Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Český stát v době předhusitské
Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Svídnická Anna Falcká
Václav IV
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Karel IV..
„slepý král“ „král cizinec“
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Václav IV..
Český stát za vlády lucemburků
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Václav IV. Matěj prokopič.
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
Český stát za Lucemburků
LUCEMBURKOVÉ 1310 – 1437.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Václav IV. syn Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické
Obrázky z našich dějin Mgr. Lubomír Šára
Václav IV – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Vyřaď a objasni, co nepatří do řady:
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 2. část)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát za vlády Lucemburků
Krize středověké společnosti
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Český stát za Lucemburků
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Václav IV. 7. ročník.
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
Jan Nepomucký domácí úkol.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
Václav IV. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
vypracovala Markéta Jurečková
Václav IV – 1419 Ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník Nebyl obratný diplomat a politik.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_248.DEJ.01 Lucemburkové.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Český stát za Lucemburků
Zikmund Lucemburský. Základní údaje Narození:15. února 1368, Norimberk,Německo Úmrtí:9.prosince 1437,Zmojmo Pohřeb:Římskokatolická katedrála,Oradea Manželky:Marie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Jan Lucemburský – Václav IV.
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Václav IV. Barbora Moricová, 2.B.
74.1 Čeští králové z rodu Lucemburků
Transkript prezentace:

Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.) Lubomír Berka

Co už znáte…? Za vlády Karla IV. zažívají země Koruny české nebývalý rozmach. Karel IV., coby římský císař a český král, se stává nejmocnějším mužem Evropy. Když v roce 1378 umírá, rozděluje vládu mezi své dva syny. Zikmund se ujímá vlády nad Uhrami. Václav IV. vládne v zemích Koruny české.

Václav IV. (1361-1419) Václav IV. byl synem Karla IV. a Anny Svídnické. Na český trůn usedl roku 1378 ve svých sedmnácti letech. Spolu s českou korunou získal i titul římského krále.

V jaké situaci Václav IV. převzal vládu? Země Koruny české se již na sklonku vlády Karla IV. dostávají do krize. Morové rány sužují Evropu. V Čechách „černá smrt“ řádí především v roce 1380. Umírá přibližně 1/3 obyvatelstva (nemá kdo pracovat na panstvo). Objevují se loupeživí rytíři a lapkové.

Další komplikací během Václavovy vlády bylo papežské schizma (rozkol) z roku 1378. Dva papežové (v Římě a v Avignonu). Václav IV. nepodpořil Římského papeže, čímž se dostává do konfliktu s pražským arcibiskupem ( Jan z Jenštejna). Avignonský most s papežským palácem v pozadí

Místo na Karlově mostě, odkud bylo svrženo tělo do Vltavy S obdobím sporů mezi Václavem IV. a pražským arcibiskupem je spojena smrt Jana Nepomuckého. Byl generálním vikářem. Zajat na příkaz krále. Zemřel na následky mučení. Jeho tělo shozeno z pražského (Karlova) mostu do Vltavy. Později církví prohlášen za svatého. Místo na Karlově mostě, odkud bylo svrženo tělo do Vltavy

Václavovu situaci komplikovala i skutečnost, že nebyl povahou politik. Většinu času trávil lovem (na hradech Křivoklát, Karlštejn, Žebrák a později na Točníku). Obklopoval se nižší šlechtou, což popouzelo nejmocnější a nejváženější šlechtice. Vysoká šlechta nechala Václava na několik týdnů uvěznit. Hrady Žebrák a Točník

V roce 1400 je Václav IV. zbaven římské koruny. Údajně pro svou lenost. Roku 1402 uvěznil Zikmund svého bratra Václava IV. ve Vídni a pokusil se získat vládu nad zeměmi Koruny české. Po propuštění král Václav urovnal vztahy s vysokou šlechtou. Nad zemí se však již vznášel stín husitského období… Václav IV. zemřel roku 1419.

Zapamatujte si… Kdo vládnul po smrti Karla IV. v zemích Koruny české a kdo v Uhrách? Která nemoc těžce zasáhla Evropu na konci 14. století? Co znamenalo papežské schizma? Čím si Václav IV. znepřátelil šlechtu? Jaký byl Václav IV. politik? Na čí popud byl v roce 1402 uvězněn ve Vídni? Kdy Václav IV. zemřel?