Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval: Mgr. Kateřina Müllerová Výukový cíl: Motivace, úvodní prezentace k tématu, podpora fáze evokace a učení Vhodné pro ročník, předmět: 7. třída Předpokládaná délka: min. Poznámky k organizaci výuky: -

2 POZNÁVÁNÍ ŠELEM LASICOVITÝCH

3 ÚVODEM Tato prezentace je určena všem, kteří si chtějí zábavnou formou zopakovat své znalosti o lasicovitých šelmách. Po kliknutí myší na obrázek šelmy, se vám zobrazí její celý název. Po kliknutí na správnou odpověď dojde k jejímu zvýraznění.V prezentaci se pohybujte otáčením kolečka myši. Přeji hodně úspěchu při řešení. V poznámkách pod čarou si můžete přečíst zajímavosti o těchto šelmách.

4 (1) LASICE HRANOSTAJ Vyberte správnou odpověď:
(více odpovědí může být správně) Její kůže se užívala na královská roucha. Má černě zbarvený konec ocasu. Srst této šelmy je v zimě celá bílá. Je větší než lasice kolčava. Jejích kožešin se užívalo pod názvem hermelín.

5 (2) JEZEVEC LESNÍ Vyberte správnou odpověď:
(více odpovědí může být správně) Je to největší lasicovitá šelma. Patří mezi ploskochodce. Loví ve dne. Upadá do zimního spánku. Srst této šelmy je v zimě celá bílá. Nepohrdne ani slimákem ani kořínky, je to všežravec. Ploskochodci našlapují na celá, lysá, chodidla.

6 (3) KUNA skalní lesní Vyberte správnou odpověď:
(více odpovědí může být správně) Dosahuje velikosti kočky domácí. Tyto dva druhy se liší zbarvením skvrny na hrdle. Proniká do měst, můžeme ji nalézt i v centru Prahy.

7 (4) LASICE KOLČAVA Vyberte správnou odpověď:
(více odpovědí může být správně) Je to nejmenší lasicovitá šelma. Pronásleduje hlodavce do děr. Sídlí i v opuštěných norách. Upadá do zimního spánku. Její srst mění v zimě barvu. Dosahuje velikosti asi 20 cm. Její tvar těla a velikost jí umožňují pronikat i do malých skulin za potravou.

8 (5) TCHOŘ TMAVÝ Vyberte správnou odpověď:
(více odpovědí může být správně) Loví především v noci. Chrání se páchnoucí tekutinou. Páchnoucí tekutinou značkuje území. Upadá do zimního spánku. V létě žije v lesích a v zimě blízko lidí. Živí se hlavně myšmi, křečky a žábami. Díky páchnoucí tekutině se vžilo rčení „páchne jako tchoř“.

9 (6) VYDRA ŘÍČNÍ Má uzavíratelné nosní otvory a ušní boltce.
Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně) Mezi prsty nemá blány. Srst má stále mastnou. Je dokonale přizpůsobena životu ve vodě. Ocas při plavání používá jako kormidlo.

10 KONEC

11 ZDROJE OBRÁZKŮ: Úvodní obrázek:
LANDGRAF. Fischotter, Lutra Lutra.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HILLEBRAND. Mustela erminea upright.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ AUTOR. Kurzschwanzwiesel im Winterfell.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BADGERHERO. Badger-badger.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ČÍČEL. Martes foina.gif [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KROPIVNIK. Martes martes crop.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LAW. Mustela nivalis -British Wildlife Centre-4.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TRIMMING. Polecat pair geograph.co.uk jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ATIRADOR. Otter in winter.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google