Celiakie a další nemoci vyžadující dietu ve školním stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
OBEZITA.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Celiakie Zuzana Chaloupková.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Celiakální sprue z pohledu praktického lékaře
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Celiakie Hejmalová Michaela.
Potraviny rostlinného původu
Složení potravy.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Cukrovka Diabetes mellitus
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Nutriční strategie v prevenci DM
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Celiakie a bezlepková dieta
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Pitný režim u seniorů.
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Úloha výživy v prevenci a léčbě diabetu MUDr.Petr Kašpar Ústav veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství 2.LF UK Praha.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy)
Malabsorpční syndromy
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
CELIAKIE bezlepková strava
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Transkript prezentace:

Celiakie a další nemoci vyžadující dietu ve školním stravování Pavel KOHOUT II.interní klinika FTN Praha

Bezlepková dieta 1, Je u celiakie vhodná, odstraní nepříjemné nadýmání či průjmy 2, Není zcela nutná, pokud vymizí obtíže 3, Je nutná celoživotně bez ohledu na to, zda jsou či nejsou přítomny obtíže

Bezlepková dieta 1, Je u celiakie vhodná, odstraní nepříjemné nadýmání či průjmy 2, Není zcela nutná, pokud vymizí obtíže 3, Je nutná celoživotně bez ohledu na to, zda jsou či nejsou přítomny obtíže

Celiakie Definice : autoimunitní onemocnění, geneticky podmíněné spuštěno přítomností gliadinu ve střevním lumen tvorba protilátek proti enterocytům, které jsou touto reakcí ničeny trvalá (!!!) nesnášenlivost lepku

Diabetická dieta 1, Znamená u pacientů s cukrovkou zákaz slazení cukrem 2, Spočívá v pravidelné konzumaci sacharidů v množství odpovídajícím fyzické námaze 3, Není nutná, pokud je aplikován inzulin

Diabetická dieta 1, Znamená u pacientů s cukrovkou zákaz slazení cukrem 2, Spočívá v pravidelné konzumaci sacharidů v množství odpovídajícím fyzické námaze 3, Není nutná, pokud je aplikován inzulin

Cukrovka – diabetes mellitus Rozdělení : Diabetes mellitus I.a II.typu. I. typ (IDDM – inzulin-dependentní diabetes mellitus) – autoimunitní onemocnění, geneticky podmíněné tvorba protilátek proti beta buňkám Langerhansových ostrůvků absolutní chybění inzulinu (je nutné ho aplikovat !!) typický pro dětský věk (v ČR 78 tis pacientů)

Cukrovka – diabetes mellitus Diabetes mellitus II.typu NIDDM – non-inzulin dependentní diabetes mellitus – metabolické onemocnění, podmíněné inzulinovou rezistencí nejčastěji u obézních dospělých součást metabolického syndromu absolutní hladina inzulinu může být normální, snížená, ale i zvýšená 10 % populace – v ČR 1 milión pacientů

Celiakie - historie Popis pacientů s celiakií již ve starém Egyptě či v Řecku Araetus z Kappadokie (2.st. n.l.) – popis onemocnění, koiliakos (abdominální) – dalo v 19.st. název celiakii S.Gee (1888) - .. If the disease could be cured, this should be by diet“ K.W.Dicke (1945) – zlepšení stavu dětí s celiakií při dietě s moukou z tulipánů, zhoršení po návratu k mouce z pšenice Van de Kamer (1947) – lepek obsažen v pšenici, žitu, ječmeni (….. toxický prolamin i v ovsu)

Výskyt celiakie Prevalence stoupá Odhad - Česká Republika cca 1:150-200 (před 10 lety – 1:1000) Cca 50 tis pacientů, v GE poradnách 5-6 tis 12 států EU – prevalence 1:70 – 1:550 (1:266) USA – 1:200 – odhad

21. století Epidemiologie – počet pacientů s celiakií 1:150-200 (v ČR tedy 50 tisíc pacientů) Problematika – 90% oligo- nebo asymptomatických - nutnost poznání příznaků Bezlepková dieta – hit amerických celebrit

Cukrovka - historie Popis pacientů s diabetem již ve starém Egyptě (15 st.př.n.l.), st. Řecku i Číně Araetus (2.st. n.l.) popis onemocnění, diabetes (ř.-odtékat), mellitus (l. med) – dalo cukrovce název, pozorování much a včel (resp. mravenců – Čína) v moči T.Willis (1674) - sladká chuť moči, Paul Langerhans (1869) - ostrůvky v pankreatu O. Minkovski, J. von Mering (1889) – souvislost pankreatu a diabetu F. Banting, Ch.H.Best (1921) – extrakce inzulinu z pankreatu psa a parenterální aplikace druhému psu s diabetem – zlepšení stavu

Výskyt cukrovky Prevalence stoupá Diabetes mellitus – cca 1 milion pacientů, z toho 78 tis DM I.typu DM II.typu – cca 900 tis. pacientů !!! Komplikace – akutní … ketoacidotické koma, hypoglykémie - chronické – poškození sítnice očí (slepota), ledvin, cév, nervů – prevence – dodržování diabetické diety, aplikace inzulinu, fyzická aktivita

GASTROSKOPIE – dvanáctník Celiakie Obraz normální sliznice

ENTEROSKOPIE – 1. klička tenkého střeva Celiakie Normální obraz jejuna

Histologické změny na sliznici jejuna norma celiakie

Léčba celiakie Bezlepková dieta – jediná kauzální léčba celiakie Efekt - děti 2-12T, dospělí 6T- 6M (reparace sliznice – delší časový úsek… u dospělých nemusí nastat !!) Doplněk vitaminů (vitaminy v tuku rozpustné - A,D,E,K, vitaminy B), vápníku (CAVE vit.D, CAVE – laktózová intolerance), železa, event. dalších minerálů

Léčba diabetu I.typu 3 základní pilíře – diabetická dieta, fyzická aktivita a aplikace inzulinu Intenzifikovaný inzulinový režim – nutnost aplikace minimálně 4x denně bazální dávka 1x denně (hladina inzulinu) bolusy před jídly (3-5x denně) – self monitoring glykémie, aplikace dle fyzické aktivity a druhu jídla

Bezlepková dieta (BLD) Zakázané potraviny : Obilniny – pšenice, ječmen, žito, oves (?! – viz dále) Výrobky z nich – pečivo, knedlíky, těstoviny, příměs mouky – uzeniny, trojobal, konzervy CAVE – pšeničný škrob (škrob AxB – možnost příměsi) CAVE – dobrá výrobní praxe – exkluzivní mlýn na bezlepkovou mouku – CAVE příměs mouky při střídání produktů…) 50 mg gliadinu denně – již vede k poškození sliznice (viz dále – Catassi 2007)

Bezlepková dieta Povolené potraviny : Obilniny - kukuřice, rýže, amarant, quinoa, pohanka, proso Luštěniny - sója, čočka, hrách, mungo Brambory, ovoce, zelenina Přirozeně bezlepkové potraviny – maso, masové výrobky – pokud nejsou doplněny moukou Mléko, mléčné výrobky (CAVE intolerance laktózy) Kontaminace lepkem – v současné době již musí být značeno

Diabetická dieta Vychází z racionální stravy Dostatek složených sacharidů (škroby…55% E), vlákniny, tuky – max 30% energie (10% nasycené), kvalitní bílkoviny (15 % E) Složené sacharidy v potravě – glykemický index (velikost plochy pod křivkou glykémie po konzumaci stravy s odpovídajícím množstvím sacharidů) – bílý chléb vs.luštěniny, rýže, těstoviny… Výměnné jednotky – množství stravy, které obsahuje 10 -12 g sacharidů – odpovídá 2 kostkám cukru Umožnění adekvátní velikosti přílohy (sacharidů)

Léčba celiakie – nejčastější problémy „bezlepkové potraviny“ se stopovou nebo větší příměsí lepku (vyzkoušené výrobky, znak GFD, nezávislé testování, CAVE kontaminace lepkem při přípravě stravy) Celiakie není alergie s okamžitou reakcí (nebolí, nejsou příznaky, „přechytračím doktora“) Pouze bezlepková dieta – prevence komplikací

Léčba diabetu – nejčastější problémy Nepoměr mezi množstvím sacharidů v jídle, dietou a fyzickou aktivitou Hyperglykémie, ketoacidóza, žízeň, dehydratace, riziko bezvědomí, dlouhodobě zvýšené riziko komplikací Hypoglykémie !! Akutní stav – bezvědomí, prodromy, nutnost znát okamžitou léčbu (cukr, sladký nápoj, poté sladké jídlo !!) , u sebe jídlo !

Jak hodnotit úspěch bezlepkové diety ? 1, Podle klinického stavu – zlepšení obtíží 2, Podle sérologických markerů v krvi 3, Podle histologie – gastroskopie s odběry

Jak hodnotit úspěch bezlepkové diety ? 1, Podle klinického stavu – zlepšení obtíží 2, Podle sérologických markerů v krvi 3, Podle histologie – gastroskopie s odběry

Bezlepková dieta a školní stravování Bezlepková dieta – HACCP – nutnost oddělených provozů při přípravě běžné a bezlepkové diety !! (stačí minimální kontaminace lepkem– vál, omáčka…) Nutnost jistoty a garance školní kuchyní – často překvapivý zdroj problémů při kontrole u lékaře Přirozeně bezlepkové zdroje x správná příprava …

Diabetická dieta a školní stravování Racionální dieta – nutnost vaření jídel s nízkým glykemickým indexem, dostatek vlákniny, možnost nesladkých nápojů Nutnost přípravy odpovídajících jídel školní kuchyní – ideálně znalost dávky sacharidů v dietách děti však velmi často znají lépe správná příprava – glykemický index při rlzné době vaření – těstoviny al dente vs.převařené Nutnost umožnit dětem přednostní obsluhu

Další diety ? Další onemocnění ? Racionální dieta – nutnost vaření jídel s nízkým glykemickým indexem, dostatek vlákniny, možnost nesladkých nápojů i pro děti s nadváhou – pro veškerou populaci dětí i pro redukční režimy Nutnost znalosti obsahu složek v jídlech, potravinách potravinové alergie, intolerance, CAVE laktóza…. odmítání jídel z důvodu nesnášenlivosti, averze, ale též z náboženských důvodů

Závěr Moderní školní kuchyně – znalost onemocnění vyžadujících dietu, schopnost připravit, schopnost komunikace s rodiči Bezpečnost pro děti s bezpodmínečnou nutností správně připravené diety Racionální dieta – redukční režimy, diabetická dieta Znalost obsahu složek ve stravě – CAVE alergie, intolerance BEZLEPKOVÁ DIETA – nutnost umožnění přípravy pro děti s celiakií – zvyšující se prevalence nemoci

Děkuji za pozornost