Vojtovič, sporyszová, šustr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

Jindřichův Hradec. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Románská kultura.
Kultura raného středověku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Historické památky města MIKULOV
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
Planeta Země.
Dřevěný Kostel sv.Kateřiny
Kostelec nad Černými lesy
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Katedrála v Chartres.
Horákovský hrad František Křivánek.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVITAVY.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Identifikátor materiálu: EU
Zš a Mš Brno, Křídlovická 30b Veronika Topolářová VII.C 2011/2012
Procházka historií a současností města Karviné
Kultura.
České středohoří.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Chráněná území v Olomouci a okolí
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Dobřichovice a okolí. Dobřichovice – z historie Patřili rytířskému řádu křižovníků První písemná zmínka je z roku 1253 Karel Havlík postavil turbínu a.
Dějiny Nosislavi Miroslav Rylich 2012/2013 ZŠ velké Němčice Vedoucí A.P. Mgr. Petr Grábl.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Třebíč,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Opava.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Památná místa ČR I- legendární místa, kostely a kláštery
Canterburská katedrála. Obsah: 1.Úvod – obecně o Canterburské katedrále 2.Historie Canterburské katedrály - Založení - Anglosaské období - Normanské období.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
„chrám všech bohů“ Řím Martovo pole
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Tato prezentace je hrazena z projektu:
Svitavské památky– dům U Mouřenína
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Transkript prezentace:

Vojtovič, sporyszová, šustr Kostel svaté kateřiny Vojtovič, sporyszová, šustr

Všeobecné informace Kostel svaté Kateřiny je dominantou ostravského městského obvodu Hrabová Jedná se o původně renesanční dřevěný kostel zasvěcený sv. Kateřině Po požáru byl kostel znovu postaven, přičemž byly využity fragmenty původní stavby. Původní kostel byl unikátní dřevěnou stavbou, ojedinělou i v evropském měřítku. Nejstarší zvon z roku 1600 byl zničen při požáru v roce 2002, ostatní zvony byly použity pro válečné účely v první a druhé světové válce.

Historie Kostel pravděpodobně vznikl v polovině 16. století, avšak první písemná zmínka je však z roku 1564. Dle pověsti stál původně v Metylovicích u Frýdku-Místku, ale Hrabovští se ho rozhodli odkoupit Po rozebrání kostela se postupně části dopravili do hrabové a znovu složily K nejcennějšímu vybavení patřily sochy svaté Barbory a svaté Kateřiny, které byly nahrazeny sádrovými kopiemi a jejichž originály jsou uloženy v Ostravském muzeu

Požár Největší tragédie přišla 2.dubna 2002, kdy po třetí ráno vypukl požár Z národní památky se nepodařilo zachránit skoro nic Podle hasičů se nedalo nic dělat, přestože před rokem zde měli cvičení. Hasiči přijeli příliš pozdě Po požáru rekonstrukce trvala od roku 2002-2004.

Interiér kostela Dřevěný kostelík z 15. století na Velikonoce roku 2000 vyhořel. Zbyla z něj pouze kamenná dlažba a základy. V několika letech byla postavena striktní vědecká rekonstrukce původní stavby. Při návrhu interiéru byla dodržena zásada nedotknutelnost původní stavby. Srubovina je ponechána odhalena v syrovém stavu, ošetřena voskem. Podlaha je ze stejného materiálu jako původní – z Jablunkovského pískovce, je však z důvodů uchování původní a izolacím posazena o 40 cm výš. Ve spárořezu dlažby v presbytáři jsou umístěny mosazné pečetě s plamenem jako připomínkou požáru.

LEGENDA Podle křesťanské legendy doložené od 10. století byla Kateřina vzdělanou egyptskou princeznou a stala se křesťankou pod vlivem jistého místního poustevníka. Během pronásledování křesťanů císařem Maxentiem vystoupila na obranu své víry a v disputaci přesvědčila o své pravdě padesát pohanských filozofů. Maxentius – fascinovaný její osobností – jí nabídl místo po svém boku, ona však odmítla, protože se zasvětila panenství První pokus o popravu však byl neúspěšný: Hořící kolo, na něž měla být vpletena, zasáhl blesk Proto jí císař nechal uřezat prsy a sťat hlavu

Odkazy: http://www.hrady.cz/index.php?OID=2771 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9_Kate%C5%99iny_%28Ostrava%29 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9_Kate%C5%99iny_%28Ostrava%29#med iaviewer/Soubor:OV-Hrabova.JPG http://homen.vsb.cz/~ber30/texty/zajimavosti/hrabova/Hrabova.htm