Chlebem živ je člověk MUDr. Pavel Frühauf, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stravování dospívajících
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Škola: Praktická škola dvouletá
Zábavná matematika.
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Potraviny rostlinného původu
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Název projektu: Moderní škola
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
5-denní jídelníček.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Chlebem živ je člověk MUDr. Pavel Frühauf, CSc. Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN Ústav sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví 1. LF UK Výživa dětí, o. s. 1/19

Lidská strava Potraviny bohaté na sacharidy => základ lidské stravy Nejběžnější zdroje: Pečivo (chléb, housky…) Obiloviny (cereálie) Rýže, těstoviny, apod. Ovoce, zelenina

cereálie 1 rýže, 2 pšenice, 3 oves, 4 žito, 5 ječmen, 6 kukuřice, 7 sorghum, 8 perličkové proso, 9 proso, 10 bér, 11 malé proso, 12 ježatka, 13 červená fazole, 14 soja, 15 mungo, 16 černá fazole, 17 holubí hrách, 18 hrách, 19 fazole šarlatová, 20 čočka, 21 španělská čočka, 22 zelená čočka, 23 zelená čočka (eston), 24 loupané arašídy, 25 směs čoček, 26 malá čočka, 27 čočka žlutá, 28 červená čočka

Pečivo a cereálie jako základ jídelníčku Biologická hodnota stravy => dána zastoupením jednotlivých živin Významnou roli hraje využitelnost živin Živiny, tzv. trojpoměr Sacharidy (cca 55 % denního příjmu energie) Tuky (cca 30 %) Bílkoviny (cca 15 %) Sacharidy tvoří odedávna základ jídelníčku

Co dobrého je v obilninách Sacharidy 55-78 % obsahu obilnin Vitaminy B, A, E Minerální látky Magnesium, fosfor, vápník, železo Antioxidační účinky Lignany, flavonoidy, isoflavonoidy www.vfu.cz/fvhe/vegetabilie/plodiny/ Zamrazilová E. Vláknina potravy, Novinky v medicíně 46, Avicenum, 1989.

Doporučené denní dávky 1oz = 28,35 g Calorie estimates are based on a sedentary lifestyle. Increased physical activity will require additional calories: by 0 to 200 kcal/day if moderately physically active and by 200 to 400 kcal/day if very physically active. a For youth 2 years and older; adopted from Tables 2 and 3 and Appendix A-2 in US Department of Health and Human Services, US Department of Agriculture. Dietary Guidelines for Americans. 6th ed. Washington, DC: US Government Printing Office; 2005; www.healthierus.gov/dietaryguidelines. Nutrient and energy contributions from each group are calculated according to the nutrient-dense forms of food in each group (eg, lean meats and fat-free milk). b Milk listed is fat-free (except for children under the age of 2 years). If 1%, 2%, or whole-fat milk is substituted, this will utilize, for each cup, 19, 39, or 63 kcal of discretionary calories and add 2.6, 5.1, or 9.0 g of total fat, of which 1.3, 2.6, or 4.6 g are saturated fat. c For 1-year-old children, calculations are based on 2% fat milk. If 2 cups of whole milk are substituted, 48 kcal of discretionary calories will be utilized. The American Academy of Pediatrics recommends that low-fat/reduced-fat milk not be started before 2 years of age. d Serving sizes are 1/4 cup for 1 year of age, 1/3 cup for 2 to 3 years of age, and 1/2 cup for4years of age. A variety of vegetables should be selected from each subgroup over the week. e Half of all grains should be whole grains. American Heart Association, Gidding SS et al. Dietary Recommendations for Children and Adolescents: A Guide for Practitioners. Pediatrics 117; 2006: 544 – 559.

Sugars in nutrition, Nestlé 1993. Vývoj výživy parametr lovec/sběrač farmář současnost kcal/den 1 800 2 000 2 400 sacharidy (%) rafinované 50-70 60-75 5 25-30 20 tuk (%) 15-20 10-15 40 bílkoviny (%) 12 vláknina (g/d) 60-120 Na (g/den) 1 5-10 Sugars in nutrition, Nestlé 1993.

Vláknina – krok ke zdraví lepek endosperm: sacharidy (škroby) bílkovina vitamíny minerály obalové vrstvy: vláknina vitamíny minerály klíček: tuk vláknina minerály vitamíny antioxidanty www.vfu.cz/fvhe/vegetabilie/plodiny/ www.gesundheit.com

Vláknina – krok ke zdraví celozrnné mouky nerozpustná vláknina: ↑ objem stolice, ↑ střevní peristaltika ↓ expozice škodlivých látek preventivně: zácpa, dráždivý tračník, nádory střeva rozpustná vláknina: ↓ evakuace žaludku, ↑ sytost ↓ trávení, vstřebávání, enzymů, ↑ pasáž střevem ↓ hladiny cukru a inzulínu ~ bílé pečivo,LDL-cholesterol www.vfu.cz/fvhe/vegetabilie/plodiny/ Zamrazilová E. Vláknina potravy, Novinky v medicíně 46, Avicenum, 1989.

Doporučené množství u dětí Věk v letech + 5 gramů = množství vlákniny v gramech na den

Lepek ano či ne Přirozená součást obilnin a výrobků z nich Udržuje tvar pečiva Představuje vážné zdravotní problémy pro lidi trpící nesnášenlivostí lepku, tzv. celiakií Bolesti břicha, křeče, nadýmání, vyhublost, ekzém apod.

Dětský areál Karlov: Praha 2, Ke Karlovu 2 www.celiac.cz Celiakie: prevalence je celosvětově 1 % Catassi C, Fasano A. Celiac disease. Curr Opin Gastroenterol. 2008; 24: 687 – 691. Dětský areál Karlov: Praha 2, Ke Karlovu 2 www.celiac.cz

Zavádění lepku: 2005-2007 (n=750) věk 3. měsíc 6. měsíc 12. měsíc 18. měsíc >18. měsíc % dětí s lepkem 0,3 24 90 99,7 100 ESPGHAN: lepek ne: < 4. měsíc, ≥ 7. měsíc, zavádět postupně malé množství lepku – nejlépe v období, kdy je ještě dítě kojeno. Fabianová J, Frühauf P. Epidemiologická studie intolerance kravského mléka. 18.pracovní dny dětské gastroenterologie a výživy, Hrubá Skála 4. – 6.10. 2007. Čes.slov.Pediat. 2008; 63: 49. ESPGHAN Committee on Nutrition: Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008; 46: 99 – 110.

V 70. letech minulého století Burkitt a Trowell (1) definovali závislost mezi chronickými onemocněními a konzumací rafinovaných cereálií; pozorovali afričany, kteří konzumovali velké množství neupravených rostlin a měli nižší prevalenci kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a nádorů ve srovnání s lidmi, kteří konzumovali západní stravu. Epidemiologické studie prokázaly protektivní efekt konzumace celozrnné stravy na chronické choroby, včetně některých nádorů (2), kardiovaskulárních onemocnění (3) a diabetu 2. typu (4). Naopak je udávána pozitivní asociace mezi konzumací rafinovaných cereálií a rizikem chronických onemocnění (5). 1. Burkitt D, Trowell H. Refined carbohydrate foods and disease: some implications of dietary fibre. London, United Kingdom: Academic Press, 1975. 2. Jacobs DR Jr, Marquart L, Slavin J, Kushi LH. Whole-grain intake and cancer: an expanded review and meta-analysis. Nutr Cancer 1998;30:85–96. 3. Flight I, Clifton P. Cereal grains and legumes in the prevention of coronary heart disease and stroke: a review of the literature. Eur J Clin Nutr 2006;60:1145–59. 4. Liu S. Whole-grain foods, dietary fiber, and type 2 diabetes: searching for a kernel of truth. Am J Clin Nutr 2003;77:527–9. 5. Venn BJ, Mann JI. Cereal grains, legumes and diabetes. Eur J Clin Nutr 2004;58:1443–61.

Celozrnná strava chrání před rozvojem srdečních onemocnění a centrálních mozkových příhod. Flight I and Clifton P. Cereal grains and legumes in the prevention of coronary heart disease and stroke: a review of the literature. European Journal of Clinical Nutrition 2006; 60: 1145–1159.

Prospěšné snídaně 700 dětí (323 ♂) z Athén BMI: ♂ (8,6 %) a ♀ (9,0 %) obézní, 33,9 % ♂ a 22,1 % ♀ nadváha. Závěr: Pravidelná konzumace cereálií ke snídani a prevalence obezity a nadváhy u dětí ve věku 10-12 let jsou v inverzním vztahu. Panagiotakos DB et al. Breakfast cereal is associated with a lower prevalence of obesity among 10-12-year-old children: the PANACEA study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 ;18: 606-12.

Anand P et al. Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes. Pharm Res. 2008 Sep;25(9):2097-116.

Dietní strategie pro děti nad 2 roky: praktická realizace 1) Redukce sladkého, včetně sladkých nápojů a jídel. 2) Rostlinné tuky místo živočišných při přípravě stravy. 3) Podávat množství a porce doporučené na obalu. 4) Čerstvá, mražená nebo konzervovaná zelenina ke každému jídlu. 5) Pravidelně podávat ryby, event. jako předkrm. 6) Odstranit před konzumací kůži z kuřete. 7) Maso pouze libové, masové výrobky s nízkým obsahem tuku. 8) Omezovat vysokokalorické omáčky a majonézy. 9) Preferovat celozrnné pečivo a cereální výrobky! 10) Často luštěniny a tofu, snažit se jimi nahradit některá masová jídla! 11) Chléb, cereálie, vařená strava a polévky mohou obsahovat hodně soli a cukrů – vyhledávat ty , které mají nízký obsah soli a cukrů! Energetická potřeba v závislosti na fyzické aktivitě, 60 min. fyzické aktivity denně ! American Heart Association, Pediatrics 2006; 117: 544-559.

Děkuji Vám za pozornost ! fruhauf.pavel@vfn.cz