William Shakespeare.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drama – vývoj a rozdělení
Advertisements

První dějství – opona se zvedá
(Literární výchova - 7. ročník)
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
32_04_34 Renesance - shrnutí Anotace Renesance - shrnutí
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Dramatická výchova 8. B 2013/2014.
William Shakespeare.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Kdo to byl William Shakespeare
EU - 06 – 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585.
Obecné poučení o literatuře
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
HUDEBNĚ – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
37.1 Drama, hudebně-dramatické žánry
William Shakespeare Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
DRAMATICKÉ UMĚNÍ Mgr. Michal Oblouk
Shakespeare 2.stupeň Autor: Mgr.Radek Hasch, Masarykova ZŠ Plzeň
William Shakespeare 1564 *
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
William Shakespeare (1564 – 1616).
D R A M A Mgr. Michal Oblouk. DRAMA Slovo odvozeno z řeckého pojmenování dráma = čin, jednání, skutek Literární dílo určené k jevištnímu provedení Divadelní.
Muzikál Autor: Mgr. Pavlína Králíková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
William Shakespeare.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Renesanční literatura: William Shakespeare Tematická oblast: Český jazyk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
WILLIAM SHAKESPEARE (1564 – 1616) Pavel Trtílek ( )
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_101 Téma hodiny: William Shakespeare Doporučeno pro: 8.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Wiliam Shakespeare.
Hudba a balet Anotace Prezentace seznámí žáky se vznikem a vývojem baletu. Dozvědí se, kteří ruští hudební skladatelé se o rozvoj baletu nejvíce zasloužili.
Divadlo By : Vanessa Thorne.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_12 Název Ladislav Stroupežnický, bratři Mrštíkové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
WILIAM SHAKESPEARE RENESANCE.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Autor? Narozen se Stratfordu Spolumajitel divadla Globe
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
William Shakespeare.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
William Shakespeare Romeo a Julie.
Transkript prezentace:

William Shakespeare

Drama literární útvar určený pro jevištní vystoupení základem je děj využívá řeč (monolog i dialog) zaměstnává zrak i sluch zakladatel českého dramatu je J. K. Tyl

Formy dramatu Tragédie – smutný děj Komedie – veselá Činohra – ostrý konflikt Opera – text se zpívá Opereta, muzikál, melodram – slovo se střídá s hudbou Loutková hra

Další pojmy související s divadlem Monolog Dialog Generálka Premiéra Repríza Derniéra Režisér Autor Scénář Scénárista Libreto Dějství Scéna, výstupy Inscenace Činohra Scénické poznámky

William Shakespeare žil v letech 1564 – 1616 anglický dramatik pocházel ze Stratfordu nad Avonou byl to významný herec, básník a klíčová postava dramatu většinu her napsal v letech 1590 - 1613

William Shakespeare psal hry historické, básně, sonety, tragédie i komedie dochovalo se 39 divadelních her, 154 sonetů ve svých dílech řeší nadčasové, ale i aktuální problémy, otázky touhy, lásky, žárlivosti, pomíjivosti, často uvažuje i o smyslu života

William Shakespeare – zajímavosti léta 1585 – 1592 jsou tzv. ztracená léta – nemáme žádná svědectví o jeho životě byl spolumajitelem divadla Globe Theatre nezachoval se žádný jeho vlastní text, vše jsou rekonstrukce

William Shakespeare – tvorba 1590 – 1600 – psal především komedie, ve kterých vítězí láska a spravedlnost 1601 – 1608 – v jeho díle se objevuje spíše pesimismus 1609 – 1613 – psal především romantické hry

William Shakespeare – hry Hry historické – Richard II., Richard III., Jindřich IV., V., VI., VII. Komedie – Kupec benátský, Sen noci svatojánské, Zkrocení zlé ženy Tragédie – Hamlet, Král Lear, Othello, Macbeth, Romeo a Julie Pohádkové hry – Bouře, Zimní pohádka Básně – Sonety, Vášnivý poutník

Romeo a Julie Milostná tragédie od Williama Shakespeara o pěti dějstvích. Měla premiéru v roce 1595. Hra je psána jambickým veršem. Jeden z nejznámějších milostných příběhů v historii světového dramatu.

Romeo a Julie Příběh se odehrává v italské Veroně, kde žily dva slavné rody – Kapuleti a Montekové, mezi nimiž se léta táhl dávný spor. Romeo se potkává s Julií na plese, vypukne láska na první pohled, jsou tajně oddáni. Tybalt, Juliin bratranec, nenávidí Romea a v den svatby zabije Romeova přítele Merkucia a Romeo pak zabil Tybalta, za což byl vyhoštěn z města Verony.

Romeo a Julie Kapulet přináší Julii zprávu, že již zítra bude mít svatbu s Paridem. Zoufalá Julie s pomocí chůvy požádá otce Vavřince o pomoc. Ten zajistí nápoj, po kterém bude Julie po den vypadat jako mrtvá. Shodou náhod k Romeovi nedorazí posel se zprávou, že Julie ve skutečnosti mrtvá není.

Romeo a Julie Julie se probouzí, ale vedle ní leží jedem otrávený Romeo, vezme Romeovu dýku a probodne se a takto skončí věčný spor mezi rodinami Kapuletů a Monteků, rodiny se usmířily a vystavěly zlaté sochy Romea a Julie, které stojí dodnes ve Veroně.

Romeo a Julie

Romeo a Julie – závěr Už s chmurným mírem vzchází chmurný den a samo slunce těžkou hlavu skrývá. Jen zprostit toho, kdo je nevinen, a ztrestat provinilé ještě zbývá. Však věčně bude srdce jímat znova, žal Juliin a bolest Romeova.

Romeo and Juliet ROMEO He jests at scars that never felt a wound. (JULIET appears above at a window) But, soft! what light through yonder window breaks? It is the east, and Juliet is the sun. Arise, fair sun, and kill the envious moon, Who is already sick and pale with grief, That thou her maid art far more fair than she: Be not her maid, since she is envious; Her vestal livery is but sick and green And none but fools do wear it; cast it off. It is my lady, O, it is my love! O, that she knew she were!

Romeo a Julie – jednání druhé Romeo: Kdo nepocítil ran, se jizvám směje. (Julie se objeví v okně nad ním.) Však tiše! Co to svítá nade mnou? V tom okně východ je a Julie slunce. Vstaň, slunce spanilé, a doraz lunu, jež beztoho už bledne závistí, žes mnohem krásnější, ač její služka. Když je tak závistivá, nesluž jí! Šat jejích řeholnic je chorá šeď, již nikdo nenosí, krom bláznů. Svlec ji! Je to má paní. Je to má láska. Kéž by se dozvěděla, že jí je! (překlad: E. A. Saudek)

Romeo a Julie – jednání druhé Romeo: Kdo rány necítil, rouhá se jízvám. – (Julie zjeví se nahoře u okna.) Mlč!Jaké světlo kmitá se tam v okně? Toť východ jest, a Julia je slunce! – Pojď krásné slunce, skol závistnou lunu, která již bolem churaví a bledne, že’s krásnejší než ona, sloužíc jí: nesluž jí, chce-li býti závistná; vestalskou barvu její chorobledou nosí jen blázen; hoď ji od sebe. – Toť moje vládkyně; má milenka: ó, aby věděla, že jest! (překlad: J. J. Čejka)