Lasicovité šelmy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Advertisements

Vydra říční ve střední Evropě
Pica pica Straka obecná.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Obojživelníci Zástupci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_495_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Savci lesa šelmy.
Ještěři.
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Čeleď: Šelmy lasicovité
SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
Další savci lesa.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Trénink v určování savců ČR
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KUNOVITÉ ŠELMY.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Čáp bílý (Ciconia ciconia)
CZ.1.07/1.4.00/
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
LASICE KOLČAVA Latinsky: Mustelem Zpracovala: VERONIKA POLLAKOVÁ.
Albatool Abbas Ali Jahaf. Panda červená je šelma rozšířená v Asii. Jde o jediného žijícího zástupce čeledi Ailuridae příbuzné lasicovitým, medvídkovitým.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Lasicovití M.Filip. Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora)
Zoo Praha - Hadi
Živočichové u vody 3. ročník.
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
LOUKA živočichové.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
HMYZOŽRAVCI VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.08
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název projektu: Živá příroda ve škole
Přizpůsobivost živočichů
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Zoologie bezobratlých a obratlovců
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Živočichové v lese 3. ročník.
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
PTÁCI – LETCI (BRODIVÍ)
PTÁCI – LETCI (ŠPLHAVCI)
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Transkript prezentace:

Lasicovité šelmy

Obecná charakteristika malé až středně velké šelmy krátké nohy ohebná páteř nemají zatažitelné drápy

Lasice kolčava rozšíření: Evropa (kromě Irska a Islandu), Asie, severní Afrika a Severní Amerika velikost těla je různorodá, samice je však vždy menší srst je zabarvena mléčněhnědě až rezavohnědě s bělavou náprsenkou a spodní stranou těla žije samotářsky v různých štěrbinách a dutinách v zajetí se může dožít až 10 let, v přírodě však obvykle 2 - 3 roky její potravou jsou myši a hraboši, méně hmyz, obojživelníci a ptáci rodí 3 - 7 mláďat

Kuna skalní vyskytuje se v Evropě, severní Asii mimo Čínu a v jižní Asii dorůstá délky 30 – 50 cm, dožívá se až 18 let má bílou náprsenku polštářky na tlapkách má pokryté srstí, chůze je velmi tichá při delších skocích používá ocas jako kormidlo žije v hromadách kamení, dříví, různých dírách, dutých stromech, proniká i do měst živí se především hlodavci a dalšími drobnými savci, drůbeží a vajíčky

Kuna lesní od kuny skalní se liší jen skvrnou na hrdle, která je žlutá a menší žije v lesích a její potravou jsou ptáci a rozmanitá lesní zvěř, popř. i dužnaté plody

Tchoř tmavý je o něco menší než kuna skalní živí se myšmi, křečky a žábami, loví především v noci v létě žije v lesích, polích, pod kamením a v opuštěných norách, v zimě se přemisťuje do blízkosti lidských obydlí proti predátorům se chrání pronikavě páchnoucí tekutinou, kterou vylučuje ze žláz umístěných pod kořenem ocasu tuto tekutinu používá také ke značkování území, které obývá velice dobrý plavec, dobře šplhá

Vydra říční je dokonale přizpůsobena životu ve vodě: protáhlé válcovité tělo klade při plavání menší odpor srst je velice hustá a stále mastná – nevniká do ní voda mezi prsty má plovací blány svalnatý ocas používá při plavání jako kormidlo, tvoří asi 50% délky těla loví menší živočichy, především menší ryby, hraboše, hmyz nebo žáby ušní boltce se ukrývají v srsti, nosní a ušní otvory pod vodou uzavírá zvláštní záhyb kůže

Jezevec lesní největší lasicovitá šelma vyskytuje se na většině území Česka i Slovenska, ale nerovnoměrně ploskochodec (našlapuje na celá, lysá chodidla) na hlavě má bílou srst s černými pruhy přes oči, vpředu protažená v pohyblivý rypáček bydlí v norách upadá do zimního spánku, několikrát za zimu se však probudí a vylézá ven loví v noci, požírá myši, plazi, slimáky, obojživelníky, žížaly, hmyz a různou rostlinnou potravu, např. dužnaté plody, kořínky, semena obilí nebo kukuřici – je to typický všežravec

Medojed kapský prakticky v celé Africe, dnes už i v Malé Asii délka těla asi 70 - 90 centimetrů je na svou velikost velmi agresivní a silný, byl jmenován v Guinessově knize rekordů jako nejvíce nebojácné zvíře žije samotářským způsobem života s převážně noční aktivitou samci a samice se stýkají pouze v době páření, většinou ne déle než týden je všežravec, loví ptáky, plazy i savce, ale dokáže si pochutnat i na ovoci a různých hlízách,nepohrdne ani mršinami je schopný přežít i řádné uštknutí od zmije

made by teereeska O Zdroje: wikipedia.cz naturephoto.cz google.cz priroda.cz mezistromy.cz