Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr.Matěásková Hana TEMATICKÁ OBLAST: Dějiny umění NÁZEV DUMu: Další významní představitelé moderního francouzského malířství 19.století – E.Degas, H.T. Lautrec POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: KÓD DUMu: Dějiny_umění_04 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Tato prezentace by měla uzavřít představu studentů o francouzském impresionismu, poukázat na zájem malířů o zobrazení každodenního života, čemuž odpovídají odlišné náměty jejich děl . Studenti by si měli uvědomit, že impresionismus ovlivnil i malíře, kteří . nebyli ryzími impresionisty, podpořil v nich zaujetí pro hledání vlastního stylu, dodal jim odvahu experimentovat. . METODICKÝ POKYN: Kvinta/1.roč., Sexta/2.roč.

2 Edgar Degas 1834- 1917 Henri de Toulouse Lautrec 1864 - 1901
Další významní představitelé moderního francouzského malířství 19.století

3 Edgar Degas 1874 – účast na 1. impresionistické výstavě, s impresionisty vystavoval do r.1882 Obdiv novátorského přístupu impresionistů, on sám – zájem o klasickou kresbu Dílo – nekonvenční témata - tanečnice (baletky), koně(dostihy), kavárny, ženy při koupeli. Nerad maloval v plenéru Kompozičně velmi promyšlené obrazy

4 Taneční zkouška (1) Hloubka sálu podtržena bodovou perspektivou, světlo do sálu – zprava a odráží se v zrcadle, zelinkavá barva se pak odráží na šatech baletek. (1873_75)

5 Baletní škola (2)

6 Studie tanečnice (3)

7 Závodní koně (4) Koňské dostihy – oblíbený sport měšťanstva v Paříži – lákadlo pro diváky. (Neznámé datum tvorby)

8 Na závod (5) Neznámé datum tvorby

9 Před zrcadlem (6) 1899

10 Absint (7) Absint-1876, malíř ukazuje zlozvyk – pití alkoholu, důraz na osamělost obou postav na obraze, scéna z kavárny v Paříži, nešťastná žena – jediná útěcha-alkohol, odraz v zrcadle-dojem větší hloubky, divák –jako součást scény

11 Žehlící ženy (8) 1884 – těžký život tvrdě pracujících žen – únik z toho pomocí alkoholu (viz. předchozí ukázka Absint)

12 Henri de Toulouse-Lautrec 1864 - 1901
Malíř nočního života na Montmartru. Náměty – život v kabaretech, nevěstincích, postavy prostitutek. Talentovaný kreslíř, vynikající znalost perspektivy. Plakáty pro Moulin Rouge – zakladatel moderní grafiky, barevné litografie, přesné a úsporné zachycení reality.

13 Žena se slunečníkem (9) 1889

14 Po jídle (10) 1891

15 1892 (11) Lautrec tvořil plakáty pro Moulin Rouge, kde ohlašoval hvězdy a jejich vystoupení.

16 ZDROJE 1. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 2. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 3. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden. [cit ]. Dostupný na WWW: 4. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 5. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 6. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:

17 ZDROJE 7. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 8. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 9. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 10. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: 11. AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google