Historie sokola David Hrouda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Presentace Havířovským církvím. Co je Orel dnes ?  Křesťanská sportovní organizace s více jak členy, působící v celé ČR  Občanské sdružení s.
Advertisements

Češi a Slováci za 1. sv. války
Protektorát Čechy a Morava
Naše země za 1. světové války
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Vývoj ve světě po 2.světové válce
I. světová válka, vznik Československa
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Za 1.světové války v datech
Oslavy 96. výročí vzniku samostatného Československa.
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
TJ Sokol Libňatov Založen – ustavení jako pobočka TJ Sokol Havlovice Historie se píše do 70. let 20. století – nemáme přesné informace, kdy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
® Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892 jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské Besedě, která.
Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892, jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské.
Vznik Československé republiky
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
ČSR po 1. světové válce.
Doba Jaroslava Vrchlického
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
ČESKÁ OBEC SOKOLSKÁ Organizace a řízení
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
Metodický list Pohybové aktivity masového nezávodního charakteru mají v českých zemích skoro stopadesátiletou tradici. Počátky souvisí se vznikem české.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Poválečné Československo
1. světová válka ( ).
II. ZIMNÍ LEGIOMARŠ MOTTO: „Nejkrásnější:
Československá republika mezi válkami
Narozen ve Vraném u Slaného Od roku 1910 lékárníkem v Jihlavě zvolen předsedou nově vzniklého Turistického klubu Čeřínek –
Ženy v olympijském hnutí konference 120 let olympijského hnutí
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Vývoj české ústavnosti
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Organizace tělesné výchovy a sportu v ČR
Česká literatura mezi válkami
Sport – v zdravém těle zdravý duch
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Tvarůžek František Tělovýchova v letech ČLENOVÉ AKTIVITY STAROSTOVÉ MILNÍKY Klos Josef 1925 Tvarůžek František 1929 OTEVŘENO KOUPALIŠTĚ.
PERIODIZACE ČESKÝCH DĚJIN SPORTU
Tomáš Garrigue Masaryk
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Revoluce
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
TV jako součást výchovných systémů v historii  Antika – Atény vers. Sparta  Středověk – pokles zájmu o TK, především šlechta: 7 rytířských ctností –
Gymnastika doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových.
Zhodnocení uplynulého ročníku soutěže
Směřujeme k samostatnosti
VZPOMÍNKA NAROZENIN T.G. Masaryka
První světová válka. Vznik československého státu.
3. Vznik a vývoj pedagogiky sportu
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Češi za první světové války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Sokol Satalice.
Transkript prezentace:

Historie sokola David Hrouda

Počátky Sokol vznikl jako první česká tělocvičná organizace v Rakousku-Uhersku v době politické uvolnění šedesátých let 19. století z iniciativy dr. Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera. Tělocvičná jednota pražská (později Sokol Pražský) byla založena za účasti předních českých vlastenců 16. února 1862 a téhož roku se objevilodalších osm jednot na venkově.

Sokolské prapory První sokolský prapor namaloval Josef Mánes a při jeho rozvinutí 1. června 1862 se stala matkou praporu Karolina Světlá. Sokolský prapor z roku 1904 Sokolský prapor z roku 1946

Náčelník M. Tyrš vytvořil tělocvičnou soustavu a názvosloví (Základové tělocviku). Ideovou stať Náš úkol, směr a cíl uveřejnil v časopise SOKOL (1871).

V roce 1869 byl založen Tělocvičný spolek paní a dívek pražských, v němž byla vedoucí osobností Tyršova žačka Klemeňa Hanušová.

V MYSLI VLAST V SRDCI SMĚLOST V PAŽI SÍLU Vlastenecké zaměření Sokola se projevovalo od začátku a jeho vystupování - výlety v krojích, účast na národních slavnostech, veřejná cvičení aj. - povzbuzovalo národní sebevědomí. Za 1. světové války měli sokolové velký podíl na vzniku československých legií a ve dnech převratu v říjnu 1918 udržovali pořádek ve městech. Často byli nazýváni naším národním vojskem. Sokolští představitelé - starosta Dr. Schneider a náčelník dr. Vaníček - se stali organizátory nové čs. armády.

Zlatý věk 1918 - 1938 Zlatý věk prožil Sokol mezi světovými válkami, kdy se stal milionovou organizací. V jeho řadách byli i význační politici včetně prezidentů Masaryka a Beneše.

Likvidace Sokola nastala třikrát Likvidace Sokola nastala třikrát. Stal se nepohodlným pro všechny totalitní režimy našich dějin. Poprvé byl zakázán za války v roce 1915, podruhé jej krutě rozprášili nacisté v roce 1941 a potřetí jej pohltila "sjednocená tělovýchova" po roce 1948. Snahy o obnovu Sokola v roce 1968 udusila normalizace a teprve v lednu 1990 byl vzkříšen - již počtvrté - k novému životu.

DNES Sokol dnes nabízí veřejnosti program moderních pohybových aktivit formou netradičních akcí "Takoví jsme dnes", pořádáním gymnaestrád, soutěží Euroteam, Běhů Terryho Foxe, vyžití ve sportovních oddílech aj.

Nová éra Sokola nezačala lehce Nová éra Sokola nezačala lehce. Musel bojovat o navrácení svého majetku a zažívá i problémy generační. Dnes sdružuje Česká obec sokolská (ČOS) téměř 1100 jednot a 190000 členů. Skoro polovina dochází do sportovních oddílů, které přispívají k omlazení sokolských řad. Také do řídících orgánů nastupuje stále více mladých činovníků.

TJ Sokol Kostelec nad Orlicí Funguje již 120 let Největší dobrovolná organizace ve městě Vyučuje 15 různých sportů TJ Sokol dále organizuje sportovní a kulturní akce pro nejširší veřejnost. Současným Starostou je PaedDr. František Dosedla

Historie: 17. září 1882 se v kosteleckém hostinci "U české koruny" sešlo prvních 27 nadšenců a toho to dne byla založená Tělocvičná jednota Sokol v Kostelci nad Orlicí Jednalo se přibližně o stou Sokolskou jednotu v pořadí vzniku Prvním starostou byl zvolen Josef Škop, který byl mlynářem

Za pět let od založení měla kostelecká jednota již 107 členů a slušně vybavenou tělocvičnu v hostinci „U Marků“ Po vyhlášení samostatnosti Československé republiky v říjnu 1918 se potřeba nové tělocvičny stala nutností, takže roku 1919 se přistoupilo k zadání návrhu na sokolovnu. Přestože stavbu dotovala místní spořitelna a dokonce i občané, nesešlo se dost peněz. Zvítězil nejlevnější návrh počítající s využitím společenského sálu k získání prostředků na údržbu budovy. Tak byla nová sokolovna dne 28. října 1927 předána veřejnosti.

Sokolovna K.n.O. dne 28. října 1927