Klonování lidí Jan Pajtai C1.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Administrativní členění ČR
Advertisements

Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Člověk a vývojová stádia člověka
Jak se přiblížit k dětem psychologické poznatky ve výchově.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 17
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_526_Př5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodověda Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
Globální oteplovaní.
Autor: Pokorná Martina
NATO.
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
Obecná a vývojová psychologie dne
V.O.D.A.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
olympijský vítěz mistr světa mistr Evropy
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Klonování Tomáš Otáhal. Pojem „klonování“ Pod výrazem klonování je myšlen proces při kterém z části (genetické informace) vzniká nový jedinec se skoro.
PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY
Vznětový a zážehový motor
Starověký dřevěný šlapací jeřáb
   Jiří Kaňka  Klonování.
Těhotenství, dětství a dospívání
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Rekordy rejnoků Autorky: Simona Rýdlová, Aneta Vrzáčková 7. B.
VY_32_INOVACE_2_1_10_Genetika člověka
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Jugoslávie Jana Požárová.
Jiří Chudoba, kvinta A Rýžování Zlata.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_621_GENETIKA Téma:ZÁKLADNÍ GENETICKÉ POJMY Číslo.
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Hannah Arendtová Politická teorie
Genetické inženýrství. Co to je? Genetické inženýrství je soubor technik, které slouží k izolaci, modifikaci, rozmnožování a rekombinaci genů z různých.
Etické problémy Je blastocysta člověk?.
Biotechnologie orientační scénář pro expozici
Rozmnožování obratlovců
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
KLONOVÁNÍ Nikdy neodkládej pokusy, jejichž příští prospěšnost je jasně určena, pro obavu z nebezpečí, které nelze kvantifikovat… J.D. Watson.
Klonování = děj, při němž se z jedné předlohy vytváří více kopií
VY_32_INOVACE_FOTF11060ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceu Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Třída: 2L Školní rok: 2014/15 Jméno: Zajonc Petr Předmět: Biologie Obor: Technické.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
Mláďata Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Phyto Life ™ - Chlorophyll (chlorofyl)*
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Genetické inženýrství
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
KLONOVÁNÍ Nikdy neodkládej pokusy, jejichž příští prospěšnost je jasně určena, pro obavu z nebezpečí, které nelze kvantifikovat… J.D. Watson.
Aspergerův syndrom Michal Piskač C3B.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
GENETIKA.
Prenatální a preimplantační dignostika Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
Vypracovala Daniela Kubů ZŠ a MŠ Malý Újezd
ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ
Marie Rottrová
Počátek život s hlediska přírodovědce
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jana Němcová
Transkript prezentace:

Klonování lidí Jan Pajtai C1.A

O klonování lidí se v současné době pokoušejí přinejmenším tři vědecké týmy. Jeden z nich vede americký lékař Richard Seed, který už počátkem roku 2000 oznámil, že do roka a do dne naklonuje pět set dětí. Zatím se nenarodilo ani jediné a je zřejmé, že se Seed v honbě za pochybnou slávou jen planě vychloubá. Další pokusy probíhají v kanadské firmě Clonaid, kterou založila sekta raeliánů. Prvním z nich byla mořská ježovka, kterou dělením embryí přivedl na svět embryolog Hans Driesch již v roce 1892. Roku 1942 se narodil laboratorní potkan, jehož embryo vzniklo z buňky odebrané z dvoubuněčného zárodku.

Jak a co se už ve světě naklonovalo??? Zde se jedná o klonování dospělých zvířat (jinak lze provádět klonování na úrovni zygot a embryí). Celý proces je teprve ve stadiu výzkumu a v současné době se zdá, že naráží na některé zásadní problémy související s genetickou podstatou stárnutí. Ovce 23. února 1997 ovce Dolly (výzkum: buňky v Dollyně těle neodpovídají jejímu věku) Kůň 2003 klisna -> klon: klisna Prometea (experiment) 25. února 2005 rodič: kastrovaný kůň Pieraz (světový šampión ve vytvalostním běhu 1994 a 1996) -> klon: hřebec Pieraz-Cryozootech-Stallion (klonování z obchodního hlediska) Pes 3. srpna 2005

Jako by nestačilo že je nás na světě hodně…

Výhody klonování: Nekonečný zdroj lidské „síly“(armáda,práce atd…) Možnost zachování inteligentních lidí navěky(novodobý elixír mládí) Zabránění šíření chorob(dokonalý klon imuní vůči všem nemocím)

Nevýhody klonování: Zlehčování lidského života Možnost obnovení otroctví Zneužití ve válkách Špatná identifikace v kriminalitě

Zdroje čerpání informací: www.iabc.cz/scripts/detail.php?id=3911 http://cs.wikipedia.org/wiki/Klonov%C3%A1n%C3%AD