Antarktida Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053 Vzdělání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oceány Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
Advertisements

Polární oblasti Anotace
POLÁRNÍ PÁS Polární pás Mikulková Gabriela 2011.
Antarktida.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_022
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6. ročník
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Antarktida Satelitní snímek Kontinent Antarktidy se nachází na jižním pólu naší planety. Zeměpisné, klimatické a geologické podmínky poskytují unikátní.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6.ročník
ARKTIDA v Severním ledovém oceánu
Vodstvo Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_044.
Devátá Marta Devátá Monika
Počítačová prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
KONTINENT LEDU A CHLADU
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
Artida Severní polární artická oblast (řecky arktos=medvěd, leží pod souhvězdím Vel.vozu-Velké medvědice) Vymezena klimatickou hranicí – červencovou izotermou.
ANTARKTIDA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Polární oblasti.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Polární pás )
POLÁRNÍ OBLAST.
ANTARKTIDA.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_026.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_057
Šířkové pásy studený pás.
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Evropa Členitost, Povrch Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice
Informace a fotografie
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
AMERIKA POLOHA,ROZLOHA, ČLENITOST
Objevení Jižního pólu Karel Puš.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Nový Zéland.
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
Registrační číslo projektu
Podnebné pásy IV. – 5. ročník / polární podnebný pás /
Přírodní podmínky Evropy
- poloha - rozloha - reliéf
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
PODNEBÍ AUSTRÁLIE.
ANTARKTIDA Jižní ledový kontinent. Antarktická oblast  rozloha cca 52 mil. km2, j. geograf. pól - antarktická oceánská zóna konvergence  )→ kontinent.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Antarktida Polární oblasti tajga.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_17.
Irsko Open presentation.
ANTARKTIDA.
NOVÝ ZÉLAND Rozloha: km2 Počet obyvatel: 4 mil.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_12
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Antarktída Krajina snehu a ľadu.
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
15. Antarktida Rozloha 14 mil km2 Pokrytá ledovcem Polární podnebí
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Oceány.
Melanésie
Transkript prezentace:

Antarktida Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053 Vzdělání http://office.microsoft.com Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053

Antarktida světadíl jižní polární oblast rozprostírající se kolem jižního pólu Země obklopuje ji Jižní oceán http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/polar/arctic.htm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

rozloha je pátý největší světadíl má větší rozlohu než Evropa 14 mil. km² (i s ostrovy) http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/polar/arctic.htm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Antarktida název pochází z řečtiny a znamená „naproti Arktidě“, tedy v přeneseném významu „naproti severu“ název vznik od řeckého slova „arctos“ = medvěd tedy od pojmenování souhvězdí Velká medvědice, souhvězdí pod nímž leží severní polární oblast pojmenování Antarktida – anti znamená opak http://office.microsoft.com Jižní pól Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Boj o dobytí pólu 1911 dosáhl pólu Nor Roald Amundsen O měsíc později sem dorazila další expedice britská, vedená Robert Falcon Scottem, všichni její členové však na zpáteční cestě zahynuli. Robert Falcon Scott Roald Amundsen http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Falcon_Scott http://cs.wikipedia.org/wiki/Roald_Amundsen http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Amundsen_Expedition?uselang=cs Roald Amundsen na jižním pólu roku 1911 Expedice Amundsen Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Ledovec ledovec pokrývá téměř celý povrch je to největší pevninský ledovec na Zemi …globální oteplování a Antarktida http://zboziznalstvi.wz.cz/ledovce.htm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

podnebí Antarktida je nejchladnější kontinent na Zemi. Podnebí je extrémně studené, v centrálních oblastech navíc extrémně suché, kde spadne pod 50 mm srážek ročně Teploty ve vnitrozemí se v zimě (červenec) pohybují průměrně od –40 °C do –70 °C, extrémy dosahují i –90 °C, v létě (leden) kolísají mezi –10 °C a –40 °C nejnižší zaznamenaná teplota na světě, –89,2 °C, byla naměřena v roce 1983 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antarctica_temps2_1957-2006.jpg?uselang=cs Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Fauna a flora Flora - mechy a lišejníky Zaznamenány byly také některé řasy, houby a bakterie Fauna - V okolních mořích žije spousta drobných korýšů, obratlovců (kytovci, tuleni, plejtvák, rypouši, ryby),bezobratlých živočichů (plankton, hlavonožci, ostnokožci) mořští ptáci, jako jsou např. chaluhy a albatrosi a samozřejmě typičtí tučňáci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

National Geographic Explorer in fast ice hospodářství Antarktida nepatří žádnému státu. Má však bohaté zásoby nerostů a ryb, takže si na ni různé země dělaly nárok. Dvanáct států podepsalo v roce 1959 smlouvu na podporu vědeckého výzkumu a míru na Antarktidě. Tuto smlouvu dosud podepsalo osmatřicet zemí. Vroce 1991 byla na dobu 50 let zakázána těžba National Geographic Explorer in fast ice http://commons.wikimedia.org/wiki/File:National_Geographic_Explorer_in_fast_ice,_Antarctica.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taturowa_Chata_Arctowski_Station_Refugium.JPG?uselang=cs Taturowa Chata Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Ozonová díra Tato série snímků ukazuje ozónovou díru nad Antarktidou ve čtyřech různých letech. Měření byla prováděna pomocí NASA Total Ozone Mapping Spectrometer ( TOMS ) v letech 1979 - 2003 a pomocí Royal Netherlands Meteorological Institute Ozone Monitoring Instrument od roku 2004 do současnosti. Fialová a tmavě modrá místa jsou součástí ozónové díry.  Více zde: http://www.astronauti.cz/news/ozonova-dira-v-prubehu-let/ http://www.astronauti.cz/news/ozonova-dira-v-prubehu-let/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Nej na Antarktidě Nejvyšší vrchol: Vinson Massif, 4897 m n. m. Nejvyšší činná sopka: Mount Erebus, Rossův ostrov, 3794 m n. m http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mt_erebus.jpg Mount Erebus (3795 m n. m.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.