Občanské války v Římě. G. J. Caesar. Občanské války v Římě. G. J. Caesar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Punské války Lukáš Kekrtů.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Druhý triumvirát (vznik císařství)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
STAROVĚKÝ ŘÍM.
KRIZE ŘÍMSKÉ REPUBLIKY
STAROVĚK III. Dějiny a umění starověkého Říma
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Gaius julius Caesar 100 – 44 př. Kr.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Konec římské republiky
Krize římské republiky
Politická a sociální krize římské republiky
Římská republika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D
Krize republiky Řím v letech pK.
Starověký Řím 6. ročník.
Starověký Řím.
Císařství 27 př n.l..
Gaius Iulius Ceasar.
Registrační číslo projektu:
Konec republiky.
Krize římské republiky
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Bitva u Actia Dějepis Autor: Pavel Hrstka
II. triumvirát Petr Machala.
I. triumvirát Petr Machala.
Starověký Řím.
Gaius Julius Caesar Petr Machala.
I. triumvirát Michal Kolář.
Krize a zánik republiky
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Dějepis Římská republika 1.
Ovládnutí Itálie Římem
Antický Řím – Krize římské republiky
Starověký řím.
II. triumvirát Michal Kolář. II. triumvirát 42 př.n.l. Marcus Antonius OctavianusLepidus.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
ŘECKÉ DĚJINY.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_242.DEJ.01 Starověký Řím.
Krize římské republiky Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků. Dostupné.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Starověký řím 6. ročník NG.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověký řím 6. ročník NG.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Gaius Julius Ceaser „Zápisky o válce galské“
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
PRVNÍ TRIUMVIRÁT (+ KRIZE REPUBLIKY, CAESAR, CRASSUS, POMPEIUS, OBČANSKÁ VÁLKA, BITVU U FARSÁLU, DRUHÝ TRIUMVIRÁT)
Politická a sociální krize římské republiky
Politická a sociální krize římské republiky
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C.
KRIZE REPUBLIKY.
Ι. triumvirát.
Počátky starověkého Říma
Transkript prezentace:

Občanské války v Římě. G. J. Caesar

Struktura hodiny 1. Řím v 1. století př.n.l. 2. Populárové a optimáti 3. První triumvirát 4. Gaius Julius Caesar 5. Caesarova smrt 6. Další vývoj Říma 7. Zápis

Řím v 1. stol. př.n.l Už ve 2. polovině 2. stol. př.n.l. se republika díky svému územnímu rozmachu dostala do vnitropolitické krize. Příčiny: * volání po reformách v zemědělství * zánik drobných rolníků, vylidnění venkova * odpor proti senátu (i uvnitř byl nejednotný) * úředníci zneužívali moc * ctižádostiví politici toužili po neomezené vládě To vše vedlo k pouličním bojům, politickým vraždám, povstání otroků, ke konfliktům na hranicích říše a konečně k občanským válkám. Krize a konečný pád římské republiky trval od roku 133 př.n.l. do roku 31 př.n.l.

2. Populárové a optimáti P. (popularis – lidový) – požadovali umírněné sociální a demokratické reformy, posílení lidového sromáždě- ní, přístup k úřadům pro méně majetné, vůdcem byl Gaius Marius O. (optimus – nejlepší) – stoupenci neomezené moci senátu, proti rozdělování půdy velkostatkářů, vůdcem byl L. C. Sulla Spory řešeny pomocí vojska – občanská válka. Vyhráli optimáti, Sulla nastolil diktaturu (82 – 79 př.n.l.). Po jeho smrti byla obnovena republika, ale touha někte- rých politiků po neomezené vládě byla silná. Lucius Cornelius Sulla

3. První triumvirát 60 - 53 př.n.l., neformální spojenectví tří politiků k prosazování svých zájmů Gnaeus Pompeius – konzul, porazil vojska v Hispánii a piráty ve Středomoří, měl ovládnout západ Říma Marcus Licinius Crassus- obrovské jmění, porazil Spar- takovo povstání, konzul, měl ovládnout východ Říma * Gaius Julius Caesar

4. Gaius Julius Caesar * pocházel z rodu Juliů, v 16. letech hlavou rodiny * stoupenec populárů, vynikajicí řečník * zvolen nejvyšším veleknězem (pontifex maximus), vysokým soudním hodnostářem * ustanoven správcem Hispánie (získaná kořist mu umožnila splatit část svých vysokých dluhů) * zvolen triumvirem, konzulem, místodržitelem Před- alpské Galie (severní Itálie) a Ilyrie (západní Balkán), později správcem Zaalpské Galie (jižní Francie) * galský odpor zlomil porážkou Vercigentorixe * po Crassově smrti v r. 53 př.n.l. se rozhořel boj s Pompeiem, který se senátem přikázal C. vrátit se do Říma a rozpustit armádu (13 legií)

r. 49 př.n.l. překročil s jedinou legií řeku Rubikon (tehdejší hranice Itálie) a zahájil tak další fázi obč. válek. Přitom měl pronést slavný výrok „alea iacta est“ – „kostky jsou vrženy“ Pompeius byl nakonec poražen r. 48 v bitvě u Farsálu, uprchl do Egypta, kde byl zákeřně zavražděn C. se v Egyptě zapletl do války mezi Ptolemaiem a jeho sestrou Kleo- patrou, kterou pak dosadil na trůn

* v roce 47 př.n.l. zvítězil nad pontským králem Farna- kem I., který přepadl římské provincie v Malé Asii. Senátu podal stručný komentář o svém vítězství: „Veni, vidi, vici.“ (Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem) * v roce 45 se vrátil do Itálie, kde mu byl přiznán do- životně titul diktátora * vládl sice neomezeně, ale zachovával republikánské instituce, hlavně senát. Mírně zacházel se svými pro- tivníky, trestal úplatkáře Reformy – Juliánský kalendář - uděloval občanství i cizincům - prosazoval levné potraviny pro lid - bezzemkům přidělil půdu - podporoval kolonizaci

… hranice Říma za Caesara

5. Caesarova smrt Caesarovo postavení bylo vskutku královské, ale nena- šel způsob, jak přimět Římany, aby se smířili s monar- chií. Mezi optimáty a stoupenci republiky narůstal neklid a odpor, senátoři měli strach z tyranie. Marcus Junius Brutus spolu se svým švagrem Gaiem Cassiem a dalšími muži začali připravovat C. zavraždění. Celkový počet spiklenců byl asi 60. Na březnové idy (15. březen) 44 př.n.l. byl Caesar poz- ván na zasedání senátu v Pompeiově divadle …….. ……….. Starověký Řím (Čítanka k dějinám starověku) str. 308 - 310

Jak se ukázalo, smrtí Caesara se problémy republiky ne- 6. Další vývoj Říma Jak se ukázalo, smrtí Caesara se problémy republiky ne- vyřešily. Senát se rozprchl, při příležitosti C. pohřbu pronesl jeho velitel Marcus Antonius ohnivou řeč, ve které označil republikány za vrahy a zrádce. Když pak předčítal C. závěť, ve které byli obdarováni i mnozí zrádci, obrátilo se mínění lidu proti Brutovi a jeho spo- lečníkům. Ti raději uprchli z Říma na východ, aby seh- nali vojsko k obnovení republiky. Došlo tak ke třetí občanské válce, během níž vznikl další triumvirát (Antonius, Lepidus, Octavianus). Republikáni byli poraženi, Brutus spáchal sebevraždu a došlo i k boji mezi Marcem Antoniem a Caesarovým adoptivním synem Octavianem.

Oktavián nakonec zvítězil v bitvě u Actia v roce 31 př.n.l. a přivlastnil si většinu titulů svého otce. Marcus Antonius

…..a tento Oktavián Augustus bývá zván jako první císař Říma ( 27 př.n.l. – 14 n.l. )

7. Zápis Krize republiky 133 – 31 př.n.l. Příčiny: potřeba reforem v zemědělství zánik drobných rolníků odpor proti senátu touha politiků po neomezené vládě konflikty na hranicích Populárové (reformy) – optimáti (stoupenci senátu) boje mezi sebou = OBČANSKÁ VÁLKA Triumvirát – Pompeius, Crassus, Caesar GAIUS JULIUS CAESAR ( 100 – 44 př.n.l. ) řečník, velekněz vojevůdce, správce Hispánie, Galie triumvir, konzul

boje s Pompeiem – překročení Rubikonu – „Kostky jsou vrženy!“ výhra nad pontským králem – „Veni, vidi, vici“ reformy: kalendář levné potraviny pro lid přidělil půdu bezzemkům podporoval kolonizaci 15. 3. (březnové idy) – zavražděn Po jeho smrti další triumvirát, boje mezi Antoniem a Oktaviánem. 31 př.n.l. – bitva u Actia – vítězství Oktaviána (1. císař)