Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení 316 - Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Mateřská a rodičovská dovolená
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Životní úroveň (II. část)
Vyplatí se pracovat? Analýza pastí nezaměstnanosti a neaktivity
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
ZELENÁ KNIHA Daňová politika ČSSD, vyrovnaný rozpočet a euro.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Dávky nemocenského pojištění poskytované v těhotenství a mateřství Obhajoba k bakalářské práci Marcela Novotná BIVŠ, Právní administrativa v podnikatelské.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
STRUKTURA MZDY.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální zabezpečení Státní sociální podpora Rodinná politika Mirka Wildmannová.
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Politika pracovního trhu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Právo sociálního zabezpečení
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Státní sociální podpora
Ladislav P r ů š a Praha, 30. října 2014
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Valorizace pracovních odměn odsouzených
Transkript prezentace:

Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005

Koncept měření demotivací důvod: interakce daňového a dávkového systému Mezní efektivní daňová sazba pro zaměstnané osoby

Současné přístupy teoretický (OECD) všichni platí všechny daně (která mají) a čerpají všechny dávky (které mohou) výhoda: možnost mezinárodního srovnání nevýhoda: není napojeno na reálnou strukturu domácností praktický (EU-OECD) vychází z výběrových šetření výhoda: zobrazení reálného rozložení hodnot mezi domácnostmi nevýhoda: velká časová prodleva, v ČR nedostatečná kvalita dat

ČR – domácnost jednotlivce I

ČR – domácnost jednotlivce II Co způsobuje vysoké hodnoty? Sociální potřebnost Příspěvek na bydlení

Rodina s dětmi (manželé jeden příjem, dvě děti)

Rodina s dětmi II Sociální potřebnost Příspěvek na bydlení a sociální příplatek Přídavky na děti

Závěr I – Jak snížit vysoké hodnoty METR (EP)? snížení nejnižší sazby DPFO * zvýšení odčitatelných částek ** reforma dávek ***

Jsou vysoké hodnoty METR (EP) skutečně problém? Kolik domácností je postiženo 100 % sazbami METR (EP)? –čistý příjem menší než životní minimum Kolik domácností je postiženo vysokými sazbami METR (EP)? –METR (EP) větší než 40 %

Řešení I distribuce METR (EP) u jednotlivých typů domácností

Řešení II výpočty z výběrových šetření

Jak zlepšit systém? – Příklad Slovensko (manželé, jeden příjem, dvě děti)

Slovenská reforma - opatření zavedení daně z příjmů fyzických osob s jednotnou sazbou ve výši 19 %; vázání velikosti odčitatelných položek u daně z příjmů fyzických osob na hodnotu životního minima; záměna odčitatelné částky na dítě za daňový bonus; péče o nezaopatřené dítě umožňuje snížit sazbu pojistného na sociální zabezpečení; zavedení plošných přídavků na děti; zavedení maximální hranice pro dávky z titulu sociální potřebnosti; započítávání pouze části příjmu z práce do rozhodného příjmu pro přiznávání dávek z titulu sociální potřebnosti.

Slovensko manželé, jeden příjem, dvě děti

Doporučení 1.zvýšit provázanost daňového systému se systémem sociálních dávek s cílem minimalizovat počet situací, kdy jsou souběžně pobírány sociální dávky a placeny daně (pozitivní jsou zejména maximální stropy pro vyplácení dávek z titulu sociální potřebnosti a omezení započítávání příjmů z práce do rozhodného příjmu pro výpočet sociálních dávek); 2.snížit zatížení nejnižších příjmových skupin pojistným, přičemž případná úleva by neměla být konstruována skokovitě, ale co nejvíce spojitě; 3.zpomalit tempo růstu životního minima (aby tak bylo zabráněno vtahování dalších rodin do dávkového systému z titulu sociální potřebnosti); 4.snížit počet sociálních dávek; 5.sloučit sociální příplatek s přídavky na děti a změnit konstrukci na lineární.