Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL201 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF204 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMLeden.
Advertisements

Téma: Určování oxidačních čísel
PRINCIP SOUČASNÉHO NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN
Jak se tvoří názvy kyselin
OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
Názvosloví anorganických sloučenin
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF203 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMProsinec.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL211 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Identifikace vzdělávacího materiálu
Chemická vazba v látkách II
I. NÁZVOSLOVÍ.
Identifikace vzdělávacího materiálu
Přehled citací a odkazů:
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF108 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMÚnor.
Přehled citací a odkazů:
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL213 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
CHEMICKÉ VZORCE ORGANICKÝCH SLOUČENIN
Vzorce organických sloučenin
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
Identifikace vzdělávacího materiálu
Identifikace vzdělávacího materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 53.
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemické názvosloví halogenidy.
Názvosloví.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL205 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Názvosloví anorganických sloučenin
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_240 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
Typy chemických vzorců
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Názvosloví binárních sloučenin
Identifikace vzdělávacího materiálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
Přehled citací a odkazů:
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Názvosloví anorganických sloučenin I.
Značky a názvy prvků, binární sloučeniny (hra Riskuj)
Identifikace vzdělávacího materiálu
Komplexní sloučeniny.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL203 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Názvosloví anorganických sloučenin
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL202 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Autor: Stejskalová Hana
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
Názvosloví anorganické chemie
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL201 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby VMŘíjen 2012 Ročníkkvinta PředmětChemie Název, anotace Chemické vzorce, oxidační číslo – typy chemických vzorců, stručná pravidla určování oxidačních čísel sloučenin. Přehled citací a odkazů: MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 1. díl. 3. oprav.vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, 240 s. ISBN ŠRÁMEK, Vratislav a Ludvík KOSINA. Obecná a anorganická chemie. 1. vyd. Olomouc: Fin, 1996, 262 s. ISBN

Chemické vzorce, oxidační číslo

Stechiometrický = empirický vzorec  Udává vzájemný poměr atomů v molekule.  Jednotlivé atomy se zapisují v abecedním pořadí do složených závorek.  {H 2 NO} - dusitan amonný

Funkční = racionální vzorec  Udává charakteristická uskupení atomů = tzv. funkční skupiny (OH, NO 3 ).  V chemii se používá nejčastěji.  Ca(OH) 2

Strukturní = konstituční vzorec  Zobrazuje vazebné poměry v molekule.  Nezobrazuje prostorové uspořádání atomů v molekule.  H-O-H  Do strukturních vzorců se mohou vyznačovat i nevazebné elektronové páry H-O-H.

Geometrický vzorec  Znázorňuje prostorové uspořádání atomů.  O N H H H H H

 Definice: Elektrický náboj, který by byl přítomen na atomu určitého prvku, kdybychom elektrony každé vazby, která z něj vychází, přidělili elektronegativnějšímu z obou vazebných partnerů.

 Oxidační čísla prvků píšeme římskými číslicemi vpravo nahoru – Ca II O -II, K I Mn VII O -II 4.  Maximální kladné oxidační číslo, které může nepřechodný prvek dosáhnout, je rovno číslu skupiny, ve které se daný prvek nachází.

Základní pravidla určování oxidačních čísel prvků: 1. Oxidační čísla prvků v elementárním stavu jsou rovna nule – K Součet oxidačních čísel jednotlivých prvků ve sloučenině je nula - Fe II S -II. 3. Oxidační číslo vodíku je I kromě hydridů kovů, kde je –I.

4. Oxidační číslo kyslíku je –II kromě peroxidů, kde uvažujeme –I a fluoridů kyslíku (I, II). 5. V aniontech je součet oxidačních čísel roven náboji iontu – SO 2- 4 – VI + (4.-II)=-2.

 Vypočítejte oxidační čísla všech prvků v následujících sloučeninách (oxidační číslo kyslíku je –II a vodíku I). a)B 2 O 3 b)NH 3 c)CO 2 d)HBr e)H 2 S f)H 2 SO 4 g)NO h)HMnO 4 i)SO 3 j)HClO

a)B 2 III O 3 -II b)N -III H 3 I c)C IV O 2 -II d)H I Br -I e)H 2 I S -II f)H 2 I S VI O 4 -II g)N II O -II h)H I Mn VII O 4 -II i)S VI O 3 -II j)H I Cl I O -II