Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VESMÍR = soubor vesmírných těles, která na sebe navzájem
Advertisements

Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
VESMÍR.
Hvězdy.
Slunce, souhvězdí, galaxie
Planety sluneční soustavy
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava.
SOUČASNOST A BUDOUCNOST NAŠEHO SLUNCE
VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vývoj hvězd II Miroslav Randa spektrum hvězdy (A0)
Hvězdy.
Hvězdy Michal RODINA. Barva hvězdy Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva.
HISTORIE ZEMĚ.
Charakteristika Hvězd
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
HVĚZDY 1.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Život hvězdy BIGY 2009.
Vznik a vývoj hvězd Fyzika, seminář z fyziky
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Existence superobřích diamantů M. Benc. Motivace -A. C. Clarke – Vesmírná odyssea -Je možná existence takovéhoto diamantu v nitru Jupitera? -Je možná.
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Slunce a hvězdy Galaxie a vývoj vesmíru Výzkum vesmíru
Vznik bílého trpaslíka
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k zopakování naučeného učiva. Žák prohloubí znalosti získané v zeměpisu a ve fyzice. Hvězdné systémy.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
HVĚZDY.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Saturn.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
VESMÍR.
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Transkript prezentace:

Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A

Co je to hvězda? Plynné, přibližně kulovité vesmírné těleso s vlastním zdrojem záření Drží pohromadě díky své vlastní hmotnosti

Vznik hvězdy Na začátku je mlhovina (tvořená hlavně vodíkem a heliem), jejíž částice se shlukují k sobě Dochází k jaderným reakcím, díky čemuž mlhovina září Mrak získává tvar a stává se protohvězdou Zvyšuje se teplota a hustota, vzniká hvězda

Mlhovina

Život a zánik hvězd Čím je hvězda větší, tím dříve zaniká Délka života hvězd je různá: několik milionů a miliard; délka existence Slunce se odhaduje na 10 miliard let Část své hmoty hvězdy ztrácejí díky hvězdnému větru (Slunce cca 0,01 % své hmotnosti)

Život a zánik hvězd Všechny hvězdy nekončí stejně Malé: změní se v rudé obry, potom v bílého trpaslíka Velké: stanou se z nich červení veleobři, dostanou se do stadia supernovy a potom se promění buď v černé díry, nebo malé neutronové hvězdy

Planetární mlhovina Červený obr Malá hvězda Bílý trpaslík Červený veleobr supernova Velká hvězda Neutronová hvězda Černá díra

Existence Slunce Vznik Konec stabilního období 10 miliard let Konec stabilního období 10 miliard let Začátek stadia rudého obra 10,2 miliard let Heliový záblesk 10,5 miliard let Dočasné přežívání 10,6 miliard let Zánik hvězdy a bílý trpaslík 11 miliard let Konec ochlazování trpaslíka (černý trpaslík) 100 miliard let

Velikost Slunce oproti planetám

Souhvězdí Skupiny hvězd připomínající bohy, zvířata… Většina pojmenována v antické době, názvy se vztahují k řeckým mýtům

polárka

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost

Použité zdroje Albouy, Vincenc. Příroda plná překvapení. 1. vydání. Praha: Readers Digest, 2010. 400 s. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10391317150-vesmir/212382553450010-zivot-a-smrt-hvezdy/ http://galaxie.web2001.cz/hvezdy/vznik.html http://hvezdy.astro.cz/souhvezdi/793-seznam-souhvezdi http://cs.wikipedia.org/wiki/Hv%C4%9Bzda http://cs.wikipedia.org/wiki/Souhv%C4%9Bzd%C3%AD