absurditu, Snaží se ji zesměšňovat a ukázat její absurditu, přičemž projevuje smysl pro černý humor a ironii. „Myslel jsem si, že když o tom nebude nikdo mluvit, nebude to pravda.“ (Hlava XXII)

Hlava XXII Hlava XXII (Catch-22) Nejznámější a nejlepší román, Autor vychází z vlastních zkušeností Absurdní ale realistický. Nemá jednotnou koncepci – –vylíčení mnoha absurdních situací. Název díla je odvozen od vojenského paragrafu XXII – –voják může požádat o propuštění z armády, je-li blázen, ale zároveň, v případě, že si uvědomuje své bláznovství, nemůže být bláznem.

Hlavní postavou je poručík letectva Yossarian, který je trochu klaun a trochu blázen (svým způsobem obdoba Haškova Švejka).

Kapitán Yossarian - Sloužil u letecké eskadry na ostrově Pianosa. Je to člověk, kterému se válka zprotivila. Zjistil, že ve válce nezáleží na jednotlivci. Řadoví vojáci, tedy podřízení, byli jen zprostředkovateli nesmyslných rozkazů nadřízených, kteří tyto rozkazy vyžadovali splnit do posledního bodu. Simuloval různé choroby. Po množství vedlejších epizod a nejrůznějších snah se rozhodl dezertovat. Utekl do svobodné země – do Švédska a navždy se tak odvrátil od Hlavy XXII a ostatních absurdit a hrůz, které působí válka.

Heller se na tento úspěšný román pokusil navázat ve svých dalších dílech. Jeho následná tvorba však zdaleka nedosahuje předchozí kvality.

Další dílo

Něco se stalo Something Happened 1974 Románový monolog průměrného Američana žijícího v šedesátých letech, který není schopen uniknout prázdnotě života.

Gold za všechny peníze   Good as Gold   1979   Románová satira, v níž se hlavní hrdina pokouší uniknout před svou rodinou do politického života.  Pro získání postu, který by mu přinesl moc, peníze a vliv, je ochoten udělat téměř cokoliv.

Bombardovali jsme New Haven We Bombed New Haven 1967 drama v díle se zabývá válečnou problematikou

Dále napsal celou řadu povídek především počátkem 50. let, česky tyto povídky vyšly v knize: Hlava nehlavaDále napsal celou řadu povídek především počátkem 50. let, česky tyto povídky vyšly v knize: Hlava nehlava

„Rozhodl se, že bude žít věčně a zemře, jen když mu to nevyjde.“ (Hlava XXII)„Rozhodl se, že bude žít věčně a zemře, jen když mu to nevyjde.“ (Hlava XXII)