Institut ochrany obyvatelstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rizika v sociálním prostředí
Advertisements

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Základy veřejné správy
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
TERORISMUS.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Ochrana kritické infrastruktury
Název vzdělávacího materiálu
Institut ochrany obyvatelstva
Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.
Terorismus.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
Cesta k 1. světové válce 1. část
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
Půda – složka životního prostředí
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mezinárodní humanitární právo
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Subjekty trestního řízení
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
Terorismus Petr Machala.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Dopady změn bezpečnostního prostředí v Evropě a ve světě na bezpečnostní politiku ČR ve střednědobém (3-5 let) a dlouhodobém horizontu (10 let) Alžběta.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Terorismus, organizovaný zločin, extremismus, radikalismus Jan Lachman.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Terorismus Mgr. Richard Stojar, Ph.D.
Státověda.
Kybernetická obrana české republiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Zprostředkovaná identifikace podle § 10 AML zákona v roce 2017
Mgr. Rostislav Navláčil 14. Kriminalita páchaná na dětech
Stop násilí ve vztazích
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Stát Definice, funkce, typy.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TERORISMUS.
Právní stát a vláda práva
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Terorismus.
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Institut ochrany obyvatelstva TERORISMUS Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč GŘ HZS ČR

Původ slova teror – terorizmus je v angličtině : Terror = česky teror je hrůza, děs, strach, zděšení, útisk, úzkost, ale také dítě! Terrorism = česky terorizmus je záškodnictví

Prapůvod slova teror je v latině kdy je odvozeno od slova terreo : Což znamená strašiti, naháněti strach, děsiti, vylekati ale hlavně Otřásati neboli zemětřesení Terra je země, hlína, půda

Lze oddělit pojem terorizmus od jiných způsobů násilí jako je například válečný konflikt, státní převrat, kriminální čin?

Terorizmus má vždy mnoho příčin a motivací. Teror je v obecné rovině vždy způsob primárně ideologické manipulace a sekundárně obchodních spekulací s organizovanou skupinou lidí, s cílem radikální změny, ovládnutí nebo zničení určitého společenského systému.

CO JE TERORISMUS? Terorismus je použití síly nebo násilí proti osobám nebo majetku k zhanobení trestních práv státu pro účely zastrašování, donucování nebo výkupného. Teroristé často užívají výhružky a vytvářejí obavu mezi veřejností, pokoušejí se přesvědčit občany, že jejich vláda je bezmocná vůči terorismu, a tím dostat okamžitou publicitu.

mezinárodní terorismus. Jsou dva základní typy terorismu: domácí terorismus mezinárodní terorismus.

Domácí terorismus: zahrnuje skupiny nebo jednotlivce jejichž činnost směřuje na základní prvky vlády nebo obyvatelstvo bez cizího záměru.

Mezinárodní terorismus zahrnuje skupiny nebo jednotlivce jejichž činnost je založena na cizím vlivu na území nebo je směřována na občany žijící v zahraničí.

Typy teroru

Klíčové orgány

Národní akční plán boje proti terorizmu

Doporučená opatření

Protiteroristické jednotky

Teroristické organizace ve světě

Extrémisté u nás

Podomácku snadno vyrobitelné výbušniny

Střípky

Lidské ztráty