Tady jsme připravili vypracování vašich otázek Postupným klikáním myši se Vám zobrazí celá prezentace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura do doby Karla IV.
Advertisements

Biologické aspekty vody
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _05_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Historická skutečnost a „mýtické“ podání
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
České země po husitských válkách
Jan Ámos Komenský.
Doba Jana Amose Komenského
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
České země za třicetileté války
Opakování středověku a raného novověku
Jan Ámos Komenský.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
Kapilární jevy.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Jan Amos Komenský.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Český stát za vlády Lucemburků
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
České země za třicetileté války
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Humanismus z latinského humanus = lidský různé myšlenkové směry a postoje, zaměřené na člověka, lidství a lidstvo.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Nela Sováková, Johana Černá
Od Jiřího z Poděbrad k J. A. Komenskému Pohled do českých dějin 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
téma České země a habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Třicetiletá válka Období
České země po nástupu Habsburků
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský
Habsburkové Do 17.Století
ŠABLONA III/2 JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Marie Terezie a Josef II.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Jan Ámos Komenský.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Kapilární jevy 1.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Karel IV. OTEC VLASTI
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Tady jsme připravili vypracování vašich otázek Postupným klikáním myši se Vám zobrazí celá prezentace

Dodatek z únorových úkolů Dalekohled

a) Komenský studoval v zahraničí, kde? Byl poslán na německé reformované školy, a to na nasavskou akademii v Herbornu, v letech 1611 – 1613 a na univerzitu v Heidelberku, v letech 1613 až Heidelberské studium ukončil teologickou disputací. Teoretické úkoly Na obrázcích je Jan Amos Komenský

b) Existovala v tu dobu u nás univerzita? Existovala zde univerzita Karlova, která byla založena roku 1348 (na obrázku můžeme vidět její zakládací listinu viz. šipka ). Její původní název byl latinsky: Universitas Carolina.

c) Jakou řečí se na univerzitách mluvilo? Napsal Komenský nějakou učebnici tohoto jazyka? Hlavním jazykem byla Latina, ale rozšířen byl i jazyk Německý. Učebnici tohoto jazyka napsal při jeho působení ve Švédsku, tam měl také dohodu, že tyto učebnice vypracuje. Jejich název byl Grammatica latina –učebnice latiny

d) Kteří panovníci vládli u nás během Komenského života? Který z nich zasáhl do jeho osudu nejvíce Během Komenského života u nás vládlo mnoho králů, např. Rudolf II. (doba vlády: 16. a začátek 17. Století) Nejvíce však ovlivnil jeho život císař Ferdinand II. Habsburský (viz. obrázky). A to natolik, že vydal novou ústavu: „Obnovené zřízení zemské“. Dále císař zvláštním patentem z 31. července 1627 nařídil nekatolickým stavům se buď vyprodat a vystěhovat do šesti měsíců ze země, nebo přestoupit ke katolictví. Proto Komenský se svou rodinou opustil vlast a společně s dalšími odchází do Lešna, kam dorazili v únoru roku Odchodem Komenského do vyhnanství se uzavřelo jedno významné období v jeho životě a díle.

e) Jan Amos Komenský byl duchovním Jednoty bratrské. Ve kterém roce byla tato církev založena? V roce 1457 byla v Kunvaldě založena Jednota bratrská. Podle pověsti zde její členové, kteří odsud utíkali před jistou smrtí (jejich církev byla zakázána), zasadili tři proutky, z nichž vyrostla Bratrská lípa. O této lípě se vypráví, že vyrůstá ze tří polosuchých větviček, kterými si českobratrští exulanti hrabali „hrstky rodné hroudy“ na památku při odchodu do exilu v roce 1547.

Proč se zachovaly tyto kresby pravěkých lidí jen v jeskyních? V jeskyních na tyto kresby nepršelo a nepůsobilo tolik vnějších činitelů (např. vítr). Jeskyně byla takovou ochranou tohoto kresleného světa. Na obrázku vidíme sběr medu. 1.otázka

a) Proč při psaní vniká inkoust nebo barva do papíru? Papír je savý, proto se do něj barva vsákne. Dá se to vyzkoušet třeba s vodou, i když je u ní přece jenom savost papíru menší 2.otázka b) Proč do savého papíru stoupá inkoust „do kopce“? Protože většina látek má savou schopnost. Tato je dána procentem vody, kterou obsahuje. Čím menší je toto procento, tím větší je nasávací schopnost.Savý papír má schopnost při ponoření do vody i pod úhlem 90° nasávat kapalinu, čemuž říkáme vzlínání.

c) Kde můžeme tento jev pozorovat v přírodě nebo kolem nás? V přírodě se tento jev vyskytuje hlavně při vzlínání vody směrem nahoru, což se děje pomocí kapilár. Děje se to například na polích, kde je půda zemědělsky obdělávána. Kapilára je v podstatě dutá trubička, kterou voda vzlíná směrem k povrchu (proti zemské gravitaci) Průřez kapilárou

Tajné inkousty 3.pokus Bramborový inkoust Citrónový inkoust

Konec prezentace Snad se Vám naše vypracování líbilo. Moc se omlouváme za pozdní odevzdání Do Uherského Brodu zdraví…