Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klonování Tomáš Otáhal. Pojem „klonování“ Pod výrazem klonování je myšlen proces při kterém z části (genetické informace) vzniká nový jedinec se skoro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klonování Tomáš Otáhal. Pojem „klonování“ Pod výrazem klonování je myšlen proces při kterém z části (genetické informace) vzniká nový jedinec se skoro."— Transkript prezentace:

1 Klonování Tomáš Otáhal

2 Pojem „klonování“ Pod výrazem klonování je myšlen proces při kterém z části (genetické informace) vzniká nový jedinec se skoro totožnou genetickou stavbou původního „hostitele“. Takto vzniklý jedinec je označován jako klon. Klony běžně najdeme i v normáýlní přírodě, z důvodu že jako klon je označován i jakýkoliv jedinec vzniklý nepohlavním rozmnožováním

3 Princip klonování Již kolem roku 1938 popsal teorii klonování německý biolog Hans Spemann. Uvažoval o tom že pro správně vytvoření klonu by bylo nejjednodušší kdyby se napadl vývoj embria přímo při počátku. Základní princip vymýšlel tak že se kompletní genetická informace hostitele přenese do vajíčka a tím pádem by nasimulovali vniknutí spermie do vajíčka. Tímto principem by bylo pravděpodobně naklonovat jakéhokoliv živočicha, největší problém viděl Spemann v odstranění odstranění samičí genetické informace a v následném spuštění rozmnožovacího cyklu.

4 Genetická variabilita Ačkoliv by se dalo z předchozího textu usoudit že při klonování vyjde z procesu naprosto totožný ne vždy je tomu tak, při přenosu buněk může dojít k jistým mutacím například kvůli odebrání poškozené buňky hostitele a nebo u živočichů vlivem matčiných genetických informací.

5 Pokusy na zvířatech V dnešní době již bylo provedeno pár pokusů s naklonováním zvířat z nichž mediálně známe jsou tyto: -ovce Dolly: 23.února 1997, výzkum se povedl ale buňky v Dollině těle neodpovídali jejímu věku -klisna Promethea: 2003, zdařený experiment -kůň Pieraz: 25.února 2005, pokus o klonování z obchodního hlediska -pes : 3.srpna 2005

6 Zdroje Informace byli převzaty z článku na serveru wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Klonov%C3%A1n%C3 %AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Klonov%C3%A1n%C3 %AD a z blogu http://executioner.blog.cz/0704/klonovani


Stáhnout ppt "Klonování Tomáš Otáhal. Pojem „klonování“ Pod výrazem klonování je myšlen proces při kterém z části (genetické informace) vzniká nový jedinec se skoro."

Podobné prezentace


Reklamy Google