Banky a rizika Poznámky pro diskusi ČBA s novináři23.6.2009 L. Niedermayer, Director, Deloitte CE Přestřelení nebo korekce přestřelení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účetní dopady finanční krize v podnicích z pohledu auditora
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Krize … A co potom? Autor: Ing. Pavel Voříšek ČS, a.s.
Změny v ekonomickém prostředí
SWOT Analýza Daniel Vančura.
„Česká republika a budoucnost kohezní politiky“ Luděk Niedermayer, Deloitte CR Listopad 2010 Finanční nástroje v kontextu konkurenceschopnosti ekonomiky.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Ztratil se český růst? Luděk Niedermayer, červen 2012 ČR diverguje: Co s tím?
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Inflace.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Quo vadis? Světová Finanční a Ekonomická krize, její dopad na ČR a finanční sektor Leden 2009 Luděk Niedermayer Director Consulting, Deloitte ČR.
Vybrané metody analýzy
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Digitální komunikace jako nástroj zvyšování kvality
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
EU jako příležitost pro investory Petr Zahradník EU Office České spořitelny.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Stabilita bankovního sektoru - současnost a vstup do eurozóny Tomáš Holub ČNB Seminář MF ČR, Smilovice,
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Ruská federace x WTO a OECD
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
 Deset let eura – inspirace pro ČR Podnikání s eurem 25. listopadu 2008 Jiří Moser.
Vnější hospodářská politika
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Petráčková Jozová Cézová
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
1 Ministerstvo zahraničních věcí České republiky JUDr. Martin Pros, Ph.D. náměstek Ministerstva zahraničních věcí ČR bývalý náměstek Ministerstva financí.
1 7a. Přístupy k transformaci CPE 1.Úkoly transformace 2.Makroekonomická rizika (náklady) transformace 3.Klíčové otázky strategie transformace 4.Morální.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Úvod, základní principy a cíle
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Poptávka po zdravotní péči
Transkript prezentace:

Banky a rizika Poznámky pro diskusi ČBA s novináři L. Niedermayer, Director, Deloitte CE Přestřelení nebo korekce přestřelení

2 © 2009 Deloitte Česká republika Anatomie krize Dekáda bezprecedentně dobrého vývoje globální ekonomiky Pokles inflace v globálním měřítku Finanční stabilita, proběhlé krize „úspěšně“ řešeny Odklon od „staré ekonomie“ a extrapolace vývoje Rostoucí komplexita finančního systému a nástrojů Rostoucí role a dostupnost statisticky založených systémů řízení rizika Rostoucí role ratingů Akceptace vývoje regulátory Přesto však o hlavní příčině krize mnoho nevíme…. CBA

Otázky …..

7 © 2009 Deloitte Czech Republic Pro veřejný sektor Měnové stimuly Byla inflace tak nízká, jak se zdálo, nebo šlo o pozitivní nabídkový šok? Jaká je role cen aktiv? Je nízká inflace „správným cílem“? Jak pečovat o finanční stabilitu? Makro stabilita Byla věnována adekvátní pozornost nerovnováhám? Přilévala fiskální politika olej do ohně? Regulace a dohled Proč vypukla krize v „těžce“ regulovaném odvětví? Byla špatná strategie regulace nebo její realizace? Jak reagovat na nadnárodní povahu institucí?

8 © 2009 Deloitte Czech Republic Pro sektor soukromý Strategie Je větší a širší lepší? Jsou synergie a výhody na papíře v praxi realizovatelné? Jsou finanční inovace zavržení hodné? Kudy dál? Instituce Core bussiness vs. Diversifikace? Proticyklické vs. Pocyklické chování? Bez zdravého rozumu to nepůjde? Investoři Lze outsourceovat risk management, a nejen ten? Platí „one fits all“? Jde to bez zdravého rozumu?

Kde jsme?

10 © 2009 Deloitte Czech Republic Česká ekonomika Marko stabilní a rychle rostoucí Dopad krize tím větší Na krizi nepřipravená Podcenění provazby na EU Úvahy o struktuře ekonomiky „ideologické“ Přecenění makro stability Veřejný sektor „nepomohl“ Pomalá reakce Nedotažená opatření Dopad Stále větší než očekávaný? Nehrozí „delší setrvání v útlumu“? Hrozí i protekcionismus?

11 © 2009 Deloitte Czech Republic Finanční sektor Většina zpráv dobrých Silná bilance bank i kapitálová síla Silná likvidita a poměr úvěrů a vkladů, i když ne rovnoměrně rozmístěna Kvalitní řízení a/nebo důraz na lokální trh Menšina špatných Oslabení vlastníci mají vliv na chování místních bank, riziko nákazy Vlastníci prahnou po udržení ziskovosti Přehřátá angažovanost v některých sektorech (nemovitosti, investice) Dopad krize Nemá-li krize precedent, pak papír snese všechno Náklady závisí na zvoleném řešení Globální povaha ohrožuje nejen ekonomiku, ale i banky

12 © 2009 Deloitte Czech Republic Důsledky pro podniky Pro podniky, příliš špatných zpráv: slabá zahraniční (i domácí) poptávka, tlak na ceny, méně přátelské a velmi obezřetné banky, některé s nedostatkem likvidity, fiskální omezení, volatilní kurz, zhoršení platební morálky… …což vede k ohrožení podniků Pokles zasáhne prakticky všechny segmenty ekonomiky a problémy podnikové sféry postupně rostou „Státní balíčky“ mohou situaci mírně zlepšit, ale jen v některých oblastech Podniky musí hledat adekvátní reakce: Přizpůsobení poptávce, redukce nákladů, flexibilita Opětovně posoudit ev. korigovat podstupovaná rizika Adekvátně komunikovat s bankami Krize přináší pro podniky i příležitosti, ale riziko je díky nejistotě velké.

14 © 2009 Deloitte Czech Republic Banky a úvěry Krizí neztrácejí bonitu jen banky, a zejména prakticky všichni dlužníci Díky nejistotě nelze mít ani příliš pozitivní výhled Ztrátám na úvěrovém portfoliu nelze předejít, ale jejich rozsah bude záviset na reakci bank Objektivně jsou vysoké marže a ztížený přístup k úvěrům zdůvodněné růstem rizika, a při nich ziskovost bank klesne Ovšem přílišné zpřísněné přístupu k úvěrům (i zvýšení ceny) může zvýšit problémy podniků a tím zhoršit situaci bank Adekvátní strategie dlužníka zvýší šanci pro zajištění financování Banky jsou tedy jak ohroženým tak i ostatní ohrožujícím hráčem v krizi Práce se špatnými / rizikovými úvěry je jednou z objektivně nejobtížnějších bankovních činností

Deloitte refers to one or more of Deloitte Touche Tohmatsu, a Swiss Verein, and its network of member firms, each of which is a legally separate and independent entity. Please see for a detailed description of the legal structure of Deloitte Touche Tohmatsu and its member firms. Member of Deloitte Touche Tohmatsu © 2009 Deloitte Czech Republic