Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátky starověkého Říma

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátky starověkého Říma"— Transkript prezentace:

1 Počátky starověkého Říma
Michal Šmucr – 1.A

2 Starověký Řím Dějiny antického Říma začínají přibližně v 8. stol. př. n. l. na Apeninském poloostrově příchodem Latinů. Oblastí zvanou Latium protéká řeka Tibera, byly zde výhodné přírodní podmínky a úrodná půda. Latinům se podařilo založit obrovskou říši a vybudovat starověké město Řím.

3 Legenda o Romulovi a Removi
Podle legendy se bůh Mars zamiloval do pozemské dívky Rhey Silvie. Jejich strýc Amulius nařídil utopit dvojčata v řece Tibeře. Vlčice uslyšela pláč opuštěných dvojčat a nakrmila je svým mlékem, později je našel jeden pastýř.

4 Kdo z nich bude králem ? Bratři nejdříve čekali na pokyn bohů, Remus uviděl 6 supů, ale Romulus 12. Remus překročil hranici království, a tak ho bratr zabil. Svému království dal Romulus jméno Řím (založeno v roce 753 př. n. l.)

5 Vlčice kojící Romula a Rema

6 První vládcové budují Řím
Za vlády Romula došlo k únosu Sabinek kvůli nedostatku žen a dětí. Sabinky nepřipustily válku a byly nástrojem smíru. Sabin Numa Pompilius řídil město pomocí senátu (bohatá společnost) Později se Latin Tullus a Ancus Marius zasloužili o vybudování města

7 Etruští králové V roce 616 př. n. l. zvolil lid za krále Etruska Tarquinia Priska Období velkých změn Nechal postavit arénu Cirkus Maximus Na vrcholu kopce Kapitolu nechal postavit chrám zasvěcený Jupiterovi

8 Aréna Cirkus Maximus

9 Královská moc Král, kterého určili senátoři, byl neomezeným vládcem města Mohl velet armádě a určovat sváteční dny Jmenoval chrámové velekněze

10 Konec království Poslední římský král byl Tarquinius Superbus
Byl velmi krutý a podporoval násilí Povstání jej svrhlo z trůnu a v roce 509 př. n. l. Římané vyhnali tohoto krále a vyhlásili republiku.

11 Vznik republiky Moc byla svěřena dvěma konzulům voleným na jeden rok.
Velkou moc v Římě měli také senátoři. (určovali daně atd.) Právo volit měli pouze občané Říma, volit nesměli ženy ani otroci.

12 Zasedání senátu v Římě

13 Konec republiky Rostoucí spory a velká finanční propast mezi patricii (bohatší lidé) a plebejci (chudí lidé) Vypukla občanská válka a v roce 27 př. n. l. republika zanikla.

14 Zdroje: Google.com Odmaturuj.cz Objevujeme svět: Římané

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Počátky starověkého Říma"

Podobné prezentace


Reklamy Google