Olověný akumulátor Obr. 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách
Advertisements

Laserová tiskárna barevná
Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje elektrické napětí
Technické využití elektrolýzy.
Konektory napájecího zdroje
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Chemické zdroje napětí – sekundární články
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
CZ.1.07/1.1.10/
Alkalické akumulátory
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Redoxní děje Elektrolýza
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Sluchátka Sluchátka se používají jako standardní výstup počítačů. Jsou určeny pro přehrávání libovolných zvuků a hudby. Obr. 1.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Sběrnice Obr. 1.
Složení, kapacita, princip. Co to vůbec je? Co to vůbec je? 2. část  Zásobník elektrické energie, který lze po vybití opětovně nabíjet  Vynalezen roku.
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PRIMÁRNÍ ČLÁNKY Chemické články:
Netradiční typy diskových pamětí
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Zdroje elektrického napětí
Princip magnetického disku
Sekundární článek Akumulátor.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
AKUMULÁTOR. AKUMULÁTOR Základní pojmy akumulátoru Schéma postupu výroby akumulátoru Význam akumulátoru Části akumulátoru Základní pojmy akumulátoru.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Zdroje proudu – akumulátory II
Primitivní počítadlo
VYUŽITÍ REDOXNÍCH REAKCÍ
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Galvanické články 2.
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Základní jednotka notebooku
Netradiční zdroje elektrické energie
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Fyzika – Chemické zdroje napětí
Elektrický proud v kapalinách
Olověný akumulátor.
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

Olověný akumulátor Obr. 1

Olověný akumulátor Olověný akumulátor je nejpoužívanější záložní zdroj v současnosti. Vyznačuje se : Velkou spolehlivostí Velkým výkonem Přijatelnou cenou

Části akumulátoru Obal Desky s houbovitým olovem – Pb - (záporné elektrody) Desky s oxidem olovičitým – PbO2 – (kladné elektrody) Separátory – skelná tkanina Zředěná kyselina sírová – H2SO4

Rozdělení olověných akumulátorů podle technologie Se zaplavenými elektrodami (elektrolyt je volně nalitý mezi elektrodami) AGM (Absorbent Glass Mat) – elektrolyt je nasáknut ve skelné tkanině, která je umístěna mezi elektrodami Gelové – elektrolyt je zahuštěný ve formě gelu

Nabíjení akumulátoru 2PbSO4 + 2H2O → Pb + 2H2SO4 + PbO2 Při nabíjení vzniká kyselina sírová, to znamená, že elektrolyt houstne (2H2SO4). Na kladné elektrodě se vylučuje tmavohnědý oxid olovičitý (PbO2). Na záporné elektrodě se vylučuje tmavošedé olovo (Pb).

Pokud z akumulátoru unikají bublinky, znamená to, že je již akumulátor nabit (nebo nabíjíme příliš velkým proudem), protože je ukončen rozklad síranu olovnatého a začíná elektrolýza vody. Vzniká výbušná směs kyslíku a vodíku.

Vybíjení akumulátoru Pb + 2H2SO4 + PbO2 → 2PbSO4 + 2H2O Při vybíjení vzniká voda, to znamená, že elektrolyt řídne (2H2O). Na kladné elektrodě se vylučuje červenohnědý síran olovnatý (PbSO4). Na záporné elektrodě se vylučuje tmavošedý síran olovnatý (PbSO4).

Samovybíjení I když akumulátor nepřipojíme k elektrickému obvodu, dochází k tzv. samovybíjení. Rychlost samovybíjení je cca 5% za měsíc. Se snižující se teplotou klesá celková kapacita akumulátoru.

Napětí olověného akumulátoru (otevřeného) Pokud naměříte napětí 2,4 V na jeden článek nebo 14,4 V na dvanácti-voltovém akumulátoru, je akumulátor plně nabit. Pokud naměříte napětí 1,8 V na jeden článek nebo 10,8 V na dvanácti-voltovém akumulátoru, je akumulátor vybit.

Sulfatace desek Sulfatace vzniká při vybitém stavu akumulátoru. Jemně zrnitý síran olovnatý se přeměňuje na tvrdou souvislou vrstvu síranu olovnatého. Tento stav je vratný pouze částečně, pomocí nabíjení malými proudy a doplněním více zředěné kyseliny sírové.

Hermeticky uzavřené bezúdržbové akumulátory (AGM, gelové, CYCLON) Používají se pro napájení: Alarmů UPS zařízení Fotovoltaických zařízení

Výhody bezúdržbových akumulátorů Uzavřená konstrukce Nulové požadavky na údržbu Dlouhá životnost Odolná konstrukce Široká oblast použití Malé rozměry Dlouhá doba skladování Široký rozsah pracovních teplot

Otázky k opakování Popište rozdělení olověných akumulátorů. Z jakých částí se skládá olověný akumulátor. Jak se nazývá energie, kterou akumulátory převádějí na elektrickou? Popište chemickou reakci při nabíjení olověného akumulátoru. Popište chemickou reakci při vybíjení olověného akumulátoru.

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. s. 78 HAMMERBAUER Jiří. Www.jergym.cz: Elektro: „Olověné akumulátory“ [online]. 8. června 2012 12:05. Dostupný z WWW: <http://www.jergym.hiedu.cz/~canovm/elektro/clanky2/olov.pdf>. Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-05-30] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Akumulator.jpg