Alimentární onemocnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase.
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
„EU peníze středním školám“
Šíření infekcí.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Virová hepatitida typu A
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Alimentární intoxikace
Staphylococcus aureus
Základní pojmy ve výživě
Číslo dumu: VY_32_INOVACE_10_08
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Listerióza a nutriční toxikologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Výzkumný projekt do soutěže First Lego League 2011 v Praze.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_628_VADY A ONEMOCNĚNÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY Téma:
Alimentární onemocnění
Bariérová ošetřovatelská péče
Plísně a jejich jedy v potravinách
AIDS Eva Ivánková.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
BIOTERORISMUS Kouba Pavel AMVT-1.
SATMEX ekzém Společnost pro alergiky, ekzematiky a astmatiky 1.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Víš co jíš? Web MZe.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HACCP.
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
Onemocnění trávicí soustavy.
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
VY_32_INOVACE_20_OPAKOVANI_JEDNOBUNECNE_ORGANISMY
Alimentární intoxikace
VIRY- „život“ bez buňky
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
BAKTERIE.
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_12_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Alimentární onemocnění Výživa a potraviny Alimentární onemocnění http://cosing.darkydepot.cz

Co jsou to alimentární onemocnění? Alimentární onemocnění je medicínský pojem, který označuje onemocnění člověka (zvířete), kdy se jedinec nakazí pozřením kontaminované potravy či tekutiny. Vstupní branou infekce je trávicí trakt. Patří sem i jakékoliv onemocnění související s trávicím traktem a jeho pomocných orgánů. Mohou to být například metabolické poruchy jater, chronické záněty střev apod. Mezi nejznámější alimentární onemocnění v tomto smyslu patří salmonelóza, úplavice či listerióza.

Co způsobuje alimentární onemocnění? http://www.alimentosyseguridad.com Příčiny alimentárních onemocnění: bakterie (salmonelóza,cholera) plísně (aspergillus flavus) viry (žloutenka) parazité (toxoplasmóza) jedy (toxiny z hub, postřiky) SALMONELA Bakterie a plísně vylučují toxické látky, které vyvolávají různá onemocnění a mohou vést i ke smrti člověka (botulotoxin). Toxické látky bývají na rozdíl od mikrobů často odolné vůči vysoké teplotě, takže se při vaření potravin nezničí.

Šíření alimentárních onemocnění Aby mohl člověk onemocnět některým z alimentárních onemocnění, musí být splněny tři podmínky, které semusíme snažit eliminovat. Musí existovat: Zdroj nákazy (nakažený člověk, zvíře, kontaminovaná voda, zkažená potravina, zánět na ruce, neumyté ruce) Cesta přenosu (vzduchem, vodou, kontaktem, kapénková infekce, přímé požití potraviny) Vhodný příjemce (oslabený jedinec => je potřeba povzbuzovat imunitu) Pokud není jedna z těchto podmínek splněna, onemocnění se na člověka nemůže přenést. http://www.osel.cz

Mikroskopický snímek bakterie Listeria monocytogenes http://www.pomoooc.estranky.cz

Plíseň Aspergillus flavus

Prevence alimentárních onemocnění dodržování osobní hygieny a hygieny v kuchyni (mytí rukou, čisté nádobí, stoly, oblečení, podlahy) správné skladování potravin (zamezit přístupu hlodavcům, hmyzu, správná skladovací teplota, hlídat u potravin dobu spotřeby a minimální trvanlivosti) řádná tepelná úprava potravin a dodržování technologického postupu při vaření (nedovařené potraviny, špatně umyté ovoce a zelenina, potraviny z pochybných zdrojů, používání pitné vody při vaření) informovanost o riziku a nebezpečí

Zajímavý odkaz: http://eagri.cz Konec prezentace Děkujeme za pozornost. Zajímavý odkaz: http://eagri.cz