Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní vzdělání - 2. stupeň
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Aplikuje poznatky.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Radioaktivita Obecný úvod.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Chemická vazba.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Název projektu: Škola a sport
Jaderná Energie.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Porovná vlastnosti a použití.
Žáci procvičují znalosti o stavbě věty,souhlásek, samohlásek. Autor
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Antonie Henri Becquerel
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Marie Currie-Sklodowská
VODÍK.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Marie Curie-Sklodowská
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Marie Curieová-Sklodowská
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Marie Curie Sklodowska
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Anotace  Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o jaderné energii Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup  Žák zná historii objevu jaderného záření, vyjmenuje jednotlivé druhy jaderného záření, uvědomuje si klady a zápory využité energie z jádra Speciální vzdělávací potřeby  Žádné Klíčová slova Jádro, záření, radioaktivita  Druh učebního materiálu  Prezentace Druh interaktivity  Aktivita Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání - 2. stupeň Typická věková skupina  14 až 15 let Celková velikost  1285 kB EU – 7 - 59

Jaderná energie Ing. Lenka Kalinová

Jádro atomu Jádra atomů zůstávají při chemických reakcích beze změn Přitom v jádrech je ukryto ohromné množství energie Antoine Henri Becquerel (1852 – 1908) ; profesor pařížské univerzity ; objevil neznámé záření ze sloučenin uranu

Neviditelné záření Marie Curie – Sklodowská (1867 – 1934); první žena, která se stala profesorkou na pařížské universitě (Sorbonně) ; nositelka dvou Nobelových cen (za fyziku a chemii) S manželem získali ze smolince (nerost vytěžený v Jáchymově) neznámé prvky radium a polonium (oba vydávaly záření)

Radioaktivita Manželé Curieovi nazvali vlastnost některých prvků vydávat samovolně neviditelné záření jako radioaktivita. Radioaktivní záření je způsobeno přeměnami v jádrech atomů, proto se nazývá také jaderné.

Jaderné záření Záření alfa = rychle letící jádra atomů helia Záření beta = rychle letící elektrony Záření gama = elektromagnetické vlnění, s mnohanásobně větší energií než světlo Izotopy, jejichž jádra se samovolně přeměňují,jsou radioaktivní izotopy

Aktivita č. 1 Podle průzkumů průměrnou délku života zkracuje : A) o 7 až 10 let B) o 5 let C) o 3,6 roku D) o 30 minut E) o 24 sekund A) zvýšení hmotnosti člověka o 25% B) život ve městě oproti životu na venkově C) kouření 20 – 40 cigaret denně D) jaderná energie dnes E) jaderná energie v budoucnosti

Zdroje Veškeré použité obrázky pocházejí z databáze PowerPointu