Erich Fromm ( ) Erik Erikson ( )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Pozitivní hodnocení sebe
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vývojová psychologie Škola:
Obecná a vývojová psychologie dne
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Analytická psychologie
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Týmový herní výkon (THV)
Obecná a vývojová psychologie Přednáška dne
Konflikt sociálních rolí
Eriksonova teorie psychosociálního vývoje
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Motivační témata a životní příběhy
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov41 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Zdravá škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Motivační témata a životní příběhy
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Psychologie osobnosti
Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.
Charakter Pavel Šuranský.
Členění životního cyklu
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Obecná a vývojová psychologie Přednáška
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vývoj člověka Ontogeneze.
MOTIVACE Zora Syslová.
Socializace Kejřová.
PSYCHOSOCIÁLNÍ TEORIE
Transkript prezentace:

Erich Fromm (1900-1980) Erik Erikson (1902-1982) Neopsychoanalýza Erich Fromm (1900-1980) Erik Erikson (1902-1982)

Neopsychoanalýza význam sociálního prostředí a kultury na formování osobnosti potlačila význam instinktů (zejména sexuality) důraz na vztah dítěte a matky E.Fromm – konzumní způsob života vede k patologii a frustracím člověka (potřeba mít X být) E. Erikson – 8 stupňů vývoje osobnosti, na každém stupni jedinec řeší určité problémy

Neopsychoanalýza ERICH FROMM sociolog, historik, filozof, psycholog vnímal život člověka v rámci společnosti důraz na uvědomění si sebe samého a svých vnitřních hodnot humanistický komunitární socialismus = systém, na kterém se aktivně podílí každý pracující člověk, práce je pro něj smysluplná a přitažlivá osobnost = celek zděděných a získaných duševních vlastností, typických pro jedince, které ho činí jedinečným 2 složky – temperament, charakter

Neopsychoanalýza Temperament hlavní nástroj osobnosti je konstituční, značně trvalý Charakter utváří se hodnotovými volbami je ovlivňován sociokulturním působením okolí Produktivní charakter obdarování druhých prostřednictvím lásky a práce Neproduktivní charakter jedinec to, co potřebuje musí a chce dostávat od druhých – pasivní chování, nebo aktivní úsilí (vykořisťování)

Neopsychoanalýza Proces získávání charakteru socializace = vytvářím si vztah k druhým i k sobě a jsem ochoten jim poskytovat péči (podporuje růst produktivního charakteru) asimilace = aktivní činnost, člověk si přizpůsobuje své prostředí, tj. získává předměty, které chce (podporuje rozvoj neproduktivního charakteru)

Neopsychoanalýza Typy neproduktivní orientace: receptivní orientace = osoba očekává hmotné i psychologické zajištění od vnějších zdrojů kořistnická orientace = očekává zajištění z vnějších zdrojů, ale je také odhodlána získat, co potřebuje tím, že si to vezme nebo uloupí hromadivá orientace = chce si uchovávat nahromaděný majetek, distancuje se od ostatních lidí tržní orientace = řídí se zásadou, že vše, co člověk potřebuje, se získává procesem výměny (moderní společnost podporuje tržní přístup k osobnosti, člověk není hodnocen podle toho jaký je, ale podle toho, jaký dojem činí)

Neopsychoanalýza 5 hlavních potřeb člověka potřeba vztaženosti potřeba transcendence potřeba zakořeněnosti potřeba identity potřeba orientačního rámce Zralý, dobře přizpůsobený člověk, je schopen důvěrného vztahu k druhému, aniž by přitom ztratil svou identitu (např. zralá láska – jako aktivní síla člověka, schopnost milovat) „Láska je aktivní péče o život a růst toho, co milujeme“ (E.Fromm)

Neopsychoanalýza ERIK ERIKSON psychoanalytik, badatel vývoj osobnosti v 8 stadiích (od narození – po stáří) – epigenetický princip (tj. že jeden prvek vzniká na podkladě jiného v čase a v prostoru) každé stadium obsahuje dva konfliktní póly (tj. prvky růstu i ohrožení) růst – když je konflikt přiměřeně vyřešen = ego člověka mohutní, vzniká ctnost konflikt není vyřešen – ctnost nevznikne, ego je oslabeno, vývoj jedince stagnuje význam životních rituálů pro získávání identity člověka

Neopsychoanalýza 8 STADIÍ důvěra x základní nedůvěře, 0–1 rok, dítě musí získat pocit základní důvěry v život, důležitý je vztah s matkou (např. kojenec potřebuje stravu, bezpečí, matka toto zajišťuje, její chování je předvídatelné, důvěřuje matce i sobě), ctnost = naděje – základní lidská síla, aby člověk zůstal naživu autonomie x zahanbení a pochybnosti, 1-3 roky, dítě musí zvládnout rozpor pocitu autonomie a studu, protože je stále závislé na osobách a požadavcích okolí (dítě se učí chůzi, řeči, ovládat vyměšování apod.), ctnost = vůle iniciativa x vina, 3-6 let, vývoj svědomí, (dítě plánuje, experimentuje, je aktivní, snaží se mít úspěch), ctnost = účelnost

Neopsychoanalýza 4. snaživost x méněcennost, 6-12 let, dítě musí získat pocit vlastní snaživosti v práci a bránit se pocitům méněcennosti (přechod od hry k jiným činnostem-učení), ctnost = kompetence 5. identita x zmatení rolí, 12-19 let, dítě hledá vlastní identitu, svou vlastní roli mezi lidmi, ctnost = věrnost (ve smyslu: osobní oddanost zvolenému povolání nebo životní filozofii) 6. intimita x izolaci, 19-25 let (mladá dospělost), obětovat část své osobní identity druhému člověku, ctnost = láska 7. generativita x stagnaci, 25-50 let (dospělost), potřeba zplození a výchovy další generace, ctnost = pečování 8. integrita ego x zoufalství, od 50 let (pozdní dospělost, stáří), přijetí vlastního života, osobního naplnění, smíření se smrtí, ctnost = moudrost

Neopsychoanalýza Další představitelé neopsychoanalýzy: KAREN HORNEYOVÁ rozhodující úloha dětství ve vývoji osobnosti význam sociálních faktorů v prostředí dítěte (postoj dítěte -1.směrem k lidem, 2. proti lidem, 3. od lidí) neurotické potřeby dospělých – vycházejí ze strnulých, nevhodných sociálních postojů z dětství neurotická potřeba náklonnosti a chválení, p. partnera, který převezme péči o můj život, p. vymezit svůj život úzce vytyčenými hranicemi, p. moci, p. využívat druhých, p. prestiže, p. obdivu, p. výkonu, p. soběstačnosti a nezávislosti, p. dokonalosti a nenapadnutelnosti