Henri de Toulouse-Lautrec (24. listopadu září 1901)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARRY POTTER.
Advertisements

Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.
Fryderic Chopin.
Bedřich smetana Život a dílo
LETNÍ TÁBOR MALTÉZSKÉ POMOCI O.P.S., CENTRUM HRADEC KRÁLOVÉ RAFAEL 2007.
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Umělecké směry 19. století
Gustave Courbet Barbizonská škola
ŠELMOVSTVÍ BAREV.
Adam Kučera, Jan Starý Vincent van Gogh.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Abstraktní expresionismus
Český spisovatel, novinář,
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Vincent van Gogh ŽIVOT Nizozemský malíř a kreslíř Byl jednou z největších osobností světového výtvarného umění a je dnes pravděpodobně.
CK PNS Vás zve na zájezd k Priessnitzovým pramenům!
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
Tomáš Garrigue Masaryk
Nebezpečí na internetu
Antonín Dvořák a jeho život
Mikoláš Aleš
IMPRESIONISMUS.
Vojtěch Hynais.
Paul Jackson Pollock
Impresionisté figurativního malířství
Miley Cyrus.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Vincent van Gogh.
JIMI HENDRIX Americký kytarista, zpěvák a skladatel
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Karel Čapek.
Berthe Morisot ( ) Narodila v Bourges ve velmi majetné rodině státního úředníka. Rodina ji podporovala ve vzdělání, kreslení a malování. Brzy.
Vincent van Gogh MgA. Lukáš Psík
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Tomáš Garrigue Masaryk
Přechod snímků automaticky Zapni zvuk hudba Billyho Vaughna Wonderland by night vytvořeno v PowerPoint 2007.
IMPRESIONISMUS 4 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IMPRESIONISMUS 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nela Sováková, Johana Černá
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
9 let na základní škole:.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Jean François Millet a Barbizonská škola Vladimír Sobota.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Jak účast v klinickém hodnocení změnila můj život Jakub Kořínek 24 let.
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Bar ve Folies-Bergères – Obraz životního stylu podle Édouarda Maneta
ANNA MIHAD SHEHAHATA BAJTÍK 2017
Obrazy jakou autobiografie
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Plánované rodičovství
Čím chci být až vyrostu M. Krátká.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
ŠABLONA III/2 MIKOLÁŠ ALEŠ
Křivonosková Kateřina
Vyrůstal jsi v 50-tých, 60-tých nebo 70-tých letech...???
Rudolf II. Habsburský.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vyrůstal jsi v 50-tých, 60-tých nebo 70-tých letech...???
Vyrůstal jsi v 50-tých, 60-tých nebo 70-tých letech...???
Vyrůstal jsi v 50-tých, 60-tých nebo 70-tých letech...???
Transkript prezentace:

Henri de Toulouse-Lautrec (24. listopadu 1864 - 9. září 1901)

francouzský malíř a grafik, patřil také mezi největší umělce 19 francouzský malíř a grafik, patřil také mezi největší umělce 19. století Henri de Toulose Lautrec se narodilv jihofrancouzském městě Albi v paláci du Bosc. Patřil k jednomu z nejstarších francouzských šlechtických rodů. Vyrůstal společně s řadou bratranců a sestřenic, ze kterých byl nejstarší, ale brzy ho všichni začali přerůstat. Byl často nemocný a navíc trochu šišlal. Přesto se dobře učil a odjel s rodiči do Paříže, kde studoval na lyceu. Prospěch měl výborný, ale rostl příliš pomalu, což mu mezi spolužáky vyneslo přezdívku „prcek“. Kvůli křehkému zdraví musel často jezdit do lázní, a tak soukromí učitelé nahradili normální vyučování. V této době začal horlivě kreslit všechno, co viděl kolem sebe. ¨V roce 1878 uklouzl na parketách a zlomil si levou stehenní kost. Jeho zranění se stalo velmi vážným, kost srůstala neuvěřitelně pomalu. Teprve po roce a půl začal opět trochu chodit. V období nemoci s neobvyklou pílí kreslí a později i maluje. Po nešťastném pádu však přestal růst skoro úplně. Jeho rysy stárnou, ale tělo a nohy zůstávají dětské. Nedlouho po svém uzdravení však znovu upadl a zlomil si druhou nohu. Vše se opakovalo. Začal si pomalu uvědomovat, že je navždy mrzákem. Útěchu hledal především v kreslení a malování a také hodně četl. Chtěl se všechno naučit a stát se malířem.

V roce 1881 složil maturitu a oznámil rodičům, že nechce pokračovat na univerzitě, ale chce vstoupit do malířské školy. Zde se v roce 1886 seznámil s Vincentem van Goghem, se kterým uzavřel dobré přátelství. O dva roky později byl poprvé vyzván k účasti na výstavě. Kritika však nebyla příliš povzbudivá. V říjnu roku 1890 vznikl na Montmartru nový večerní podnik Moulin Rouge. Zde byl Henri stálým hostem a vždy zde také kreslil. Po roce byl majitelem podniku požádán, aby pro něj vytvořil nový plakát, díky němuž se Henri stal velmi rychle známým. Kreslil hlavně herečky, tanečnice a zpěvačky. Kritika si ho začíná všímat a po své první výstavě v roce 1893 se konečně dočkal úspěchu. V jeho tvorbě nastalo šťastné období. Jinak tomu však bylo v jeho životě. Vyvolával skandály svými styky s dívkami pochybné pověsti, a přes varování lékařů denně konzumoval velké množství alkoholu.

V roce 1895 se už Henri zdaleka nevěnuje tvorbě s takovou pílí jako dřív. Utíká před přáteli a stále více pije. O rok později uspořádal druhou výstavu. Ta měla ohromný úspěch a jeho obrazy se začaly prodávat. V Anglii se však pochopení nedočkal. Zahájení výstavy s kocovinou prospal a jeho obrazy byly shledány zrůdnými a nemravnými. Po jeho návratu na matčin zámek se začínají projevovat příznaky jeho nemoci. Bojí se být sám, bojí se noci a spánku, má vidiny a halucinace. Těžká duševní porucha však postupovala velmi rychle a Henri byl násilně převezen do ústavu pro duševně choré. Jeho dopis otci zůstal bez odpovědi. Svými kresbami se snažil lékařům dokázat, že je úplně zdráv. V květnu 1899 byl propuštěn. Začal znovu malovat. Byl však velmi zesláblý. I přes stálý dozor začal velmi brzy opět pít. Pronajal si ateliér a zběsile maloval, pít však nepřestal. Částečně ochrnul a nemohl již skoro chodit. V půli srpna roku 1901 se náhle zhroutil. Dostal těžký záchvat paralýzy. Je tak slabý, že už nemůže ani malovat a devátého září umírá.