Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Dopady systému obchodování s povolenkami na emise CO 2 Stav věci a možný další postup.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Solární systémy pro aktivní topení
Rozhodovací matice.
Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Vlivy nařízení a směrnic EU na hospodářství ČR Klimaticko-energetický balíček: co bylo.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Ruská federace x WTO a OECD
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Očekávané dopady systému emisního obchodování. Prezentace závěrečných výsledků Studie předpokládaných dopadů systému obchodování s povolenkami na emise.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Transkript prezentace:

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Dopady systému obchodování s povolenkami na emise CO 2 Stav věci a možný další postup Ing. Josef Zbořil Svaz průmyslu ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 2

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Návrh revize směrnice 2003/87/ES EU ETS vyhlášen za politický nástroj ke snižování emisí, dokonce klíčový – reálný potenciál jednotlivých zemí a jejich ekonomické sféry se nebere v úvahu! V takto změněné filosofii není známá žádná studie k účinnosti nástroje na snižování emisí – založeno jen na víře! Nejpodstatnější změnou: celková výše alokace, stanovená administrativně ze základny emisí 2005 a s ročním snížením o 1,74% - jednoznačné riziko omezení hospodářského rozvoje! EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 3

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Návrh revize směrnice 2003/87/ES Podstatnou změnou je změna metody alokace povolenek – emise z energetiky v aukcích od roku 2013 energeticky náročná odvětví postupný nárůst aukcí až na 100% pro rok 2020 Konkrétní pravidla hry budou vyhlašována postupně až do roku 2011 – nepřijatelná investiční nejistota Výnosy aukce budou příjmem národních vlád Snaha po předurčení výnosů z emisí – převážně na zahraniční pomoc: 20% až 50%, naráží na základní smlouvy EU, proto EP přijal jen doporučení: nikoliv shall… ale should! Envi výbor EP na tom v podstatě nic moc nezměnil, snaží se vyřadit hutní plyny apod., na aukcích trvá EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 4

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Návrh revize směrnice 2003/87/ES Do systému obchodování budou zahrnuty všechny zdroje s tepelným příkonem nad 20 MW, vyloučeny mohou být zdroje pod 25 MW a snad 25 kt emisí ročně – jeden příznivý rys. Nově se předpokládá rozšířit systém i na emise oxidu dusného a elektrolytickou výrobu hliníku – v ČR se to týká jen některých chemických výrob Způsob projednávání je vůbec v rozporu se základními smlouvami EU, aby prošlo, jedná se o tom jako o otázkách životního prostředí a nikoli otázkách energií a ekonomických! EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 5

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Vývoj očekávané alokace povolenek zdarma EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 6

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Očekávaný nárůst celkových nákladů v poměru k tržbám jednotlivých sektorů Celkový dopadBAU Výroba skla 0,0%1,7%2,1%2,4%2,7%3,1%3,3%3,6%3,9% Výroba vláknin, papíru, lepenky 0,0%3,3%3,7%4,1%4,6%5,1%5,5%5,9%6,3% Výroba vápna 0,0%11,7%13,9%16,1%18,3%20,6%22,4%24,4%26,3% Výroba cementu 0,0%16,1%19,1%22,2%25,2%28,3%30,9%33,6%36,2% Cihlářský průmysl 0,0%3,0%3,5%4,1%4,7%5,3%5,7%6,2%6,7% Výroba dvoustopých motorových vozidel 0,0%1,6%1,8%1,9%2,1%2,2%2,3%2,5%2,6% Hutní kombináty 0,0%7,8%8,6%9,4%10,2%11,0%11,6%12,3%12,9% Výroba elektřiny 0,0%26,7% 26,8% 26,9% Výroba elektřiny a tepla (teplárny, výtopny) 0,0%33,9%36,4%38,6%40,6%42,7%44,3%45,8%47,3% EU ETS dopady a zajímavé souvislosti

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Studie dopadů na chemický průmysl Nejvážnější dopad dodatečných nákladů na nákup povolenek 1.Optimistický scénář: 7,4 mld. Kč ročně (průměr za období) 2.Realistický scénář: 11,3 mld. Kč ročně 3.Varovný scénář: 15,6 mld. Kč ročně Pro srovnání Tržby 10 podniků zahrnutých do ETS v roce 2006:137,9 mld. Kč Zisk před zdaněním: 5,5 mld. Kč Dodatečné náklady na nákup povolenek tedy představují 5-10% obratu společností a 120%-260% zisku před zdaněním V sektoru rafinérie dodatečné náklady dokonce převyšují osobní náklady společností (mzdy, sociální pojištění) i při optimistickém scénáři Odhad nepřímých dopadů v důsledku zvýšení cen energie je řádově na úrovni přímých nákladů na nákup povolenek EU ETS dopady a zajímavé souvislosti

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Kritické rysy EU-ETS Především: EU-ETS není žádný tržní nástroj, jedná se o nástroj tvrdého direktivního plánování To „zaručuje“ podle autorů jeho úspěch. Jedná se o selektivně zaváděnou (skrytou) celoevropskou uhlíkovou daň: ta by byla rozhodně transparentnější a bez likvidačních dopadů! Současně se zavádějí celoevropské plošné emisní limity CO2 Zavádění bez jasných pravidel, jen administrativní zvůle posvěcená parlamentem, snad bude mít Rada EU blokační minoritu! EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 9

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Kritické rysy EU-ETS Aukce spíš odvádějí pozornost od kolosálního podvodu s výchozím rokem – nutno říct otevřeně! Rok 2005 neguje vše, co bylo/nebylo vykonáno od roku 1990 Pilní budou po zásluze potrestáni – generální pardon neplničům Kjóta Z pružných mechanizmů pouze 3% deficitu Analýzy se, bohužel, na tento základní problém vůbec nesoustředily a to nikde v EU Má-li se dosáhnout výsledku, nutno volit jeden stěžejní cíl: 20% snížení emisí – proto je architektura balíčku zvrácená Příklady: vápno a papír, stejné i v jiných oborech! EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 10

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 11

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 12

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 13

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 14

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 15

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 16

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 17

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 18

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Kritické rysy EU-ETS Očekávaný dopad na nákladovou situaci dotčených podniků a jejich rentabilitu je významný a u některých oborů zdrcující – zcela eliminuje jejich zisk, mnohde vede až do ztráty! Návrh působí diskriminačně pro některé technologie a pokrývá jen některé emitenty – zatěžuje např. centralizovanou výrobu tepla. To bude působit negativně na konkurenceschopnost teplárenských soustav s negativním dopadem do životního prostředí. Nejistoty ohledně vlastního způsobu aukcí a budoucí ceny povolenky vnáší do podnikání rizika a zhoršují plánování budoucích investic vč. obnovy a modernizace výroby elektřiny. Cenová volatilita povolenek bude omezovat funkčnost systému a to velmi výrazně (studie prof. Helm) EU ETS dopady a zajímavé souvislosti

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Kritické rysy EU-ETS Očekávané výnosy z aukce v ČR až 60 mld. Kč v roce 2020 jsou nákladem navíc a budou je zčásti v konečném důsledku platit spotřebitelé ve zvýšení cen energií - jde vlastně o zvýšení daňové zátěže obyvatelstva. Náklady na takto pojaté aukce sníží ekonomický potenciál pro omezování emisí – prostředky z aukcí budou z ekonomické sféry nenávratně ztraceny bez ohledu na „dobrou vůli“ zákonodárců V EU to představuje €33 mld. v roce 2013 a €55 mld. v roce Transparentnost prostřednictvím aukcí je příliš drahá Nízké alokace pro zpracovatelská odvětví jsou existenční záležitostí, vápeníkům bude chybět více jak 400 kt na celkovou výrobu. Obdobně i ostatním EU ETS dopady a zajímavé souvislosti

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Kritické rysy EU-ETS Řešení neočekávaného zisku výrobců energie aukcemi je scestné – povede jen k další eskalaci cen energií Emitenti pod EU ETS – absolutní snížení emisí o 21% proti 2005 – nepřiměřená zátěž energetiky a průmyslu! Ve skutečnosti znamená evropský emisní cíl snížení specifických emisí v průmyslu až o 40%, započítá-li se ekonomický růst 2% ročně Výchozí rok 2005 je tedy zcela nepřijatelný – věrohodná data existují! Přesto se jede vesele dál, abychom se mohli nejpozději v Kodani zavázat k něčemu, co nesplníme Jaké budou mezinárodní sankce za nesplnění Kjóta: EU ETS dopady a zajímavé souvislosti

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Kritické rysy EU-ETS EP je odhodlán vyjít Komisi vstříc a počátkem prosince (12.?) odhlasovat revizi EU ETS v plénu v prvním čtení Probíhají hektická jednání – jeden se musí divit, že na problémy, které byly identifikovány, nikdo dříve nereagoval – členské země se probouzejí!!! Nutno konsistentně lobovat – schvalování v EP by mělo spadnout do příštího roku Tvrdě nutno pracovat doma a Rada EU by měla být rozumnější – konstruktivní změny EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 22

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Nezbytné změny Požadována alokace zdarma pro energeticky náročná odvětví (bezpodmínečně musí být vyjmuto celé) Navrhuje se kritérium uhlíkové intensity (kg CO2/€ Hrubé Přidané Hodnoty): pro alokaci plně zdarma 4 kg a více a pro alokaci zdarma a aukce 20% 1 – 4 kg/€ Nechápu, proč se neudělá alokace zdarma pro všechen zpracovatelský průmysl a dokonce i pro energetiku, jestliže budou platit de facto zpřísňované emisní stropy! K tomu by měl být využit dynamický benchmarking, jak se precizuje s adjustací po skončení roku EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 23

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Nezbytné změny Pro vlastní obchodování se navrhují dolní a horní cenové meze povolenek Utvářejí se aliance, aktivní Německo, Francie, Polsko s dalšími novými členskými zeměmi – ČR začíná přece jen hrát aktivnější roli Kritické bude projednání v Radě EU v prosinci – ovšem, slibovači nemožného se jen tak nevzdávají Probíhají diskuse, jaká by měla být dohoda v Kodani, za níž by EU šla na závazek 30% O roku 2005 jako základu se ovšem tiše mlčí EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 24

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Nezbytné změny Přes globální ochlazování (od r 1996) bude konec roku hodně horký – alespoň na této frontě Nutno vyvíjet intenzivní tlak na naše vyjednávače, ale i na členy EP Potřeba koordinovat aktivity se zaměstnavatelskými svazy v sympatizujících zemích a s evropskými centrálami vč. BusinessEurope Na stole máme sdělení o energetické bezpečnosti, vycházející ze zbožných přání ze splněného klimaticko energetického balíčku! EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 25

Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty EU ETS dopady a zajímavé souvislosti 26