Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEDM NOVODOBÝCH DIVŮ SVĚTA
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Lžičák pestrý Jan Martinek 3.A.
Pica pica Straka obecná.
Krou ž ky školní dru ž iny Výtvarný krou ž ek  Ve výtvarném krou ž ku d ě ti zkoušejí malovat r ů znými technikami  Uplat ň ují výtvarný talent  Pracují.
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
Pro č práv ě hotelový porcelán?. N ě co málo o G. Benedikt G. Benedikt je č eská porcelánka, kterou vlastní č eský majitel, její historie se za č ala.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Automatická presentace se zvukem
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autorem materiálu je Mgr. Jiřina Hamzová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
 Dominantní druhy  Brusnice bor ů vka  Brusinka obecná  Vlochyn ě bahenní  Rojovník bahenní  Suchopýr pochvatý  Klikva bahenní  Rosnatka okrouhlolistá.
Delfín obecný.
 Je to genera č ní doba bu ň ky. Pr ů m ě rn ě trvá 6 hodin a ž 9 dn ů.  1953: Howard, Pelc  Interfáze = G1 + S + G2 fáze  Mitóza ( č i meióza) = M.
VÁŽKY Chrystyna Syňuková 2.B.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Andulka vlnkovaná.
Ledňáček říční.
Ž IVO Č ICHOVÉ Miroslava Štip č áková 1. ro č ník, 2. semestr
 Krystalická  Pravidelné uspo ř ádání č ástic  Periodicky opakované uspo ř ádání – dalekodosahové  Monokrystaly – č asto anizotropní – vlastnosti.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1701_ODLIŠNÁ CENA Téma: Pojem F. G._ ODLIŠNÁ CENA TÉHOŽ ZBOŽÍ.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Poznej živočichy ČR Ryby, Obojživelníci, Plazi vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_12_Ryby,
TŘÍDA: PLAZI 1. Šupinatí( ještěři, hadi) 2. Želvy 3. Krokodýli.
Obojživelníci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Stavba těla: skřele hlava trup ocas čichové jamky hmatové vousy prsní ploutve břišní ploutve řitní ploutev ocasní ploutvev postranní čára hřbetní.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Atmosféra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_08 Ekologie.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
než začnete prohlížet prezentaci ...
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Živočichové v lesích Jan Pavlik.
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Kmen kroužkovci.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
HMYZOŽRAVCI VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.08
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VY_32_INOVACE_18_Rozmanitost přírody-společenstvo polí
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Obojživelníci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem obojživelníků. Materiál je.
OBOJŽIVELNÍCI (zajímavosti)
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Obojživelníci - ocasatí
Přírodopis – 7.ročník Obojživelníci - žáby VY_32_INOVACE_
Včely život v úlu Venclová Slávka Chcete se něco o včelách dozvědět?
4.Třída: Obojživelníci.
Ekosystém POTOK A ŘEKA.
VY_52_INOVACE_19_Ekosystém- životní projevy
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Obojživelníci. AUTOR: Eliška Jurčicová
Vnější cizopasníci člověka.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
Rozmnožování a chov ryb
KORÝŠI.
Obojživelníci.
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Želvy a krokodýli.
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

Skokan hn ě dý Rana temporaria

Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en i na Britských ostrovech. Tato ž ába je v Č R nejb ěž n ě jší. Zbarvení tohoto druhu je extrémn ě variabilní, nej č ast ě ji v r ů zných odstínech hn ě dé. S touto ž ábou se m ůž ete setkat v ě tšinou na vlhkých místech nap ř.v lese, tento druh se vyhýbá pouze vylo ž en ě teplým oblastem. P ř irozené prost ř edí#1 P ř irozené prost ř edí#2

Hibernace Tyto ž áby za č ínají spát zimním spánkem od ř íjna do listopadu a zimování kon č í č asn ě na ja ř e. Mohou zimovat i více ne ž 4 m ě síce. Zimování probíhá bu ď p ř ímo na souší nebo ve vod ě, která nezamrzá. Bohu ž el n ě kdy p ř ezimování v zahradních rybní č cích kon č í smrtí. Nedostate č ná hloubka a malá plocha hladiny rybní č k ů umo žň uje tvorbu ledu a proto se ž áby nemohou nadechnout. Ž áby mohou p ř ijímat kyslík z vody i k ůž í, a tak nahromad ě né hnilobné plyny, které díky ledu nemohou z vody unikat, na n ě p ů sobí negativn ě, zvlášt ě proto, ž e jsou oboj ž ivelníci velice citliví na vn ě jší prost ř edí. Po p ř ezimování se skokani st ě hují k vodním nádr ž ím. Toto období m ůž e nastat ji ž b ě hem února, kdy teplota vody nep ř esahuje ani 4°C.

Rozmno ž ování Same č ci svým sk ř ehotáním vymezují rozmno ž ovací teritorium, do n ě ho ž lákají sami č ky s ji ž dozrálými pohlavními bu ň kami. P ř í samotném pá ř ení se same č ek dr ž í v amplexu na samici, která tlakem samce na t ě lní dutinu uvol ň uje vají č ka. M ůž e jich být b ěž n ě (Kocourek et Král uvád ě jí a ž 4000 ks). Ž áby v amplexu

Vývoj vají č ek Rosolovitá vají č ka ve velkých shlucích krátce na to bobtnají a vyplouvají k hladin ě, kde jsou více oh ř ívána- a ž o 10 C, tímto se urychluje vývoj, pulci se líhnou po 8dnech a ž 4 týdnech. Vají č ka#1

Vývoj pulc ů Pulci jsou hn ě dí a ž č erní a zdr ž ují se na okrajích nádr ž í, kde je vyšší teplota vody a vyšší šance na získání potravy nap ř. ř asy. Po 1,5 a ž 3 m ě sících mladé metamorfované ž abky houfn ě opoušt ě jí vodu, a to p ř i velikost asi 1,5 cm. Pohlavní dosp ě losti dosahují ve 3 roce ž ivota.Pulci mají krátce po vylíhnutí vn ě jší ž ábry. Pulec s vn ě jšími ž ábrami

Potrava Skokani ž erou larvy, pavouky, pl ž e, korýše, stono ž ky, slimáky, ž í ž aly a myšata. Pulci skokan ů se ž iví ř asami, masem ( jejich zdechlí sourozenci), v zajetí i krmivy pro rybi č ky.

Odkazy Použité obrázky