Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hudba a balet Anotace Prezentace seznámí žáky se vznikem a vývojem baletu. Dozvědí se, kteří ruští hudební skladatelé se o rozvoj baletu nejvíce zasloužili.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hudba a balet Anotace Prezentace seznámí žáky se vznikem a vývojem baletu. Dozvědí se, kteří ruští hudební skladatelé se o rozvoj baletu nejvíce zasloužili."— Transkript prezentace:

1 Hudba a balet Anotace Prezentace seznámí žáky se vznikem a vývojem baletu. Dozvědí se, kteří ruští hudební skladatelé se o rozvoj baletu nejvíce zasloužili. Během prezentace naváží na své znalosti z předchozích ročníků, případně z návštěv baletních představení. Nově získané informace si zopakují zábavnou formou. Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák se orientuje v nejznámějších baletních dílech a jejich tvůrcích. Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Interní číslo: VY_32_INOVACE_HV2.DF.7.07

2 Mgr. Drahomíra Floriánová
Hudba a balet Mgr. Drahomíra Floriánová

3 Balet a hudba Hudba a tanec k sobě patří už od dávnověku.
Balet (z latinského ballare – tančit) je forma scénického tance, který využívá choreografiii. Počátky baletu můžeme najít ve druhé polovině 16. století v tanečních vložkách italských oper a francouzským ballet de cour. Tanečníci se objevují ve speciálních kostýmech. Balet se samostatně začal rozvíjet ve Francii za vlády Ludvíka XIV (1643 – 1715). V 18. století došlo k popularizaci baletu, která vedla k rozpracování a vylepšení baletní techniky. Stal se rovnoprávným k opeře a činohře. Prosadila se plně pantomima a nastala reforma pohybů, čímž se zlepšily možnosti vyjadřovat příběh. V 19. století opadl zájem o balet. Rozvíjel se jen ve Francii, Itálii a Rusku. Ve 20. století došlo především díky ruské škole k určité renesanci klasického baletu, který díky řadě vynikajících tanečníků postupně získal zpět své ztracené pozice.

4 Petr Iljič Čajkovskij 1840 - 1893
Byl ruský hudební skladatel. Bývá řazen k nejvýznamnějším světovým hudebním skladatelům. Spojoval prvky ruské lidové hudby s evropskou vážnou hudbou. Několikrát také navštívil Prahu, kde roku 1888 dirigoval premiéru své opery Evžen Oněgin. Nejvíce ho však proslavila jeho baletní díla Labutí jezero a Šípková Růženka. Libreto k oběma operám bylo vytvořeno volným zpracováním básní ruského básníka A. S. Puškina. Velmi populární je (i mezi dospělými) pohádka Louskáček. Jeho nejznámějším dílem však je Koncert pro klavír a orchestr č. 1 b moll.

5 Sergej Prokofjev 1891 - 1953 Byl ruský skladatel, pianista a dirigent.
Je považovaný za jednoho z největších skladatelů 20. století. Složil hudbu k baletu Romeo a Julie na motivy stejnojmenné hry Williama Shakespeara. Podle divadelní hry byl také natočen nejen v roce 1968 stejnojmenný film. Oblíbeným pochodem je „Marš“ z opery Láska ke třem pomerančům a scénická hudba Péťa a vlk.

6 Romeo a Julie

7 Romeo a Julie Romeo a Julie je balet o třech dějstvích vytvořený na motivy stejnojmenné tragédie anglického dramatika Williama Shakespeara. Světová premiéra tohoto baletu se uskutečnila v Brně Děj se odehrává v italském městě Veroně. Na náměstí dojde k bitce příslušníků dvou znepřátelených rodů Monteků a Kapuletů. Zatím se u Kapuletů chystá první ples pro mladinkou Julii. Na slavnost se podaří v maskách proniknout Romeovi (z rodu Monteků) s Merkuciem a dalšími přáteli. Romeo se poprvé setká s Julií a zamiluje se do ní. Tybalt, Juliin příbuzný, rozpozná Romea a hrozí další konflikt. Po plese přichází Romeo pod Juliin balkon a milenci si vyznávají lásku. V kapli u otce Lorenza proběhne jejich tajná svatba. V novém souboji na náměstí je zabit Mercucio. Romeo chce jeho smrt pomstít a zabije Tybalta. Musí město rychle opustit. Odchází do vyhnanství. Julii rodiče nutí, aby si vzala Parida. Prosí otce Lorenza o pomoc. Ten jí dá nápoj po jehož vypití vypadá jako mrtvá. Romeo se domnívá, že zemřela a proto vypije jed a zemře. Když se Julie probudí a vidí mrtvého Romea, probodne se jeho dýkou. Mezi oběma rody dochází ke smíru.

8 Romeo a Julie Podle divadelní hry Williama Shakespeara byl v roce 1968 natočen i stejnojmenný film. Režíroval ho Franco Zeffirelli, Julii hrála Olivia Hussey (tehdy patnáctiletá) a Romea šestnáctiletý Leonard Whiting. Film získal 2 Oscary. Na děj filmu se můžete ve zkratce podívat.

9 Igor Fjodorovič Stravinskij 1882 - 1971
Je dodnes velice uznávaným ruským hudebním skladatelem minulého století. Mezi jeho nejúspěšnější díla patří balety Svěcení jara, Petruška a Pták Ohnivák. Z počátku ho přitahovaly starodávné svátky, kterými lidé v dávnověku například vítali jaro. Svěcení jara doprovodil hudbou tak divokou a drsnou, že lidé při premiéře v Paříži roku 1913 házeli na jeviště a do orchestřiště shnilou zeleninu, ovoce , ale i vajíčka. V současnosti je hudba Igora Stravinského uznávána na celém světě. Svěcení jara

10 Aram Chačaturjan Aram Iljič Chačaturjan byl rusko – arménský hudební skladatel, dirigent a klavírista. Známý po celém světě se stal díky větě v posledním jednání jeho baletu Gajané. Věta se nazývá Šavlový tanec a připomíná vířivý bojový tanec, při kterém tanečníci ukazují svoje umění se šavlemi. Dalším baletem, který napsal, je balet Spartakus. Vypráví o starořímském otrokovi a gladiátorovi. Spartakus

11 Světoví baletní umělci
Maja Pliseckaja Maja Pliseckaja významná ruská baletka, choreografka , herečka a spisovatelka. Říká se, že byla nejlepší baletkou 20. století. Tančit přestal až v e svých 65 letech. Vlastimil Harapes – český tanečník, herec, režisér, dlouholetý člen baletu Národního divadla v Praze. Hrál ve filmech Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Den pro mou lásku, Panna a netvor atd. Vlastimil Harapes

12 Křížovka Chačaturjan Sergej Pliseckaja Čajkovskij tanec Vlastimil
Olivia jezero Oněgin Igor Za pomoci nových znalostí vylušti jméno známého baletu.

13 Zdroje Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ (A. Charalambidis, J. Pilka a kol.), SPN, 2008, ISBN ,


Stáhnout ppt "Hudba a balet Anotace Prezentace seznámí žáky se vznikem a vývojem baletu. Dozvědí se, kteří ruští hudební skladatelé se o rozvoj baletu nejvíce zasloužili."

Podobné prezentace


Reklamy Google