Gaius julius Caesar 100 – 44 př. Kr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.
Chceš se stát římským občanem ?
STAROVĚKÝ ŘÍM.
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
Druhý triumvirát (vznik císařství)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
STAROVĚKÝ ŘÍM.
KRIZE ŘÍMSKÉ REPUBLIKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Občanské války v Římě. G. J. Caesar. Občanské války v Římě. G. J. Caesar.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Konec římské republiky
Krize římské republiky
Politická a sociální krize římské republiky
Římská republika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D
431 – 404 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Krize republiky Řím v letech pK.
AUTOR: Tomáš Lapka GERMÁNI.
Starověký Řím 6. ročník.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Gaius Iulius Ceasar.
Registrační číslo projektu:
Konec republiky.
Olympijské hry ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34
II. triumvirát Petr Machala.
I. triumvirát Petr Machala.
Gaius Julius Caesar Petr Machala.
I. triumvirát Michal Kolář.
Krize a zánik republiky
Dějepis Římská republika 1.
Starověký řím.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Krize římské republiky Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Starověký řím 6. ročník NG.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Gaius Julius Ceaser „Zápisky o válce galské“
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
PRVNÍ TRIUMVIRÁT (+ KRIZE REPUBLIKY, CAESAR, CRASSUS, POMPEIUS, OBČANSKÁ VÁLKA, BITVU U FARSÁLU, DRUHÝ TRIUMVIRÁT)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Punské války TÉMATICKÝ.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Sjednocení říše TÉMATICKÝ.
KRIZE REPUBLIKY.
Ι. triumvirát.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová.
Transkript prezentace:

Gaius julius Caesar 100 – 44 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Gaius julius Caesar 100 – 44 př. Kr.

vynikající politik, řečník a vojevůdce Mládí pocházel z patricijského rodu v 16 letech přišel o otce, stal se hlavou rodiny v 17 letech se oženil s Cornelií pronásledován diktátorem Sullou, odešel bojovat do Asie po smrti Sully návrat do Říma, funkce veřejného obhájce – projevil se jako vynikající řečník při studiích řečnictví na Rhodu zajat piráty, po zaplacení výkupného piráty pronásledoval a všechny je nechal ukřižovat, jak jim v zajetí sliboval

zastával několik úřadů, byl správcem Hispánie 60 př. Kr. – vznik triumvirátu – spolek tří mužů v čele říše (Caesar, Pompeius a Crassus – vítěz nad Spartakem) Caesar konzulem a poté správcem Galie Crassus Pompeius

Caesar dobyl celou zaalpskou Galii během osmi let jako první Říman táhl do Británie a Germánie jako hranici římské říše stanovil řeku Rýn nechal vybudovat most přes Rýn, na zpáteční cestě polovinu mostu strhl a druhou nechal stát jako varování, že se může vrátit Zápisky o válce galské – Caesarovo dílo Caesarovo opevnění v Galii

Most přes rýn Rýn Rekonstrukce Caesarova mostu přes Rýn

Konec triumvirátu a občanská válka 53 př. Kr. Crassus umírá při tažení proti Parthům Po Crassově smrti se Pompeius pokoušel vládnout sám → Caesar se vrací do Říma 49 př. Kr. překročil říčku Rubikon, která tvořila hranici Itálie. Kdo ji přešel s vojskem, byl považován za nepřítele Říma. „Kostky jsou vrženy!“ Pompeius prchl (později zavražděn v Egyptě) Caesar se stal samovládcem

v Egyptě ustanovil jako vládkyni Kleopatru Slavný výrok: Veni, vidi, vici – přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem (při pětidenním, tedy neobvykle rychlém, tažení v Malé Asii)

Caesar zavedl řadu reforem (změn) podpora provincií zlepšil postavení chudiny omezení moci senátu (nechal v Římě vyvěšovat zápisy z jeho jednání → kontrola veřejnosti, předchůdci současných novin) reforma kalendáře – juliánský kalendář (365 dní v roce, jednou za 4 roky 366 dní)

v r. 44 př. Kr. Caesar zavražděn svými odpůrci v senátu Mezi vrahy i Caesarův oblíbenec a pravděpodobně i syn Brutus– „I ty, Brute?“ Caesar utržil 23 bodných ran, údajně se vůbec nebránil, jen si zahalil tógou nohy a tvář, aby zemřel důstojně

lid ovšem vraždu neschvaloval vrahům byly vypáleny domy Ceasar později prohlášen za boha měsíc, ve kterém se narodil, byl přejmenován na jeho počest a datum jeho narození se stalo státním svátkem Mince ražená již za C. života

Otázky a úkoly Kterou zemi Caesar dobyl a připojil k říši? Jak se jmenuje Caesarova nejslavnější kniha? Proč a kde byl zavražděn? Náročnější úkoly: Zkus přeložit Caesarovy slavné výroky: Alea acta est. Et tu, Brute? Veni, vidi, vici. Ve kterém měsíci se narodil Caesar?

Gaius Julius Caesar (100-44př.Kr.) vynikající politik, řečník a vojevůdce 60 př. Kr. – vznik triumvirátu – spolek tří mužů v čele říše (Caesar, Pompeius a Crassus – vítěz nad Spartakem) Caesar konzulem a poté správcem Galie dobyl celou zaalpskou Galii během osmi let jako první Říman táhl do Británie a Germánie jako hranici římské říše stanovil řeku Rýn Zápisky o válce galské – Caesarovo dílo Konec triumvirátu a občanská válka Po Crassově smrti se Pompeius pokoušel vládnout sám → Caesar se vrací do Říma 49 př. Kr. překročil s vojskem říčku Rubikon, která tvořila hranici Itálie. Rozpoutal tak občanskou válku. Kostky jsou vrženy! Pompeius prchl, Caesar se stal samovládcem Caesar zavedl řadu reforem (změn) podpora provincií zlepšil postavení chudiny reforma kalendáře – juliánský kalendář v r. 44 př. Kr. Caesar zavražděn svými odpůrci v senátu I ty, Brute!

Použité materiály http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:0092_-_Wien_-_Kunsthistorisches_Museum_-_Gaius_Julius_Caesar.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Julius_Caesar http://blog.nethar.com/2009/01/16/16-1-27-pr-n-l-augustus/ http://iulius.wz.cz/cpage1.htm http://eu.art.com/products/p1775794044-sa-i4206160/posters.htm http://www.livius.org/caa-can/caesar/caesar_t27.html http://larvatus.livejournal.com/269430.html http://lostfort.blogspot.com/2010/09/baudobriga-4th-century-roman-fort.html http://www.koxkollum.nl/tikiwiki/tiki-index.php?page=Pompeius http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/35734 http://sk.wikipedia.org/wiki/Rubikon http://eo.wikipedia.org/wiki/Dosiero:Caesar-ueberschreitet-den-rubikon_1-640x447.jpg http://chestofbooks.com/travel/egypt/John-Stoddard-Lectures/Egypt.html http://sympathy.blog.cz/0901/kleopatra http://exchange.smarttech.com/details.html?id=b8e5b1b0-2569-46cc-b385-184d6ec897ea http://biblelight.net/Madrid-Sabbath.htm http://www.vyukovematerialy.cz/dejepis/rocnik6/rim5.htm http://aventinum.blog.cz/0705/rim-za-caesara Dějepis, pravěk a starověk, Nová škola 2007 Dějepis, pravěk a starověk, SPN 1997