Zpracoval: ing. Pavel Králík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Abiotické podmínky života
Rozdělení zásob vody na Zemi
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
Země a život, vývoj života
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Globální oteplování Vít Kmoch.
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
STAVBA ZEMĚ.
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Světlo.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Proč? … je na Zemi život? Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
LITOSFÉRA I..
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Krajina a životní prostředí
CO DOKÁŽE EROZE….
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
Atmosféra Filip Bordovský.
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
Skleníkový efekt.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Vznik Země vypracovali: Vznik Země vypracovali: Tomáš Novotný, Tomáš Polák, Michaela Polanská, Kristýna Vašková.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Litosféra I – úvod Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Země a život, vývoj života
Součásti neživé přírody
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
PLANETA ZEMĚ.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Digitální učební materiál:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Transkript prezentace:

Zpracoval: ing. Pavel Králík Obecná geologie Zpracoval: ing. Pavel Králík Koloběh oxidu uhličitého - Základem je desková tektonika, jež je poháněna energií z jádra Země pohyb litosférických desek srážení kontinentů vznik pohoří a sopečné činnosti uvolňování skleníkových plynů (CO2, SO2, aj.) reagují s dešťovou vodou na kyseliny (H2CO3) stékají do jezer a oceánů na dně se vysráží vápence pohybem mořského dna (litosférických desek) se podsouvá do hlubin pláště Země (vysoké teploty t a tlak p) přeměna na CO2 sopečná činnost (uvolnění plynů do atmosféry)

Obecná geologie foto autor fotosyntéza CO2+H2O CO2+H2O H2CO3 CO2,SO2 deštné pralesy CO2+H2O H2CO3 rozpouštění CaCO3 usazování CaCO3 oteplování, ochlazování Země magma + CO2 t, p rozložení CaCO3 foto autor

Obecná geologie srážková koloběh CO2 Vliv vody mořská mazadlo při podsouvání litosférických desek - Atmosféra: skleníkové plyny (CO2, SO2, ozón aj.) ohřátí povrchu Země a ochrana před ultrafialovým zářením koloběh a cirkulace vody (voda – pára – led) vyrovnávání kolísání teploty = optimální podmínky pro život /optimální vzdálenost od Slunce/ - Venuše: není voda hromadění skleníkových plynů (CO2, SO2, SiO2, aj.) vysoké teploty (500°C), nejsou litosfér. desky - Mars: nemá vnitřní energii není desková tektonika není sopečná činnost nejsou skleníkové plyny neohřívá se povrch nevznikne atmosféra, voda je zmrzlá pod povrchem

Obecná geologie 1. Popište a vysvětlete cyklus CO2: