Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Advertisements

Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Mgr. Lenka Zedníková 20. století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
DUM - Digitální Učební Materiál
Filip Hofmann, C3A, 2011/2012.  Definice  Počátky  Itálie  Německo  Španělsko  Šíření do světa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
20.Léta 20. století „zlatá éra“.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Nové ideologie VY_32_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:Výuková prezentace Předmět:
Problémy poválečného světa
Nacismus.
příprava na 2. světovou válku
Totalitní režimy.
Nástup fašismu.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
Světová hospodářská krize
VY_32_INOVACE_3D.9.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Události po první světové válce Vypracoval:Zbyněk Poulíček Michal Dvořák © 2004.
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
TEST 13 POLITOLOGIE Ve které zemi získaly ženy volební právo nejdříve ? A.Norsko B.Rakousko C.ČSR D.Francie.
Nástup fašismu Itálie.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Hannah Arendtová Politická teorie
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Rasismus.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
FAŠISMUS.
VY_32_INOVACE_SVF32460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
SSSR a J.V.Stalin Vývoj v Rusku po 1. světové válce J. V. Stalin
Fašismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.9.06
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_10_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
Fašismus BARBORA VÍTOVÁ, C3A POLITICKÉ HNUTÍ, IDEOLOGIE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.6 Situace v Německu v předvečer nástupu nacistů k moci.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Sovětské Rusko mezi světovými válkami VY_32_Inovace_02 ŠJ-4
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Komunismus a fašismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola Čelákovice
FAŠISMUS V ITÁLII.
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
20. století 20. léta.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 6. Totalitní režimy
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
KOMUNISMUS levicový extremismus Rusko (SSSR) communis (lat. společný)
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Transkript prezentace:

Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami VY_12_INOVACE_103 Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami Pro žáky 9. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Moderní doba prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová

Určeno pro rozšíření stávajícího učiva. Rozvíjí práci s textem. Kontrolní otázky v závěru slouží k fixaci učiva.

Totalitarismus je politický systém, jehož vládnoucí skupiny neuznávají žádné meze své pravomoci a snaží se regulovat všechny aspekty veřejného a soukromého života, je nedemokratickou formu vlády, typicky nastolovanou masivní ideologickou propagandou a neskrývaným terorem a brutalitou, usiluje o „totální“, naprostou moc, a to zpolitizováním veškeré společenské i individuální existence.

ideologie inklinující k totalitárnímu režimu fašismus, komunistická diktatura proletariátu, nacismus.

charakteristické rysy státem vynucovaná ideologie, jediná strana ovládající státní aparát, policejní kontrola a sledování občanů včetně používání mimosoudní represe a zastrašování, centrální řízení ekonomiky, monopol na prostředky masové komunikace.

Fašismus Fašismus (italsky fascismo) v užším a původním smyslu označuje italský fašismus, politické hnutí vedené Benitem Mussolinim, které ovládalo Itálii v letech 1922 až 1943. Již ve 20. letech 20. století se však označení rozšířilo na příbuzná politická hnutí, strany a státní režimy v jiných zemích, a stalo se tak označením typu politické ideologie. Typickými rysy fašistických ideologií jsou mimo jiné vypjatý nacionalismus, autoritativní a charismatické vůdcovství, militarismus, kult modernity, mládí a síly jakož i silná ekonomická role státu.

Benito Musssolini a Adolf Hitler http://cs.wikipedia.org/wiki/Fa%C5%A1ismus

příčina vítězství fašismu Za příčinu vítězství fašismu v evropských zemích je možné považovat nestabilitu a nejednotnost místních (většinou koaličních) vlád, přetrvávající ekonomickou, politickou a společenskou krizi, nedůvěru veřejnosti k demokratickým principům a také obavy vyšších a středních vrstev z rozšíření Ruské revoluce do dalších zemí a růstu moci komunistických hnutí.

Stalinismus politická teorie a praxe spjatá s J. V. Stalinem. teorie stalinismu se vyznačovala především koncepcí budování socialismu v jedné zemi. Znak KSSS http://cs.wikipedia.org/wiki/Komunistick%C3%A1_strana_Sov%C4%9Btsk%C3%A9ho_svazu

Během 30. let proběhla kolektivizace zemědělství a industrializace Během 30. let proběhla kolektivizace zemědělství a industrializace. Dále Stalin a jeho spolupracovníci vytvořili systém, ve kterém byla veškerá moc soustředěna v rukou vedení Komunistické strany Sovětského svazu a tajné policie. Zastánci odlišných politických koncepcí v komunistické straně (např. Lev Davidovič Trockij, Nikolaj Bucharin, Lev Kameněv, Grigorij Zinovjev) byli fyzicky zlikvidováni. Mimostranická opozice byla zcela eliminována (její členové popraveni nebo umístěni do gulagů). Po druhé světové válce se stalinismus rozšířil i do dalších zemí za tzv. železnou oponou, měl velký vliv i v komunistických stranách některých západoevropských zemí.

Josif Vissarionovič Stalin Na Jaltské konferenci 1945 V čele SSSR od 3. 4. 1922 do 5. 4. 1953 http://cs.wikipedia.org/wiki/Josif_Vissarionovi%C4%8D_Stalin

nacismus Nacionální socialismus, z německého Nationalsozialismus, zkráceným výrazem nacismus (Nacionální socialismus) je totalitní ideologie oficiálně uplatňovaná diktaturou v Německu v letech 1933–1945 (tzv. Třetí říše) prostřednictvím Národně socialistické německé dělnické strany (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP) vedené Adolfem Hitlerem. Nacistická ideologie kombinuje prvky socialismu, nacionalismu, pangermanismu (preference rasy před národem a idea sjednocené germánské Evropy), fašismu, rasismu (zvláště antisemitismu) a eugeniky (sociálně-filosofický směr zaměřený na studium metod, které povedou k dosažení co nejlepšího genetického fondu člověka). Zlatý stranický odznak NSDAP http://cs.wikipedia.org/wiki/NSDAP

Kontrolní otázky Co znamená totalitní režim? Ve kterém státě jako první zvítězil komunismus? Kdy to bylo? Kdo stál v čele revoluce? Jak se nazývala? Ve které zemi se prvně prosadil fašismus?| Čím se vyznačuje nacismus?

Zdroje informací http://cs.wikipedia.org/wiki Učebnice Dějepis II v kostce pro střední školy, Marie Sochorová