Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Ozonová díra & Skleníkové plyny
Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.
Registrační číslo projektu:
Ozón Ozónová vrstva Ozónová díra
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
OZON.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Ozon – ochránce a zabiják
Vypracovala Barbora Rechtoriková
Ozonová vrstva.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Voda a vzduch = základ života
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Voda Co o ní víme?.
Alternativní zdroje energie
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
NEKOVY kyslík.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
KYSLÍK.
Kyslík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Zástupci prvků skupin RZ
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Nekovy Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vypracoval: Adam Olejníček Obor: Technické lyceumTřída: 2.L Předmět: BiologieŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Kašpar LudvíkDatum vypracování:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH03 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zástupci prvků skupin RZ
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Ozónová vrstva Země Vypracoval: Adam Zacpal Obor: Technické lyceum
Atmosféra Země.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Problémy Ozónové vrstvy.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja

Popis Molekuly ozonu sestávají ze tří atomů kyslíku Kromě obvyklých dvouatomových molekul O2 se kyslík vyskytuje i ve formě tříatomové molekuly jako ozon O3 Při teplotě -112 °C kondenzuje na kapalný tmavě modrý ozon a při -193 °C se tvoří červenofialový pevný ozon.

Vlastnosti Molekula ozonu je lomená a úhel, který svírají vazby mezi atomy kyslíku, je 116,8°. Při normální teplotě a tlaku je ozon namodralý plyn s intenzivním pachem Ve vysokých koncentracích je jedovatý.

Vlastnosti Ozon je silné oxidační činidlo. Je nestabilní a reakcí se rozkládá na obyčejný kyslík Na prostředním atomu ozonu je kladný náboj, zatímco na krajních je záporný náboj poloviční velikosti. Při ochlazování se přeměňuje na tmavě modrou kapalinu, a potom v tmavě modrou pevnou látku.

Vznik Ozon vzniká působením elektrických výbojů nebo krátkovlnného ultrafialového záření na molekuly obyčejného kyslíku. Přeměnu ozonu na kyslík urychlují například atomy fluoru a chloru 

Ozon v přírodě Přízemní, vyskytující se těsně nad zemským povrchem. Tento plyn je lidskému zdraví nebezpečný Bývá za horkých letních dnů v lokalitách s vysokou koncentrací výfukových plynů 

Použití V chemických laboratořích slouží jako oxidační činidlo V průmyslu se používá především k bělení, při dezinfekci, k povrchovému ošetření zeleniny a ovoce

Ozonová vrstva Ozonová vrstva je část stratosféry ve výšce 25 – 35 km nad zemským povrchem Nachází se v ní značně zvýšený poměr ozonu Chrání planetu před ultrafialovým zářením

Ozonová díra Ozonová díra je oblast stratosféry s oslabenou vrstvou ozonu. Freony, které jsou použity v chladicích a hnacích médiích, v aerosolech, hasicích a čisticích přístrojích pronikají do stratosféry kde se z nich odštěpuje chlór, který se podílí na rozkladu ozonu.

Důsledky ozonové díry Zeslabená vrstva ozonu představuje větší pravděpodobnost průniku UV-B a UV-C záření, které je karcinogenní. U lidí a zvířat může zvýšená intenzita UV záření způsobit poškození zraku, vyvolat rakovinu kůže a snížení imunity.

Dávali jste pozor?! Z kolikati atomů kyslíku sestávají molekuly ozonu? Jak se jmenuje druh ozonu v přírodě, kde se vyskytuje a co může způsobit? Co je to ozonová díra? V jaké výšce se nachází ozonová vrstva?

Děkuji za pozornost