Prezentace hlavních výsledků výzkumu VÝZKUM INFORMAČNÍ GRAMOTNOSTI Srpen 2005 / Tisková konference 25.8.2005 / Hilton Prague / STEM/MARK, a.s. / Ministerstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
C O NOVÉHO V ECDL. RVP – vzdělávací oblast IKT Je zmíněn koncept ECDL jako vzor pro konstrukci obsahu vzdělávací oblasti.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Studijní obory a jejich uplatnění.
Osnovy pro výuku informatiky na SŠ
Audit IT procesů ve FNOL
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Hranice elektronické komunikace Prosinec.
Analýza dat.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
ESKILLS.EC.EUROPA.EU Výsledky IT Fitness ESKILLS.EC.EUROPA.EU Základní informace – paralelně i na Slovensku.
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Pojmy a interpretace.
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Máme spolupracovníky, kteří plní naše vize a odpovídají potřebám společnosti ?
Systémy pro podporu managementu 2
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Internetová a neinternetová populace versus veřejná správa Konference.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
„První vlna“ VÝZKUM „INFORMAČNÍ GRAMOTNOSTI“ Duben 2005 / Prezentace z výzkumu pro Ministerstvo informatiky ČR / Jan Tuček.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.
European Computer Driving Licence
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Stručná prezentace výsledků z výzkumu PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI Březen 2004 / Prezentace pro ISSS 2004 / Jan Tuček - ředitel STEM/MARK,
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Školní vzdělávací program výuka informatiky
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Úvodní informace Informatika v agrobyznysu LS 2011/2012.
Personální plán pro podnikatelský plán
VÝZKUM A INTERNET Internet Advertising Conference Vít Smékal, OMG
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Inf Bezpečný počítač.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Transkript prezentace:

prezentace hlavních výsledků výzkumu VÝZKUM INFORMAČNÍ GRAMOTNOSTI Srpen 2005 / Tisková konference / Hilton Prague / STEM/MARK, a.s. / Ministerstvo informatiky ČR

Projekt Cíle  Segmentace populace ČR z hlediska využívání, gramotnosti a plánovaného využívání ICT  Otestovat počítačové dovednosti a schopnosti, s důrazem na vyhledávání a zpracování informací na internetu  Získat zpětnou vazbu na realizované kroky koncepce informační politiky, vytipovat perspektivní cílové skupiny pro působení státní informační politiky  Odkrýt bariéry bránící širšímu využití ICT v komunikaci s úřady a veřejnou správou.  Definovat „veličinu“ „informační/počítačová gramotnost“ pro možnou kvantifikaci s možností sledování časových změn Metoda Reprezentativní výzkum obecné populace let (15-17, 61+)  Metoda: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews),  Vzorek: respondentů  Cíl: analýza úrovně informační gramotnosti v populaci ČR Studiové testy (Central Location Tests)  Metoda: in-hall, n=500 respondentů  Lokace: Praha, Brno, Olomouc, Chomutov a Písek

Informační gramotnost: výchozí předpoklady Definování pojmů  Informační gramotnost: schopnost rozeznat potřebu informace, umět je vyhledat a efektivně využít  Počítačová gramotnost: souhrn několika schopností:  schopnost pracovat s nejčastěji využívaným programovým vybavením  schopnost používat internet ke komunikaci, k vyhledávání a zpracování informací Požadavky na model  Aplikačně nezávislý  Plně porovnatelný  Škálovatelný Model počítačové gramotnosti STEM/MARK  pojmy z oblasti výpočetní techniky  ovládání počítače  práce s textovým editorem  práce s tabulkovým editorem  práce s grafikou  práce s internetem Modelový předpoklad:  Zvládnutí pouze jedné z částí je nedostatečné Nastavení hladiny:  Požadovaná znalost je relativně vysoká  S plnění podmínky zvládnout všechny oblasti alespoň na základní úrovni není zcela triviální  Laťka je nastavená poměrně vysoko

Model počítačové gramotnosti STEM/MARK Typologie počítačově gramotného jedince Např.: Internet (Základní úroveň)  Poznat internetovou adresu  Vyhledat informace na internetu  Vyplnit webový formulář  Napsat jednoduchý  Poslat soubor em (Střední)  Změnit dom. stránku v prohlížeči  Zveřejnit soubor na internetu  Vytvořit pravidlo pro příchozí e- maily (Pokročilá)  Vysvětlit pojem cookie  Nakonfigurovat int. připojení Počítačová gramotnost ČR v roce 2005: 18 – 60 let……… 27 % / 24 %

Model počítačové gramotnosti: výstupní úroveň Různé varianty výstupní úrovně počítačové gramotnosti Varianta 5/1 varianty Varianta mapující respondenty, kterým chybí již jen velmi málo pro splnění definice PG Varianta 8/2 Varianta 5/0 Varianta 8/1 Varianta 8/3 Respondenti lehce převyšující definici PG – do výpočtu zařazeny také činnosti ze středního stupně což zmírňuje možný nevhodný výběr činností Varianta odpovídající přesně naší definici počítačově gramotného člověka, tj. musí umět vše ze základních činností Respondenti jejichž znalost převyšuje definici PG a lze je označit spíše za středně pokročilé Zvolená varianta pro výpočet PG – zohledňuje možný nevhodný výběr činností a splňuje kritérium PG – znalost minimálně 5 činností

Počítačová gramotnost ČR v roce 2005: 27 % Úroveň počítačové gramotnosti  Dvě třetiny produktivní populace (66 %) deklaruje schopnost práce s počítačem (ve věku 15+, 57 %)  Hlavním nedostatkem skupiny osob počítačově negramotných je absence zmiňované všestrannosti práce na počítači  Absentované oblasti: zpracování tabulek/grafů a práce s internetem  Zpracování textů patří mezi velmi oblíbené činnosti.  Lidé často považují počítač za ekvivalent „lepšího“ psacího stroje  Existují ale činnosti jejichž znalost je nízká - porozumění vnitřní organizace „počítačových“ dat (instalace, komprimace, složka/adresář apod.) Potenciál počítačové gramotnosti  Uživatelé PC, avšak ne na úrovni počítačové gramotnosti (39 % v produktivním věku)  let, s vyšším podílem žen  Vyučení bez maturity nebo maturita, profesně úředníci, zdravotníci nebo učitelé  Chybí všestrannost Vztah k moderním technologiím  Moderní technologie jsou doménou mladé generace do 35 let, která je považuje za součást života  Internet a zaměstnání lze zařadit mezi hlavní důvody využívání počítače  Důvodem pro nevyužívání počítače je absence smysluplného využití počítače společně s vyššími pořizovacími náklady

Pyramida počítačové gramotnosti v ČR (18-60) Současná absolutní hranice počítačové gramotnosti – 66 % (“využívá PC nebo jej umí používat”) Gramotnost Textový editor Pojmy z IT Tabulkový procesor Ovládání PC Grafika 53 % 55 % 43 % 31 % Internet 40 % 52 % Celkový podíl počítačové gramotnosti v ČR (průnik všech uvedených oblastí): 27 % Celkový podíl počítačově gramotnosti v ČR (po zohlednění skutečných schopností uživatelů PC): 24 % let………55 % 61+ let…………..2 %

Potenciál počítačové gramotnosti v ČR (populace 18-60)

Potenciál počítačové gramotnosti v ČR  Podprůměrný podíl počítačově gramotných v populaci nastává dříve (34 let) než podprůměrný podíl osob, kteří deklarují využívání počítače (44 let)  V uvedeném věkovém rozmezí pracují lidé s počítačem, ale využívat jej plnohodnotně neumí  Jedním z důvodů je bezpochyby internet a jeho rozšiřování právě v této věkové kategorii

Třídění počítačové gramotnosti Třídit lze téměř podle čehokoli (velikost vzorku)  Věk, vzdělání  Regiony, velikost měst, zaměstnanecká pozice apod.  Dle oblíbeného školního předmětu (vzpomínkový optimismus)  Osobního hodnocení vlastních schopností  Zaměstnání

Třídění počítačové gramotnosti

Ukázka z „testování“ - Textový editor Podíl gramotných: 43 %  Deklarované znalosti funkcí textovém editoru jsou vyrovnané avšak reálné příklady poukázaly na značnou naivitu jeho uživatelů (povrchní znalost je vydávána za dobrou)  Konkrétnější zadání vyžadující o něco hlubší znalost principů fungování textového editoru již působí problémy

Ukázka z „testování“ - Internet Podíl gramotných: 40 %  Povrchnější znalost – postačující ale pro většinu běžných internetových činností  Internetových pokročilých uživatelů, tj. těch, jejichž znalost se neomezuje pouze na či HTTP, je pět procent mezi aktivními uživateli PC  Internet – klíčová podmínka zvyšování PG

Typologie – vztah k moderním technologiím Realizátoři  Lídři, ne tak striktně postojově vyhranění  Nadprůměrné vztah k IT  IT již nemusí být hobby, ale jejich přítomnost vyhledávají Rutinéři  Mladí, kterým nečiní IT problémy a je pro ně nutnou rutinou, která příliš neovlivňuje jejich budoucí postavení  IT nejsou jejich hobby, ale cíleně se jim nevyhýbají (nebojí se jich) Volající  Především ženy dělnických profesí  Vnímají současnost, ve které to bez IT již nejde  „Strach“ z IT, ale rozhodně ne nechuť  Ideální potenciál rozšiřování gramotnosti v ČR Odmítající  Naprosto inertní vztah k IT  Nevěří v možnost lepšího uplatnění pomocí IT Profil skupin Technologičtí „lídři“  IT - nedílná součást života. Tahouni principů znalostní ekonomiky. IT je jejich hobby a je součástí jejich volno časových aktivit  let, vysoká úroveň vzdělání, větší města. Schopnosti vysoce za hranicemi PG (78 % lídrů gramotných)

Typologie – vztah k moderním technologiím

Celkový vztah k ICT a informacím

Technické vybavení v populaci

Důvody využívání osobního počítače

Důvod nevlastnění PC/internetu doma

Důvod pro začátek využívání počítače

RŮZNÉ SEGMENTY POČÍTAČOVÉ GRAMOTNOSTI: PŘEHLED (18-60 let) MOŽNOSTI DALŠÍHO TŘÍDĚNÍ Vhledem ke značnému rozsahu datové báze, lze následující dílčí oblasti počítačové gramotnosti ilustrovat za takřka libovolnou cílovou skupinu, např. vysokoškolsky vzdělané ženy/muže, zástupce různých úrovní managementu společností v Praze apod.

Typicky zvolená cílová skupina na základě socio-demografické příslušnosti

Typicky zvolená cílová skupina na základě dosažené úrovně počítačové gramotnosti. Graf ilustruje, že zvládat výborně pouze jednu oblast nestačí.

Typicky zvolená cílová skupina na základě dosažené úrovně počítačové gramotnosti.

Typicky zvolená cílová skupina na základě profesní příslušnosti.

Děkujeme za pozornost (uživatelské jméno: micr-press heslo: press214) Jan Tuček ředitel STEM/MARK